Main Content

REBRÍČEK: TOP 20 prestupov tohto leta

štvrtok, 1. september 2011 16:00 | Autor: Roman Bobaľ

REBRÍČEK: TOP 20 prestupov tohto leta
REBRÍČEK: TOP 20 prestupov tohto leta | zdroj: Roman Bobaľ pre Sport7.sk, foto SITA

Prestupové letné obdobie sa v popredných futbalových ligách tradične začína 1. júla a končí 31. augusta. Včerajší deň bol teda posledným, ktorý mohol priniesť nejaký zaujímavý prestup. Hoci tohtoročné prestupové obdobie nelámalo rekordy v prestupových sumách, fanúšikovia mali byť prečo ,,na ihlách”. Prinášame vám rebríček 20 najzaujímavejších prestupov tohto leta podľa portálu goal.com.

V článku boli hráči vyberaný podľa nasledovných kritérií.

  • Celkové schopnosti hráča (Najdôležitejší faktor)
  • Ako hráč zapadne v jeho novej zostave
  • Ako sa hráč dokáže prispôsobiť svojmu okoliu a naopak
  • Podľa výšky sumy prestupu

20. ALBERTO AQUILANI


Prestup z: FC Liverpool                              
Príchod do: AC Miláno
Suma/Typ prestupu: Hosťovanie

Po nevydarenom pôsobení v FC Liverpool taliansky reprezentant dúfa, že konečne našiel svoje trvalé bydlisko v Miláne. Tento záložník má nepochybne schopnosti na to, aby sa po vážnom zranení Mathieua Flaminiho presadil v základnej zostave „Rossoneri“. 27-ročný Aquilani má čo ponúknuť svojmu dočasnému zamestnávateľovi a bude len na ňom ako sa s novou šancou popasuje.


19. GOHKAN INLER


Prestup z: Udinese Calcio
Príchod do: S.S.C Neapol
Suma: € 12M

Švajčiarsky defenzívny záložník prestúpil počas leta z Udinese do konkurenčného Neapolu. SSC potreboval posilniť defenzívu a prestupom tohto 28-ročného kapitána švajčiarskej reprezentácie sa mu to určite podarilo. Pre Gohkana, ktorý má korene z Turecka, je to určite veľká výzva, veď Neapol je asi v takej forme, akú mal za čias Diega Maradonu.


18. JAVIER PASTORE


Prestup z: US Città di Palermo
Príchod do: Paris Saint Germain
Suma: € 42M


Na Javiera Pastoreho bude po prestupe do hlavného mesta Francúzska za astronomickú sumu 42 miliónov eur určite vyvíjaný veľký tlak. O tohto argentínskeho ofenzívneho záložníka sa zaujímali vo viacerých silných európskych kluboch, najmä v londýnskej Chelsea. Po tom čo noví investori kúpili 70% akcií parížskeho klubu malo vedenie PSG k dispozícií finančné prostriedky na jeho kúpu. Javier Pastore je obrovský talent, ktorý prišiel pred dvoma rokmi z Huracánu a hneď v prvej sezóne získal ocenenie pre najlepšieho mladého hráča Serie A (toto ocenenie získal aj Marek Hamšík v roku 2008).


17. THEO JANSSEN


Prestup z: FC Twente Enschede
Príchod do: Ajax Amsterdam
Suma: € 3,5M

 Janssen, ktorý zaznamenal v uplynulej sezóne 13 gólov, bol mnohými odborníkmi označený za najlepšieho hráča holandskej Eredivízie sezóny. Holandský reprezentant sa po vydarenej sezóne sťahuje z Twente k vicemajstrovi holandskej ligy, v drese ktorého bude mať možnosť zahrať si prestížnu Ligu majstrov. Hoci má už 30-ku za sebou Ajaxu môže stále ponúknuť veľmi veľa.


16. ROMELU LUKAKU


Prestup z: R.S.C Anderlecht
Príchod do: FC Chelsea
Suma: € 25M

Jeho vzorom je nezastaviteľný Didier Drogba. Teraz ma Romelu veľkú šancu stať sa jeho nástupcom. Po prestupe z belgického Anderlechtu by sa mohol Lukaku stať ,,The Blues” nápomocný už nečakane skoro, keďže Didier Drogba utrpel v poslednom kole otras mozgu, ktorý ho vydarí z hry na nečakane dlhú dobu. Výborne stavaný Belgičan má síce len 18-rokov, no jeho potenciál je obrovský.


15. ANDRE SCHURRLE


Prestup z: 1. FSV Mainz 05
Príchod do: Bayer Leverkusen
Suma: € 8M

Bundesligová sezóna 2010-2011 bola štedrá na odhaľovanie nových mladých talentov. 20-ročný krídelník Andre Schurrle nastrieľal v minulej sezóne za Mainz skvelých 15 gólov a na ďalších päť prihral. Jeho prestup za 8 miliónov eur do Bayeru Leverkusen nemohol v našom rebríčku za žiadnych okolností chýbať.


14. KEVIN GAMEIRO


Prestup z: FC Lorient
Príchod do: Paris Saint Germain
Suma: € 11M


Vraciame sa do klubu Paris Saint Germain, ktorý získal cez leto aj 22 gólového strelca minulej sezóny Kevina Gameira. PSG kúpilo 24-ročného ostrostrelca za 11 miliónov eur z konkurenčného tímu Ligue 1 FC Lorient. Šikovný útočník vyrážal v minulej sezóne dych fanúšikom, trénerom i vedeniam klubov, tým aký obrovský talent doteraz v sebe skrýval.


13. ASHLEY YOUNG


Prestup z: Aston Villa F.C.
Príchod do: Manchester United F.C.
Suma: € 19M

Ashley Young dokázal zaujať počas pôsobenia v Aston Ville svojimi výkonmi celý futbalový svet. Na krídle sa mu darí ako málokomu, no po príchode do nabitého mužstva „Red Devils“ sa bude musieť pobiť o svoje miesto v základe s Portugalčanom Luisom Nanim. Úvod sezóny však naznačuje, že získanie miesta v základe United by preňho nemalo byť problém.


12. SANTI CAZORLA


Prestup z: Villareal C.F.
Príchod do: Malaga C.F.
Suma: € 21M

Malaga sa po príchode nových investorov netají tým, že má peniaze na veľké prestupy. Koniec koncov do tohto klubu prišiel počas leta legendárny Ruud Van Nistelrooy, Jeremy Toulalan, Martín Demichelis a hlavne neskutočný Santi Cazorla. Ten nadobro opustil „žltú ponorku“ za 21 miliónov eur. Kreatívny španielsky reprezentant by mal podľa želania ex-trénera Realu Madrid Manuela Pellegriniho výrazne pomôcť tímu z Andalúzie v boji o miestenku do Ligy majstrov.


11. GERVINHO


Prestup z: LOSC Lille
Príchod do: FC Arsenal Londýn
Suma: € 13,5M


Hoci sa zdá, že Arsenal stratil počas leta viac ako získal, Gunners sa podarilo pritiahnuť aj zopár zaujímavých posíl. Jednou z nich je Gervinho, ktorý prichádza do mužstva Arséneho Wengera z francúzskej Ligue 1. Majstrovské Lille ho predalo klubu z Emirates Stadium za 13,5 milióna eur. Reprezentant Pobrežia Slonoviny Gervinho, ktorý stelil v minulej sezóne 10 gólov,  by sa mal podľa očakávaní presadiť v základnej zostave a ukázať svoje schopnosti po tom, čo odišiel Samir Nasri.


10. MANUEL NEUER


Prestup z: Schalke 04 Gelsenkirchen
Príchod do: Bayern Mníchov
Suma: €  18M

Reprezentačná jednotka Nemecka Manuel Neuer na seba po prvýkrát výrazne upozornil počas minuloročných MS v Juhoafrickej republike, kde sa s nemeckou reprezentáciou tešil z bronzových medailí po víťazstve nad Uruguajom. Manuel Neuer momentálne patrí medzi najužšiu špičku brankárov, o čom dobre vedel aj Bayern Mníchov. Bavori ho do svojho kádra pritiahli zo Schalke za 18 miliónov eur.


9. JUAN MATA


Prestup z: Valencia C.F.
Príchod do: Chelsea FC
Suma: € 26M

Chelsea sa počas leta darilo konkurovať v astronomických nákupoch aj “šejkovskému” Manchestru City. Roman Abramovič po angažovaní Juana Matu verí, že jeho tím dokáže v čoraz silnejšej konkurencií vyhrať minimálne jednu z dvoch najprestížnejších trofeji – majstrovský titul alebo pohár pre šampióna Ligy majstrov. Juan Mata od sezóny 2007/2008 nastrieľal za Valenciu 33 gólov a nepochybne bude svoj obrovský potenciál schopný ešte viac zvýrazniť v londýnskom klube po boku kvalitnejších hráčov. Prvý gól v drese “The Blues” má už za sebou…


8. MAARTEN STEKELENBURG


Prestup z: Ajax Amsterdam
Príchod do: AS Rím
Suma: € 6,3M

Po predaji Alexandra Doniho do FC Liverpool rímsky AS pod vedením nového trénera Luisa Enriqueho priviedol do hlavného mesta holandského reprezentanta Maartena Stekelenburga. O brankársku jednotku Holandska malo záujem viacero klubov, no konkrétnu ponuku predložil iba taliansky AS Rím. Ajax Amsterdam tak prišiel o svoju ďalšiu hviezdu, tentokrát na pozícií brankára. 


7. RADAMEL FALCAO


Prestup z: FC Porto
Príchod do: Atletico Madrid
Suma: € 40M


FC Porto neprišlo len o perfektného trénera, ale aj o virtuózneho kolumbijského reprezentanta Radamela Falcaa. Tento horkokrvný strelec výraznou mierou prispel k triumfu FC Porto v minulosezónnej edícií Európskej ligy. Po predaji Sergia Aguera a Diega Forlána mal španielsky klub z štadióna Vicenteho Calderóna k dispozícií dostatok financií, ktoré využil na kúpu tohto útočníka.


6. ARTURO VIDAL


Prestup z: Bayer Leverkusen
Príchod do: Juventus Turín
Suma: € 10,5M


Bývalý hráč Colo Colo prichádza do Talianska posilniť stred poľa Juventusu. Pre talentovaného 24-ročného reprezentanta Čile to bude určite veľká skúška jeho kariéry. On sám sa chce ešte zlepšiť a dúfa, že sa mu to podarí u jeho nového zamestnávateľa. Juventus po kúpe Alessandra Matriho z Cagliari uskutočnil kúpou Vidala ďalší vynikajúci letný prestup.


5. NURI SAHIN


Prestup z: Borussia Dortmund
Príchod do: Real Madrid C.F.
Suma: € 10M

Z Realu Madrid sa pomaly stáva turecká armáda vynikajúcich hráčov. Po minuloročných príchodoch Mesuta Ozila a Samiho Khediry sa pripájajú ďalší dvaja hráči, ktorí sú pôvodom z Turecka. Bayern Mníchov nepokračoval v spolupráci s Hamitom Altintopom a tak to „biely balet“ využil a Hamita angažoval. Jedným z najvýraznejších prestupov Josého Mourinha sa však stal pravý Turek Nuri Sahin, ktorý prichádza na Santiago Bernabeu z Dortmundu, s ktorým v uplynulej sezóne zdvíhal nad hlavu ligovú trofej. Nuri to bude mať v ofenzíve Pusiniek v konkurencií hráčov ako Higuaín, Benzema, Kaká či Cristiano Ronaldo veľmi ťažké, no vzhľadom na jeho prestupovú sumu a potenciál hodnotíme túto kúpu Realu veľmi pozitívne.




4. ALEXIS SANCHEZ


Prestup z: Udinese Calcio
Príchod do: FC Barcelona
Suma: € 26M


Zdá sa, že minuloročné double Barcelone nestačilo a tak sa rozhodla v útoku ešte viac posilniť. Veľkej kúpe najprv predchádzal  odchod Bojana Krkiča do AS Rím a tak sa sprvu zdalo, že Pedrovi a Villovi sa bude na hrote útoku Barcy lepšie dýchať. Všetko však zmenil čílsky reprezentant Alexis Sanchez, ktorý predvádzal v uplynulej sezóne veľmi atraktívne výkony v útoku s Antoniom Di Natalem v drese Udinese. Katalánsky klub investoval do mimoriadne dobre technicky vybaveného hráča 26 miliónov eur.




3. SAMIR NASRI


Prestup z: Arsenal Londýn
Príchod do: Manchester City
Suma: € 25M

Pár dní na to, ako opustil Wengerov Arsenal španielsky reprezentant Cesc Fabregas sa s Emirates Stadium rozlúčil aj francúzsky reprezentant Samir Nasri. Fanúšikovia Gunners boli pobúrení jeho konečným rozhodnutím a Arsenal sa  po úvodných troch kolách ocitol úplne na dne.  Chápeme, že umiestnenie Samira Nasriho na treťom mieste prestupového rebríčka veľa z vás určite prekvapilo. Dajte mu však čas on vám predvedie ako skvele zapadne do kádra Manchestru City.


2. CESC FABREGAS


Prestup z: Arsenal Londýn
Príchod do: FC Barcelona
Suma: € 34M


Odchovanec Barcelony je opäť doma! Niekoľkoročné rokovanie a vyjedávanie Barcelony s Arsenalom sa konečne skončilo a vyplynul z neho prestup (alebo ak chcete návrat) na Nou Camp za 34 miliónov eur. Arsenal stratil svoju najväčšiu hviezdu, svojho kapitána, a len ťažko nájde niekoho, kto ho dokáže v najbližšom období zastúpiť. Veď Arsenal dokázal vyhrať bez Fabregasa len 30% zápasov, odkedy pôsobil v „Gunners“.

Cesc môže konečne vyhrávať svoje vytúžené trofeje, ktoré Barcelonu určite  v najbližších rokoch neobídu. O tom, že bol tento prestup jedným z najväčších počas leta niet pochýb. Na prvé miesto to však o chlp nestačilo.


1. SERGIO AGUERO


Prestup z: Atletico Madrid
Príchod do: Manchester City
Suma: € 45M

Naše prvé miesto obsadil veľmi talentovaný argentínsky reprezentant, ktorý prichádza zo španielskeho Atletica Madrid do Manchestru City za 45 miliónov eur. Sergio Aguero bude v novej sezóne jedným z mála hráčov, ktorí sa nemusia báť o miesto v základe ani v nabitom mužstve „Citizens”.

Nový prírastok pod strechou City nastrieľal počas pôsobenia v La Lige za Atlético 74 gólov v 175 stretnutiach. V drese nového zamestnávateľa dokázal priam okamžite otvoriť svoj strlecý účet a po troch kolách Premier League ma na konte už tri presne zásahy.

Mancini si vďaka investíciám arabských šejkov postavil svoj „Dream Team“ a musíme priznať, že takúto zostavu hviezdnych hráčov nájdeme len u pár tímov na svete. Niektorí si dokonca myslia, že súčasná zostava Manchestru City  je lepšia ako zostava FC Barcelony, čo je však podľa nás príliš prehnané tvrdenie, ktoré nie je zatiaľ podložené skutočnými výsledkami . Mešťania zažijú v tejto sezóne premiéru vo vysnívanej Lige majstrov, ktorú začnú hneď zostra. V skupine smrti ich totiž čaká Bayern Mníchov, Neapol a Villareal. Sergio Aguero a jeho góly by v týchto stretnutiach nemali chýbať...

Odporúčané články