Main Content

Neymarov odchod z Barcelony: Teraz alebo nikdy

pondelok, 24. júl 2017 12:07 | Autor: Jakub Vaverka

Neymarov odchod z Barcelony: Teraz alebo nikdy
Neymarov odchod z Barcelony: Teraz alebo nikdy | zdroj: © TASR

Viesť diskusie je momentálne zbytočné, prestupová sága brazílskeho útočníka Neymara je totiž najväčším príbehom doterajšieho priebehu futbalového leta. Muž, ktorý je odsúdený na úspech je na odchode z Barcelony, pričom jeho transfer do Francúzska môže prepísať všetky historické tabuľky.

O Brazílčanovi Neymarovi sa často hovorí, že keď Cristiano Ronaldo a Lionel Messi opustia svoje aktuálne pozície, bude to práve on, kto zasadne na svetový futbalový trón. V Brazílii je populárnejší a dôležitejší ako prezident, v Barcelone vytvoril ofenzívny trojzubec s Leom Messim a Luisom Suarezom, pričom ofenzívna sila MSN je aj v roku 2017 bezkonkurenčná. Neymar má v Barcelone všetko – úspechy, dôveru, popularitu aj dostatok peňazí. Na prvý pohľad sa zdá, že mu v metropole Katalánska nemá čo chýbať.

Zdanie však môže klamať. Neymar je typom futbalistu a človeka, ktorý chce byť číslo jeden, ktorý chce byť najlepší. Kým však bude zdieľať jednu kabínu s argentínskou legendou Lionelom Messim, prakticky nikto sa neodhodlá povedať, že N11 je najlepším futbalistom FC Barcelona. Práve Messiho tieň je vraj jedným z dôvodov, prečo Brazílčan čo i len uvažuje nad možným odchodom z kádra Blaugranas. V Paríži Saint-Germain by bol tento krídelník s číslom jedenásť na chrbte nepopierateľnou jednotkou a najväčšou marketingovou zbraňou.

PSG okrem pozície vodcu a lídra ponúka Neymarovi nepredstaviteľné peniaze. Hráčov agent, ktorým je jeho otec by vraj zarobil na bonusoch 40 miliónov eur. To je čiastka, ktorú mu nedokáže garantovať ani Barcelona. Samotní Katalánci by zarobili vzhľadom na výkupnú klauzulu 222 miliónov eur, pričom už samotná čiastka napovedá, že keď ju Barca umiestňovala do Neymarovej zmluvy, nerátala s tým, že by ju bol niekto schopný aktivovať.

Prezident FCB José Maria Bartomeu prehlásil, že žiaden klub nemôže kúpiť Neymara, ak nechce porušiť finančné fair-play. PSG už raz pravidlá UEFA porušilo a ak by sa tak stalo opäť, mohlo by byť vylúčené z Ligy majstrov. Parisiens preto uvažujú, že by čiastku zaplatili prostredníctvom katarských sponzorov a reguly dokonale obišli. Pre predstavu, celkový dlh FC Barcelona je v súčasnosti okolo 257 miliónov eur. Odchod Neymara by túto sumu rapídne znížil a bol by ekonomickou vzpruhou pre Kataláncov.

Súčasná Barcelona ale peniaze nepotrebuje. Potrebuje svetové hviezdy, ktoré dokážu bojovať s najlepšími tímami na svete. Ak FCB príde o Neymara, jej pozícia vo svetovom futbale sa zhorší. Veď čo je to za klub, ktorý si nedokáže udržať jednu zo svojich najväčších hviezd? Čo sa týka Neymara, leto 2017 je rázcestím jeho budúcnosti. Je predurčený byť najlepší na svete a Barcelona je klub, v ktorom sa mu to môže podariť. Ak sa rozhodne ostať, je viac ako pravdepodobné, že už nikdy a nikam neodíde. Ak zmení klub, bude spochybňovaná jeho lojalita a hodnoty, pričom na Camp Nou ho už chcieť nebudú. Nikde však nie je napísané, že svetovou jednotkou nemôže byť aj v metropole Francúzska. Je to na ňom.