Main Content

FOTO: Navštívili sme El Clásico v Madride. Je to fenomén, biznis, turistická atrakcia a veľká šou (fotky vnútri)

sobota, 19. august 2017 10:32 | Autor: Jakub Vaverka

FOTO: Navštívili sme El Clásico v Madride. Je to fenomén, biznis, turistická atrakcia a veľká šou (fotky vnútri)
FOTO: Navštívili sme El Clásico v Madride. Je to fenomén, biznis, turistická atrakcia a veľká šou (fotky vnútri) | zdroj: Jakub Vaverka

Po absolvovaní najväčšieho futbalového sviatku v katalánskej metropole Barcelone, sme sa presunuli do hlavného mesta Španielska - Madridu. Let medzi týmito dvoma mestami trvá necelú hodinu a často idú až tri linky naraz. Vnútrozemie nás privítalo vysokými teplotami. Počas štyroch dní, ktoré sme v hlavnom meste španielskeho kráľovstva strávili sa teplota držala na úrovni 35 až 38 stupňov. Vzhľadom na to, že Madrid nedisponuje morom, pocitovo bolo skutočne veľmi teplo. Odrazilo sa to aj na samotnom meste a jeho obyvateľoch, ktorí pôsobili chvíľami zmohnuto a unavene.

Akýto rozdiel oproti Barcelone, kde z domácich sršala energia. Celkovo, Madrid ako mesto pôsobí na človeka možno až príliš vážnym dojmom, avšak to nič nemení na tom, že sa jedná o jednu z najkrajších metropol sveta. S pribúdajúcimi dňami človek cítil, že sa blíži veľké Clásico. Voľný čas sme strávili prehliadkou štadióna Santiaga Bernabeua, kde vás, rovnako ako v Barcelone, víta najlepší klub na svete. Kto sa chce dostať do útrob, musí prejsť podrobnými kontrolami, obdobným tým na letiskách. Bezpečnosť na prvom mieste.



zobraziť celú fotogalériu
(16 fotiek)

V súvislosti so sprievodnými akciami je Real mierne za Barcelonou, ale priaznivci si Merengues si istotne prídu na svoje. Apropo, pohľad na dvanásť trofejí z Ligy majstrov vyrazí dych skutočne každému. Sprievodné video, v ktorom hovoria kapacity ako Emilio Butragueño, Zinedine Zidane či Cristiano Ronaldo vás definitívne presvedčí o tom, že Real Madrid sa nikdy nevzdáva a právom vyhral ocenenie Globe Soccer za najlepší klub uplynulého storočia. Na Santiagu Bernabeu na fanúšikov dýchne história, o tom niet pochýb. My sme sa zastavili aj na dnes už bývalom štadióne Atlética Madrid Vicente Calderóne, ktorého okolie však pripomínalo mesto duchov.

O našej návšteve El Clásica v Barcelone čítajte tu >>>

Rojiblancos sa totiž sťahujú na novučičký Estadio Metropolitano, ktorý sme si prezreli ako jedny z mála ľudí na svete. Nastal deň zápasu. El Clásico bolo od rána takpovediac cítiť vo vzduchu. Real Madrid túžil získať trofej a v krátkom časovom intervale opäť poraziť Barcelonu. Už približne tri hodiny pred zápasom bolo okolie Bernabeu zaplnené fanúšikmi, ktorí viedli dlhé debaty, vysedávali v reštauráciách a robili si fotografické spomienky. Na zápas medzi Realom a Barcelonou sa totiž človek často nedostane, preto to treba zmapovať s užiť si to. Mierna kritika ide organizátorom stretnutia, ktorý 80-tisícový dav začali púšťať na tribúnu až hodinu pred zápasom, a tak vznikal chvíľami mierny chaos.

Pár minút pred úvodným výkopom však už každý sedel na svojom mieste a keď začala hrať klubová hymna Hala Madrid, zimomriavky naskakovali aj prítomným fanúšikom FC Barcelona. Výsledok všetci poznáme, Biely Balet vyhral 2:0 a Barcelone nedal takmer žiadnu šancu. Presné zásahy Asensia a Benzemu podčiarkli rastúcu dominanciu Merengues. Po tomto veľkom futbalovom sviatku sa už pravdepodobne nenašiel človek, ktorý by spochybnil, že Real Madrid je momentálne najlepší futbalový tím na svete.



zobraziť celú fotogalériu
(16 fotiek)

Zidane nemohol rátať s Ronaldom, doprial odpočinok aj Baleovi. Mladé pušky ako Asensio, Lucas Vazquez či Kovačič ale jasne dokázali, že Real sa o najbližšie obdobie báť nemusí. Naopak, Barcelona musí niečo zmeniť, pretože badateľne stagnuje a vidí to aj najväčší srdciar Gerard Piqué, ktorý po stretnutí povedal, že Barça sa momentálne nachádza za Realom, po prvý raz za posledných deväť rokov.

Hlavné mesto utíchlo približne o druhej nad ránom, veľká futbalová šou pod značkou El Clásico skončila a svoju najbližšiu kapitolu napíše v decembri. My sme si dva ostro sledované zápasy v priebehu štyroch dní skutočne užili. Je naozaj veľmi dobré zblízka vidieť, ako fungujú najpopulárnejšie kluby sveta. Futbal v týchto končinách sveta nie je len šport. Je to fenomén, biznis, turistická atrakcia a veľká šou, ktorá netrvá iba povestných deväťdesiat minút. ¡Gracias España!

Odporúčame tiež:



EXKLUZÍVNE FOTO:
Nafotili sme štadión Atlética Madrid
mesiac pred otvorením! (fotky vnútri)