Main Content

Má za sebou divokú minulosť. Z pekla drog a výtržností ho však vytiahol street workout (ROZHOVOR)

štvrtok, 18. január 2018 12:30 | Autor: Silvia Petrašková

Dávid Molitoris (vpravo) a Matúš Meško
Dávid Molitoris (vpravo) a Matúš Meško | zdroj: archív Dávid Molitoris a Matúš Meško

„Toto je už za mnou, bol som mladý a k tomu sa už nebudem vracať. Dôležité je to, kým som teraz, tamto som nebol ja!“ Takto opísal tvrdú a nepríjemnú skúsenosť zo svojej minulosti 26-ročný Dávid Molitoris.

Mesiace spolu komunikovali len cez sociálne siete, obaja o sebe vedeli len toľko, že im učaroval street workout, šport pri ktorom ulica nahrádza náradie, činky a drahé stroje vo fitness centre. Stačí len vyjsť von do najbližšieho parku, nájsť stĺp, tyč, zábradlie, či detskú preliezačku a šport, ktorý si hovorí street workout, tak razom naberá reálne kontúry.  Dávid Molitoris a Matúš Meško, členovia skupiny Strong Brothers, sa prvýkrát stretli zoči-voči na freestylovej súťaži. Spájalo ich toho veľa, no najmä podobné nemilé skúsenosti z minulosti, na ktoré by obaja najradšej zabudli. Drogy, výtržnosti, dokonca i väzenie. Toto všetko je však pre nich už minulosťou a dnes sa naplno venujú tomu, čo im robí radosť a čo vedia najlepšie. O svojej veľkej vášni k street workoutu nám porozprával starší z členov tejto skupiny Dávid Molitoris.

Dávid, ako ste sa dostali k street workoutu?

K street workoutu som sa dostal náhodou. Keďže sa od dvanástich rokov aktívne venujem posilňovaniu, predtým som navštevoval športové gymnáziu so zameraním na športovú gymnastiku, mám zdatnosti čo sa týka sily a pohybu. Mal som dlhšiu pauzu a prišiel po mňa kamarát Pali, práve ten ktorému vďačím za to, že ma prvýkrát zobral vonku cvičiť. Bolo to pred piatimi rokmi a bol to čistý street workout, keďže v tej dobe to bol ešte dá sa povedať „underground“ šport, ktorý nikto nepoznal. Trénovali sme iba zhyby, rôzne zdvihy, kliky, kľučky, proste všeličo. Postupne asi tak štyri mesiace trvalo, kým sme zosilneli. Postupne sme sa dostali na inú úroveň.

 

Prečo práve street workout? Čím Vás tento netradičný šport tak veľmi zaujal?

Tento šport robím práve preto, že na toto mám najväčšie predpoklady a vyvíjal som sa spolu s týmto športom. Keďže som jeden z prvých na Slovensku, zotrval som pri tom a vypracoval sa. Street workout ma ako šport veľmi fascinoval. Ako malý som chodil na gymnastiku, ale ani tam som nevidel také elementy. Najviac mám odmakané na ulici, mám svoje obľúbené miesta, kde točím aj videá.

Medzi Váš najväčší úspech patrí rozhodne účasť v talentovej súťaži Česko Slovensko má talent, kde ste sa spolu s Vašim kolegom zo skupiny Strong Brothers Matúšom ocitli až v samotnom finále. Celkového víťazstva ste sa však nedočkali a výhru v hodnote päťdesiattisíc eur ste museli nakoniec prenechať dievčatám na bicykloch z Act 4 Slovakia. Dávid, prezraďte nám, ako vznikla táto Vaša skupina? Boli ste z finálového neúspechu nakoniec klamaní?

Naša skupina vznikla práve kôli propagácii street workoutu na Slovensku. Samozrejme aj my ako dvojica sme sa chceli trošku zviditeľniť. Matúša poznám z rôznych súťaží. Zo začiatku sme boli rivalmi, no teraz je to už iné a fungujeme ako dobrí kamaráti. Nápad prihlásiť sa do talentovej súťaže šiel zo strany Matúša, no aj ja sám som nad tým už dávnejšie rozmýšľal. To, že sme vo finále neuspeli nebolo sklamanie, vedeli sme, že sme obyčajní ľudia a nič nedostaneme zadarmo.

Aké ďalšie úspechy máte ešte za sebou?

Medzi moje najväčšie úspechy patria – absolútny víťaz všetkých zúčastnených súťaží na Slovensku a v Česku v sezóne 2015, dvakrát majster Slovenska v street workoute v sezónach 2016/2017, dvakrát finalista na majstrovstvách sveta v sezónach 2016/2017 zo 60 účastníkov som skončil na devätnástom mieste, majster Slovenska vo Weigted Workoute 2016, výherca dokopy sedemnástich súťaží na území Česka a Slovenska v sezónach 2015-2017 a držiteľ európskeho rekordu v DIPE na bradlách 157,5 kg na opasku.

Vy sám pracujete aj ako osobný tréner. Aký sú Vaši klienti? S čím potrebujú najčastejšie poradiť?

Snažím sa posúvať nielen sám seba, ale i ostatných. Preto som sa stal trénerom. Moji klienti sú obyčajní ľudia. Snažím sa udržiavať čo najlepší kontakt s každým s kým trénujem a samozrejme snažím sa pomáhať a zlepšiť život každému, kto ma o to požiada. Samozrejme v rámci noriem.

Akú budúcnosť má podľa Vás street workout u nás doma na Slovensku?

Street workout má veľkú budúcnosť a potenciál, nakoľko mladšie generácie posúvajú náročnosťou prvkov do iných levelov. Predpokladám, že do desať rokov začnú Slováci valcovať aj svetovú scénu. Dúfam, že aj ľudia to posunú vyššie, tak ako my a Strong Brothers.