Main Content

KOMENTÁR: Kto získa Zlatú loptu? Ja to vidím takto...

štvrtok, 27. október 2011 18:51 | Autor: Pavol Hošták

KOMENTÁR: Kto získa Zlatú loptu? Ja to vidím takto...
KOMENTÁR: Kto získa Zlatú loptu? Ja to vidím takto... | zdroj: Pavol Hošták pre Sport7.sk, foto SITA

Zlatá lopta, prestížne ocenenie pre najlepšieho hráča na svete za uplynulý rok už pozná mená nominovaných. Je najvážnejším kandidátom na jej získanie opäť Lionel Messi alebo existuje protikandidát, s ktorým treba vážne počítať?

Minulý rok tvorili finálnu trojicu nominovaných spoločne s Messim jeho klubový spoluhráči, menovite Iniesta a Xavi. Barcelonu v semifinále Ligy majstrov vyradil neskorší šampión, Inter Miláno. Keď sme pri tomto klube, veľa ľudí z radov laikov i odborníkov si kládlo otázku, prečo sa do finálovej trojice nedostal Wesley Sneider? Spoločne s Diegom Militom a taktikou Josého Mourinha tvorili základný kameň úspechu Interu Miláno. Barcelona dokráčala ,,iba“ k triumfu v domácej súťaži. Messi jednoznačne potvrdzoval svoju kvalitu, keď sa stal najlepším strelcom Ligy šampiónov, ale väčšie šance sa predsa len dávali jeho spoluhráčom. Xavi je dlhodobo mozgom a dušou nie len barcelonského tímu, ale aj španielskej reprezentácie. Spoločne s Iniestom vytvárajú vynikajúcu dvojicu a po dvoch rokoch pridali so španielskou reprezentáciou k titulu majstrov Európy aj titul svetových šampiónov.  Navyše Iniesta sa stal zlatým strelcom finálového súboja Majstrovstiev sveta, kde Španieli porazili Holanďanov. Messi bol úplným opakom, ktorý bol azda najväčším sklamaním tohto podujatia a jeho tím vypadol už vo štvrťfinále s Nemeckom.

Tento rok to s výberom nebude oveľa ľahšie. Vynikajúcu sezónu má za sebou Cristiano Ronaldo, ktorý v uplynulej sezóne La ligy dokázal streliť neuveriteľných 40 gólov, čím prekonal 50 rokov starý rekord španielskej súťaže. Triumvirát z Barcelony má za sebou takisto veľmi vydarenú sezónu. Triumf v domácej lige aj Lige majstrov. Osobne si myslím, že neexistuje dôvod, prečo by sa menoslov minuloročných finalistov nemal zopakovať. Ak by sme však do úvahy mali brať všetky faktory medzi elitnou trojicou by mal mať miesto  určite aj Cristiano Ronaldo. Takisto si myslím, že neexistuje dôvod prečo by Lionel Messi nemal prvenstvo obhájiť. Skôr by som bol kritický k minulému ročníku udeľovania tejto ceny, pretože tvrdím, že mal vyhrať jeden z dvojice Xavi – Iniesta.

V krátkosti spomeniem ešte jedenástku roka ... Minulý ročník vyzerala nasledovne, Iker Casillas v bráne, Maicon, Lúcio, Gerard Piqué a Carles Puyol tvorili obranu, Wesley Sneijder, Xavi Hernández a Andrés Iniesta stred poľa a Lionel Messi s Davidom Villom a Cristianom Ronaldom útočnú trojicu.
 
Nevidím žiadny dôvod, prečo by sa v bráne 11-ky roka nemal ocitnúť opäť Iker Casillas. Je to momentálne svetová stálica medzi brankármi dovolím si tvrdiť, že zaslúžene. Obranu by tvorili Daniel Alves - Eric Abidal – Carles Puyol – Philipp Lahm. Alves, Puyol a Lahm sú jasní, čím však nechcem povedať, že Abidal si miesto v 11-ke roka nezaslúži. Naopak. Po prestupe z Lyonu sa stal z neho v Barcelone kvalitný obranca a práve v najlepšej forme ho zastihla nepríjemná správa. Dokázal sa z toho dostať v rekordnom čase a ešte aj odohral finále Ligy majstrov. Moju jedenástku roka by okrem už spomenutých tvorili v strede poľa Özil – Iniesta – Xavi a v útoku Messi s Javierom Hernándezom  a Cristianom Ronaldom. Tieto mená nepotrebujú snáď žiadny komentár. Ako by ste riešili vašu ideálnu zostavu roka vy?
 

Odporúčané články