Main Content

Slovenskí tenisti v uplynulom týždni (7.): Ženy zabrali na turnaji v Miami

sobota, 3. apríl 2010 17:33 | Autor: Lívia Godová

Slovenskí tenisti v uplynulom týždni (7.): Ženy zabrali na turnaji v Miami
Slovenskí tenisti v uplynulom týždni (7.): Ženy zabrali na turnaji v Miami | zdroj: vlastná reportáž, SITA (citaty)

Na prestížnom podujatí v kalifornskom Miami sa predstavili štyria slovenskí tenisti. Lacko a Rybáriková skončili už v 1. kole. Dominika Cibulková okúsila trpkosť prehry od bývalej svetovej jednotky Justin Heninovej a Daniela Hantuchová po postupe medzi najlepšiu šestnástku zastavila Venus Williamsová.

Lukáš Lacko

Slovenský tenista Lukáš Lacko nestačil v 1. kole dvojhry turnaja ATP v Miami s dotáciou 3, 645 milióna USD za 75 minút na Nemca Michaela Berrera po setoch 5:7, 6:4, 3:6. Zverenec trénera Mateja Liptáka tak netiahol nepriaznivú sériu prehier proti Berrerovi na 0:3. Z americkej Floridy si odnáša šek vo výške 7 050 dolárov a 10 bodov do rebríčka ATP.

Lacko doplatil v súboji predovšetkým na premieňanie brejkbalov. Z trinástich ponúknutých možností využil iba dve.

Magdaléna Rybáriková


Rovnako ako Lukáš Lacko, v 1. kole na turnaji WTA Tour v Miami s dotáciou 4,5 milióna dolárov stroskotala aj Magdaléna Rybáriková. Nad sily piešťanskej rodáčky bola Francúzka Marion Bartoliová. Slovenka prehrala za 94 minút proti bývalej wimbledonskej finalistke 2:6 a 4:6. Bartoliová vedie sériu vzájomných duelov už 4:1. Z prestížneho miamského podujatia si pripíše na konto 11 500 dolárov a 50 bodov do svetového rebríčka. Rybárikovej nevyšiel úvod zápasu, keď jej zlyhávalo vlastné podanie a prehrávala už 2:5. Na začiatku druhého dejstva si vybudovala náskok 4:1, ale v rozhodujúcich momentoch domininovala skúsenejšia Francúzka, keď získala päť gemov v rade.

Dominika Cibulková


Dominika Cibulková po jasnom víťazstve v 2. kole dvojhry v Miami nad Švédkou Sofiou Arvidssonovou 6:0, 6:2 naradila v 3. kole na mimoriadne ťažkú súperku – bývalú svetovú jednotku Justine Heninovú. Belgičanka v celom zápase predvádzala svoje umenie, a Cibulkovej ukázala, že prečo sa zaradzuje medzi tenisovú špičku. Cibulkovú zdolala 6:4, 6:4. „Na začiatku zápasu som mala zo Justine trochu rešpekt. Je to predsa len bývalá svetová jednotka a nikdy predtým som proti nej nehrala, takže som nevedela, čo môžem od nej očakávať. Postupne som sa však dostala do správneho rytmu a v prvom sete som viedla 3:1 a 30:0. Škoda, že som sľubný náskok nevyužila, rovnako ako vedenie 2:0 a 30:0 v druhom dejstve. V každom geme sme sa ťahali, bolo tam množstvo zhôd a výhod. Bol to podľa mňa veľmi dobrý zápas a pre mňa super skúsenosť. Škoda, že ma dnes v dôležitých momentoch nepodržal servis, dala som veľa dvojchýb, prvý servis som si vyhadzovala moc nad hlavu. Justine si niekedy pomohla servisom, ale tiež nepodávala výnimočne, takže sme videli veľa brejkov. Najväčší rozdiel bol vo výmenách zozadu, tam zahrala súperka častokrát neuveriteľné lopty, viackrát vynikajúco zakončila aj na sieti. Potvrdila, že je to výborná hráčka, (zdroj SITA)" povedala dvadsaťročná Bratislavčanka, ktorú mrzeli po zápase nevyužité šance. Chválou na Cibulkovej hru nešetrila ani Heninová. „Dominika hrá veľmi dobre, vybehá veľa loptičiek a má naozaj veľmi dobrý bekhend. Je to pravá bojovníčka.“ (zdroj SITA).

Daniela Hantuchová



Daniela Hantuchová valcovala v Miami súperky jedna radosť! Až narazila na tradičný nepokorený terč, menom Williamsová.

Po hladnom víťazstve v 2. kole nad Švajčiarkou Patty Schnyderovou za 65 minút 6:1, 6:4, zdolala v ďalšom kole aj šestnástu nasadnú hráčku Naďu Petrovovú 6:2, 6:4. Hantuchová v úvodnom sete tretieho kole dvakrát prelomila Petrovovej podanie a dovolila jej uhrať dve hry. Počas druhého setu musela štyrom brejbalom. Petrovová držala s Hantuchovou krok až do stavu 4:4. Následnej súperka neudržala servis a Hantuchová premenila hneď prvý mečbal.

Po postupe medzi najlepšiu šestnástku čelila nasadenej trojke Američanke Venus Williamsovej. V jubilejnom desiatom vzájomnom zápase ťahala opäť za kratší koniec, hoci tento krát bola k víťazstvu najbližšie. Popradská rodáčka viedla 6:1 a 2:0, ale ani to nestačilo na jej výhru. V náročnom veternom počasí Hantuchová skvele podávala, returnovala a robila minimum nevynútených chýb. V druhom sete za stavu 0:2 sa staršia zo sestier Williamsových zmobilizovala. Otočila na 5:4. Hantuchová vzápätí prelomila podanie súperky, ale Venus si vynútila rozhodujúci set. V ňom za stavu 2:2 slovenská ženská tenisová jednotka neudržala podanie. Aj za stavu 4:4 prišla o svoj servis a Američanka vzápätí využila prvý mečbal.
"Tento zápas som mala v rukách a mala som ho jednoznačne vyhrať, veľkú šancu zdolať po prvý raz v kariére Venus som však nevyužila, čo ma škrie. Podmienky dnes neboli ľahké, na centri strašne fúkalo a ťažko sa hľadal správny rytmus. Napriek tomu sa mi dlho darilo presadiť sa mojimi zbraňami a zápas prebiehal v mojej réžii. Za stavu 2:0 v druhom sete však Venus zahrala neuveriteľný gem, keď zahrala skvelé winnery z nemožných pozícii vrátane famózneho obhodenia, brejkla ma naspäť a chytila sa. Neskutočne dobre sa hýbala a dokázala mi vrátiť aj údery, ktoré by proti 99 percentám hráčok na okruhu znamenali víťazný bod pre mňa. Začala výborne podávať a triafala to veľkou rýchlosťou, čo je u nej klasika, no stále som mala šancu vyhrať, pretože v dlhších výmenách som diktovala tempo a dokázala som ju pretlačiť. Chlieb sa lámal za stavu 5:5 v druhom sete, keď som si prehrala podanie a potom za stavu 4:4 v rozhodujúcom dejstve. Bolo to veľmi tesné, rozhodla jedna-dve loptičky. Chýbalo mi trochu šťastia, pri jej výhode mi nepomohla páska. Tréner mi prízvukoval, aby som hrala agresívne, čo na súperku platilo, možno som mala byť trochu trpezlivejšia," uviedla Daniela Hantuchová.