Main Content

Trnava bude nasadená medzi najlepšími: ZOZNAM jej možných súperov v Európskej lige

štvrtok, 2. máj 2019 13:13 | Autor: Filip Chudý

Spartak Trnava, žreb Európska liga
Spartak Trnava, žreb Európska liga | zdroj: TASR

Spartak Trnava je prvým istým slovenským zástupcom v Európskej lige. Pozreli sme sa na jeho možnosti.

Slovenský futbal spoznal svojho druhého európskeho pohárového zástupcu v budúcej sezóne. Po Slovane Bratislava ním bude víťaz Slovenského pohára FC Spartak Trnava. Keď belasí spečatili titul, predstavili sme vám ich možnosti nasadenia v Lige majstrov. Za ten čas sa veľa toho nezmenilo, Slovan musí stále čakať na výboj viacerých súťaží, aby sa dozvedel definitívu. Spartak však už vie, že bude nasadený.

Podpísala sa pod to hlavne skvelá jazda pohárovou Európou v tejto sezóne. Trnava vďaka postupu do skupinovej fázy Európskej ligy (EL), kde získala pre slovenský futbal rekordných sedem bodov, má spomedzi našich klubov jasne najvyšší koeficient – 8,500. Ten jej už teraz garantuje nasadenie v 1. predkole EL, kde začnú všetci traja naši zástupcovia v tejto súťaži. Štvrtým môže byť Slovan, no ak vypadne z Ligy majstrov (LM), bude hrať v predkolách majstrovskú vetvu EL, čiže proti ďalším neúspešným klubom z LM. Ostatné naše kluby budú v EL súčasťou nemajstrovskej vetvy. Ide o rovnaký systém, aký sme premiérovo zažili v tejto sezóne.

Z už istých klubov, ktoré sa predstavia v 1. predkole EL, má trnavský Spartak piaty najvyšší koeficient. Lepšie je na tom aktuálne len Malmö FF (Švédsko), Molde FK (Nórsko), MOL Vidi FC zo Stoličného Belehradu (Maďarsko) a Dinamo Minsk (Bielorusko).

Trnava už tiež vie, že jej prvou prekážkou nebudú ani Žalgiris Vilnius (Litva), Kajrat Almaty (Kazachstan), FK Ventspils (Lotyšsko), Stjarnan FC (Island), IFK Norrköping (Švédsko) a FC Vaduz (Lichtenštajnsko). Ďalej ani kluby z Cypru, Chorvátska, Dánska, Škótska, Srbska, Bieloruska (istotu má Šachťor Soligorsk), Nórska (SK Brann Bergen, FK Haugesund) a vicemajster Severného Macedónska. Úplný menoslov klubov ešte nie je známy, no z ašpirantov, ktorí v menovaných krajinách ešte môžu získať miestenku, má každý taký koeficient, ktorý mu zabezpečí nasadenie.

Naopak, spartakovcom hrozí cesta do Gruzínska (Čichura Sačchere, Torpedo Kutaisi), Moldavska (Milsami Orhei, Petrocub Hincesti), Estónska (Flora Tallinn) alebo Albánska. Ale tiež na Island, do Maďarska či Severného Macedónska. Tieto krajiny budú mať totiž zástupcov aj medzi nenasadenými. V hre budú však aj príjemnejšie alternatívy, len sa čaká, že kam sa ktoré kluby na základe koeficientov zaradia. Celý zoznam momentálne istých možných súperov Spartaka uvádzame nižšie.

Čo sa týka nasadenia Trnavy v 2. predkole EL, to sa teraz ešte ťažko určuje, keďže v hre je množstvo variantov. V tejto fáze súťaže už vstupujú do hry aj kluby z top európskych líg. No ak by sa zopakovala situácia z tohto ročníka, Trnava by bola hravo nasadená aj tu. Presne nad čiarou boli totiž zhodou okolností dva naše kluby, konkrétne Slovan a AS Trenčín s koeficientom 5,000. Trnava má teraz koeficient 8,500, čiže by to mohlo vyjsť na nasadenie aj v 2. predkole EL. Tretie predkolo je otáznejšie, v tejto sezóne na to bolo treba koeficient 10,000.

 

Na postup do skupinovej fázy musia naše kluby prekonať štyri predkolá. Žreb prvých predkôl európskych súťaží je naplánovaný na 18./19. júna. Trnava prvý zápas odohrá 11. júla, odveta je o týždeň neskôr.

Zoznam už istých možných súperov Spartaka Trnava:

Čichura Sačchere (Gruzínsko)
Torpedo Kutaisi (Gruzínsko)
Milsami Orhei (Moldavsko)
Petrocub Hincesti (Moldavsko)
Flora Tallinn (Estónsko)
FK Liepaja (Lotyšsko)
RFS Riga (Lotyšsko)
KR Reykjavík (Island)
Breidablik (Island)
Shamrock Rovers (Írsko)
St. Patrick´s Athletic (Írsko)
KuPS Kuopio (Fínsko)
RoPS Rovaniemi (Fínsko)
Inter Turku (Fínsko)
Stumbras Kaunas (Litva)
Gzira United (Malta)
druhé mužstvo ligy na Malte
tretie mužstvo ligy v Maďarsku
tretie mužstvo ligy v Albánsku
tretie mužstvo ligy v Bosne a Hercegovine
tretie mužstvo ligy v Arménsku
víťaz pohára v Severnom Macedónsku
víťaz pohára v Moldavsku
víťaz pohára alebo tretie mužstvo ligy v Estónsku

Celkovo to bude 47 možností, keďže 1. predkola EL sa zúčastní 94 klubov.