Main Content

Začína Bundesliga: Favoriti, Slováci a otázniky pred štartom novej sezóny

štvrtok, 4. august 2011 18:17 | Autor: Peter Sochor

Začína Bundesliga: Favoriti, Slováci a otázniky pred štartom novej sezóny
Začína Bundesliga: Favoriti, Slováci a otázniky pred štartom novej sezóny | zdroj: Peter Sochor pre Sport7.sk, foto SITA

Zajtra začne nemecká Bundesliga písať už svoju 49. kapitolu. Duelom Dortumund-Hamburg sa začne súťaž, ktorá sa môže pochváliť svetovým prvenstvom za najvyššie divácke návštevy v priemere na jeden zápas.

Sezóna 2011/2012 sľubuje, rovnako ako predchádzajúce ročníky, dramatickú zápletku nielen v boji o titul ale aj v bojoch o pohárovú Európu a tiež v boji o záchranu.



Najväčší favorit

Ako už je zvykom, stávkové kancelárie určili za najväčšieho favorita Bayern Mníchov. Minulá sezóna nebola pre Bavorov úspešná. Ako obhajca titulu sa s veľkými ťažkosťami udržal na miestach zabezpečujúcich pohárovú Európu. Preto si funkcionári a fanúšikovia neželajú nič iné ako titul. Pomôcť splniť im toto prianie by mal nový tréner Juup Heynckes, ktorý sa do klubu vracia po dvoch rokoch a ktorý v posledných dvoch sezónach dosiahol s Bayernom Leverkusen kvalitné umiestnenia na špici nemeckej Bundesligy. Treba pripomenúť, že klub sa posilnil o dosť zvučné mená. Manuel Neuer, Rafinha a Jerome Boateng sú hráči, ktorí sa trénerovi Heynckesovi určite zídu.

Umiestnenie na ďalších miestach ktoré zaručujú miestenku do európskych súťaží, bookmakeri predpovedajú obhajcom titulu z Dortmundu, Bayernu Leverkusen, Schalke 04 a VfL Wolfsburg. Naopak najväčšie problémy na opačnom póle tabuľky by mal mať SC Freiburg a nováčik FC Augsburg.

Piati Slováci

Novú sezónu začnú v kádroch účastníkov Bundesligy piati Slováci. Najviac vyťažením hráčom by mal byť Radoslav Zábavník, ktorý oblieka dres Mainz 05. Defenzívny záložník odohral za minulú sezónu 20 zápasov a pomohol svojmu klubu k celkovému 5.miestu, čím si klub zaistil účasť v Európskej lige.

Za najväčších žolíkov môžeme považovať Adama Nemca z 1.FC Kaiserslautern a Róberta Maka z 1.FC Norimberg . Prvý menovaný nastúpil ako striedajúci hráč celkovo 17-krát a vsietil 3 góly. Róbert Mak naskočil do zápasov 16-krát a takisto ako Nemec vsietil 3 góly. V Norimbergu je Róbert Mak považovaný za nového Mareka Mintála, tak uvidíme či dostane v tejto sezóne viac šancí v základnej jedenástke.

Najväčším otáznikom bude Peter Pekarík z VfL Wolfsburg. Pekarík známy svojou nestabilnou výkonnosťou sa v minulej sezóne konečne dočkal väčšej dôvery od trénera. Lenže či bude tomu tak aj budúcu sezónu, si fakt netrúfnem predpovedať. Je jasné, že Peter bude musieť ukázať, že má predpoklad odohrať celú sezónu s kvalitnými výkonmi, lenže ako to vždy býva, posledné slovo má tréner a na tých Peter nemá štastie.

Strelecké suchoty minulú sezónu trápili Erika Jendrišeka a preto je ťažké odhadnúť, aké má miesto v kádri SC Freiburg. Podľa všetkého bude Erik zohrievať lavičku náhradníkov a základnú jedenástku si bude musieť vybojovať tvrdou prácou na tréningoch alebo keď ako náhradník dostane príležitosť v zápase.

Najväčšie otázniky

Vždy pred štartom nového ročníka sa vyronia otázky, na ktoré nájdeme odpoveď až v priebehu sezóny.

1. Dokáže sa Bayern Mníchov revanšovať fanúšikom za minulú sezónu?

Ako som už spomínal vyššie, Bavori sa do „milionárskej“ súťaže dostali až v hodine dvanástej. Minuloročné konečné 3.miesto bolo obrovským sklamaním pre všetkých verných priaznivcov a hlavne obrovským prepadom oproti sezóne 2009/2010, v ktorej Bayern vyhral nemeckú Bundesligu a bol porazeným finalistom Ligy majstrov.

2. Kto bude tohtoročnou šťukou?

V Nemecku je zvykom, že vždy sa v jesennej (niekedy aj v jarnej) časti objaví tím, ktorému na začiatku predpovedali boj o udržanie sa, nanajvýš stred tabuľky ale v priebehu sezóny je realita taká, že daný tím je na popredných priečkach tabuľky. Len si pripomeňme kto bol šťukou v minulosti:

2010/2011 Mainz 05 – jeseň
2008/2009 Wolfsburg – jar (nakoniec vyhrali celú Bundesligu)
2008/2009 Hoffenheim – jeseň
2007/2008 Karlsruhe – jeseň

3. Vráti sa „stará garda“ naspäť na popredné priečky?

Mám na mysli VfB Stuttgart, Werder Bremen, Schalke 04. Tieto tímy obsadili v minulej sezóne postupne 12.,13.,14. miesto. Pre týchto klasických účastníkov Bundesligy veľmi zlé pozície. Azda najväčším prekvapím bolo Schalke 04. Tím, ktorý na začiatku sezóny prebral stratég Felix Magath bol najaktívnejším spomedzi nemeckých klubov na prestupovom trhu. Lenže ani hviezdy ako Huntelaar, Raúl či Metzelder nedokázali zastaviť úpadok klubu v najvyššej nemeckej ligovej súťaži.

TOP 5 letných prestupov

1.    Manuel Neuer        Schalke 04 → Bayern Mníchov        22 mil. €
2.    Jerome Boateng    Mancherster City → Bayern Mníchov    13,5 mil. €
3.    Christian Trasch    Stuttgart → Wolfsburg            9 mil. €
4.    André Schurrle        Mainz 05 → Leverkusen        8 mil. €
5.    Ivan Perišič        FC Brugge → Dortmund            5,5 mil. €

Poslední víťazi Bundesligy


2010/2011 Borussia Dortmund
2009/2010 Bayern Mníchov
2008/2009 VfL Wolfsburg
2007/2008 Bayern Mníchov
2006/2007 VfB Stuttgart
2005/2006 Bayern Mníchov
2004/2005 Bayern Mníchov
2003/2004 Werder Bremen
2002/2003 Bayern Mníchov
2001/2002 Borussia Dortmund

Kde sledovať?

- U poskytovateľov digitálnej televízie, ktorí majú vo svojej ponuke zaradení Eurosport 2 Bundesliga (český komentár).
- k dispozícií je aj množstvo kvalitných internetových streamov. Odporúčame napríklad stránku myp2p.eu