Main Content

Prvý futbalista Serie A mal poztívny test na koronavírus, okamžitá reakcia Škriniarovho Interu

štvrtok, 12. marec 2020 07:55 | Autor: TASR

Prázdne tribúny na šlágri Juventus - Inter
Prázdne tribúny na šlágri Juventus - Inter | zdroj: TASR

Turín 12. marca (TASR) - Taliansky futbalista Daniele Rugani mal pozitívny test na koronavírus. Je to prvý prípad v najvyššej talianskej súťaži a keďže jeho klub Juventus Turín je účastník play off európskej Ligy majstrov, je to zrejme definitívna rana tejto prestížnej súťaži v prebiehajúcej sezóne. Juventus je navyše vedúci tím najvyššej domácej súťaže a bojuje o deviaty majstrovský titul v rade.    

"Cítim sa dobre. Chcem ubezpečiť všetkých, ktorí majú o mňa obavy, že som OK. Žiadam zároveň, aby sa všetci riadili pokynmi, pretože vírus si nevyberá. Spravte to pre seba a vašich blízkych," odkázal vo štvrtok 25-ročný Rugani. U obrancu "starej dámy" sa symptómy ochorenia COVID-19 neprejavili, informoval taliansky klub.

Prvý hráč Serie A s touto diagnózou hral naposledy 22. februára, ale minulú nedeľu sedel s ostatnými náhradníkmi na lavičke v šlágri kola proti Interu Miláno. Za hostí odohral celý zápas slovenský reprezentačný obranca Milan Škriniar. Rugani bol aj na lavičke v prvom osemfinálovom zápase LM v Lyone v stredu 26. februára.  

Rugani je aj vôbec prvý známy prípad infikovaného futbalista z top líg Európy, navyše je aj reprezentant, za Taliansko nastúpil v siedmich zápasoch. Klub vydal informáciu, že Ruganiho izolovali a aj "všetkých, ktorí s ním boli v kontakte". V karanténe v rodnom Portugalsku musí zostať aj hviezdny Cristiano Ronaldo. Kanonier Juventusu po výhre 2:0 nad Interom odcestoval do Madeiry za matkou, ktorá mala začiatkom marca mozgovú príhodu.

Inter Miláno ako posledný súper Juventusu v reakcii na pozitívny test Ruganiho až do odvolania "pozastavil všetky súťažné aktivity". Informoval o tom na svojom webe. Klub podľa stanoviska podnikne všetky potrebné kroky podľa odporúčaní úradov, čo bude podľa agentúry AP s najväčšou pravdepodobnosťou znamenať karanténu pre celý realizačný tím i hráčov, vrátane Škriniara. Štvrtkový plánovaný osemfinálový duel Interu v Európskej lige proti Getafe už predtým odložili, keďže španielsky klub odmietol vyceszovať do Milána.

Počet smrteľných obetí SARS-CoV-2 sa podľa údajov "Coronavirus COVID-19 Global Cases by Johns Hopkins CSSE" celosvetovo vo štvrtok predpoludním zvýšil na 4641, v 125 krajinách sveta ho diagnostikovali u 126.667 osôb. Taliansko je druhá najviac postihnutá krajina po Číne, odkiaľ sa koronavírus rozšíril. Počet infikovaných už stúpol na oficiálne číslo 12.462, nákaze podľahlo 827 ľudí.