Main Content

No Sagan, no party: Tour de France na Slovensku prakticky skončila

štvrtok, 6. júl 2017 11:51 | Autor: Jakub Vaverka

No Sagan, no party: Tour de France na Slovensku prakticky skončila
No Sagan, no party: Tour de France na Slovensku prakticky skončila | zdroj: © TASR

Cyklistické preteky Tour de France majú dlhoročnú históriu a za vyše sto rokov sa stali najslávnejšími na svete. Pravidelne sa mesačný cyklistický maratón tešia ľudia po celom svete. Tour de France bola v posledných rokoch veľmi populárna aj na Slovensku. Mohol za to hlavne žilinský rodák Peter Sagan.

Peter Sagan vyhral päťkrát za sebou zelený dres pre najlepšieho špurtéra, pričom tento rok mohol vyrovnať historické maximum. Slovák sa na ďalší ročník poctivo pripravoval a dobrú formu potvrdzoval aj na tradičných klasikách. Hneď v úvode Tour de France 2017 „Saganator“ naznačil, že je pripravený výborne a súperi budú musieť tvrdo pracovať, aby sa mu čo i len priblížili v boji o zelený dres. Nemec Kittel dokonca prehlásil, že na zelený dres ani len nemyslí, pretože Sagan je jednoducho Sagan.

Čo sa stalo následne, vieme všetci. Kolízia Petra Sagana s britským jazdcom Markom Cavendishom v závere pondelkovej etapy všetko zmenila. Organizátori urobili z lakťového incidentu exemplárny prípad, Žilinčanovi naparili krutú penalizáciu a vylúčili ho z celých pretekov. Dlhodobo sa hovorilo, že Peter Sagan sa nehodí vedeniu Tour de France do konceptu, pretože je v posledných rokoch jednoducho príliš dobrý a tým, že každoročne vyhráva súťaž o zelený dres, toto zápolenie nie je také napínavé, ako by malo.

Charakter etáp, zmeny bodovacej súťaže. To je len okraj toho, s čím sa musel Sagan v nedávnom období vyrovnať.  Keď sa k tomu pridala mediálna propaganda vo francúzskej televízii, že Sagan patrí medzi agresívnych cyklistov, ktorí vyvolávajú pády, začalo to byť mierne podozrivé. Rozhodcovská jury tak pri prvom náznaku konfliktu spojeného s naším cyklistom urobila všetko, čo bolo v jej silách, aby Slováka eliminovala. Vedenie Tour de France môže byť spokojné, po piatich rokoch bude mať nového víťaza v súťaži o zelený dres. Zvýši sa konkurencia.

Spokojní však rozhodne nie sú priaznivci cyklistiky, osobnosti tohto športu či fanúšikovia Sagana a Tour de France po celom svete. Tvrdý trest nechápe doslova nikto, možno len uplakaný Mark Cavendish, ktorý je na smiech celému svetu. Nejdeme teraz analyzovať desiatky spomalených záberov, toho už bolo až-až. Dôležité je však poukázať na to, že Tour de France pre väčšinu Slovákov prakticky skončila, pretože, nebudeme si klamať, práve Peter Sagan bol dôvodom, prečo drvivé percento z nás tento závod sledovalo každý deň (ľutujeme v tomto smere aj RTVS, ktorá príde o značné percento divákov).

Nie je smelé tvrdiť, že Peter Sagan patrí medzi najväčšie hviezdy súčasnej cyklistiky. Z marketingového hľadiska je tou najväčšou. Tour de France si možno ani len neuvedomuje, čo vlastne spôsobila a v konečnom dôsledku môže stratiť viac, ako pôvodne zamýšľala. Ak sa nič prevratné nezmení, žilinského cyklistu snáď uvidíme na štarte najslávnejších pretekov o rok, kde všetkým dokáže, že zelený dres má v súčasnej cyklistike iba jedného právoplatného majiteľa.