Main Content

Alex DeBrincat: Odpisovaný „krpec“ je bombardérom prvej triedy

nedeľa, 19. máj 2019 09:51 | Autor: Jakub Vaverka

Alex DeBrincat
Alex DeBrincat | zdroj: TASR

Slovenský hokejový šampionát je zaujímavý v tom, že prím v bodovaní nehrajú iba hokejisti, od ktorých sa to očakávalo. Body pravidelne zbierajú aj hráči, ktorých výkonnosť bola, či stále je spochybňovaná.

Zaujímavým prípadom je americký útočník Alex DeBrincat. Z NHL si doniesol perfektnú formu, veď v 82 stretnutiach v drese Chicaga Blackhawks nazbieral 76 bodov. Páli mu to, čo potvrdzuje 41 gólov a cudzie mu nie sú asistencie, ktorých zaznamenal 35.

Jastraby ho draftovali v roku 2016 v druhom kole z celkového 36.miesta. Prečo tak nízko? Chicago v uplynulých desiatich rokoch patrilo medzi najlepšie kluby v celej NHL, čo spôsobilo, že Blackhawks si vyberali mladíkov z nižších miest.

DeBrincat predstavoval veľký potenciál, ale otáznik visel nad jeho parametrami – 171 centimetrov a 75 kilogramov nie sú miery, ktorými sa vyznačuje priemerný hokejista v NHL. Nízki a ľahkí to majú v zámorí náročné. S odpisovaním a škatuľkovaním sa stretol aj Alex.

Rodák z Farmington Hills ale nie je priemerný a ani nikdy nebol. Potvrdil to po drafte, keď ostal v OHL v mužstve Erie Otters. Odohral vtedy 63 stretnutí a získal 127 bodov. V play-off následne nazbieral 38 bodov v 22 zápasoch.

Rovnako ako pred ním Martin St.Louis či neskôr Tyler Johnson, dokázal, že aj hráč malého vzrastu sa vie presadiť medzi najlepšími, keď nedostatok centimetrov či kilogramov nahrádza skvelou technikou, rýchlosťou či presnou muškou.

Blackhawks ho povolali do prvého mužstva. Úvodný ročník v NHL zakončil s bilanciou 28+24 v 82 stretnutiach. Chicago našlo mladíka, ktorý môže byť symbolom klubu v najbližších ročníkoch. Ťaží zo spolupráce s Patrickom Kaneom, s ktorým si rozumie priam dokonalo.

Sledovať to môžu aj slovenskí fanúšikovia, pretože chicagské duo sa spolu stretlo v americkej reprezentácii. Výsledok neprekvapuje. DeBrincat v úvodných piatich zápasoch skóroval šesťkrát a na dva presné zásahy prihral.

Nevysoký útočník je kanonier na pohľadanie. Chicago si to uvedomuje, preto je na pozore. Kontrakt „Brinksyho“ totiž končí už po budúcej sezóne a rôzne organizácie v NHL nad ním už začínajú krúžiť. Manažment Hawks je natoľko skúsený, že by si mal dať na stratu len 21-ročného bombardéra obrovský pozor.