Main Content

Slovenský klubový futbal konečne začína vidieť svetielko na konci tunela

utorok, 29. august 2017 13:50 | Autor: Filip Chudý

Slovenský klubový futbal konečne začína vidieť svetielko na konci tunela
Slovenský klubový futbal konečne začína vidieť svetielko na konci tunela | zdroj: © TASR

Po letnej európskej hanbe dostal náš klubový futbal konečne pozitívny impulz z domácich chotárov. Liga zaznamenala vzostup , na čo reagujú aj ľudia na tribúnach.

Komentár Filipa Chudého

V novej futbalovej sezóne nasleduje prvá prestávka, ktorá bude mať prívlastok reprezentačná. No skôr ako si slovenskí futbalisti priblížia postup na MS 2018, pozrime sa na klubovú scénu.

Náš časovo najrýchlejší európsky pohárový koniec v histórii nechajme teraz tak. Po prvé, dal sa na základe (ne)kvality minulej ligovej sezóny predpokladať, po druhé, už to bolo tak dávno, že značná časť ľudí si už ani nepamätá, s kým to naše kluby vlastne vypadli. Medzitým sa totiž všetky vrhli do nových ligových bojov, čiže im začali úplne iné starosti, a to zbieranie bodov.

Taktiež je ešte zbytočné rozoberať aktuálne postavenie a bodové zisky jednotlivých klubov. Karty sa totiž ešte stále iba rozdávajú, až po 10. a u nás najlepšie 11. kole (aby hral každý s každým) bude možné povedať, čo koho v tejto sezóne viac-menej čaká. Ak ale bude aj vtedy napr. považské duo minulých majstrov tam, kde je teraz, ich vysoké plány odplávajú dolu Váhom a cez riečne toky sa dostanú do iného prístavu. A ak by bol napr. nováčik tam, kde je teraz, potom tamojšie diplomatické rečičky prestanú byť vierohodné a akceptovateľné.

V tejto chvíli sa treba pozrieť a hlavne zdôrazniť inú skutočnosť, ktorú prvých šesť kôl nového ročníka jasne naznačilo. Fortuna liga konečne zaznamenala vzostup!

Ak sme ju v minulých troch ročníkoch viac-menej len kritizovali pre jej stále klesajúcu úroveň, pričom naše slová následne európske pohárové zápasy iba potvrdili (akurát sme tri roky bez zástupcu v skupinách), teraz je stúpajúca úroveň priam hmatateľná. Samozrejme, keď padnete na dno, čo sa verme stalo v minulej hanebnej sezóne, už sa môžete prakticky len odraziť vyššie. Preto nie je dôvod otvárať šampanské, ale naďalej treba pracovať na progrese, pretože stále je naša liga na míle vzdialená od toho, kde môže byť.

Nitra priniesla po dlhom čase nováčikovský elán, aký naša liga potrebuje. Slovan zdá sa konečne použil mešec rozumne, čo sa začína prejavovať. Trnava má pozitívny štart, aký potrebovala. Dunajská Streda naznačuje vlastný progres. Zlaté Moravce-Vráble rozumne na našu ligu posilnili. Ružomberok hrá lepšie, ako hovorí tabuľka. Michalovce pokračujú v dobrom smere z minulej sezóny. Prešov sa výrazne zlepšil. Žilina a Trenčín hrajú stále svoj futbal, že to nestačí doteraz na vyššie priečky, to hovorí skôr o väčšej kvalite súperov a tým sa potvrdzujú slová o zlepšujúcej sa kvalite ligy. Podbrezová a Senica síce zaostávajú za svojou nedávnou minulosťou, ale železiari ťažko môžu zopakovať minulú sezónu a Záhoráci sa posilnili až za pochodu a po repre pauze budú oveľa nebezpečnejší.

Všetky tieto pozitíva z klubov vycítili aj ľudia, ktorí sa vrátili na tribúny, pričom ak to pôjde takto ďalej, po dlhom čase príde k výraznému navýšeniu priemernej návštevnosti, ktorá predtým dlho prinajlepšom stagnovala.

No a spolu s tým vidíme aj ďalší pozitívny fakt, že zápasy sú kvalitnejšie a hrajú sa vo vyššom tempe. To je nielen lákavejšie pre divákov, ale hlavne to lepšie pripravuje hráčov na náročné zápasy aj v pohárovej Európe. Za predpokladu, že to všetko vydrží počas celého ročníka, potom takto presne o rok budeme rozoberať pozitíva slovenských klubov v európskej konfrontácii  a nie s ťažkosťami spomínať, že s kým sme to vlastne kdesi na začiatku prázdnin vypadli.