Main Content

KOMENTÁR: Tri dôvody prečo Pelé nemá rád Messiho

nedeľa, 18. december 2011 15:21 | Autor: Jozef Kupca

KOMENTÁR: Tri dôvody prečo Pelé nemá rád Messiho
KOMENTÁR: Tri dôvody prečo Pelé nemá rád Messiho | zdroj: Jozef Kupca pre sport7.sk, foto SITA

Môj dnešný komentár nie je o predstavovaní Pelého či Messiho, ale skôr o zamyslení sa nad dôvodmi, prečo sa v posledných mesiacoch v médiách kopia hanlivé narážky Pelého na argentínsku hviezdu.

Nasledujúce príklady sú len moje dohady a pravé dôvody vie (asi) iba sám Pelé. Nie každý s nimi teda bude súhlasiť a preto budem rád ak sa na danú tému vyjadríte v komentároch pod článkom.                

  Brazília verzus Argentína

Asi nebudem ďaleko od pravdy, keď napíšem, že Pelé Messiho ,,nemusí,, práve kvôli tomu, že ich krajiny spolu susedia a panuje medzi nimi veľká rivalita. Veľký Pelé (ako mu často krát hovoria) prežil vo futbale celý svoj život. Všetky svoje sily a myšlienky vždy upriamoval a upriamuje práve na tento šport. Preto niet divu, že nikdy neuzná za vlastníka titulu „najlepší futbalista planéty” Argentínčana.    

Odveké súperenie týchto dvoch krajín pochádza už z čias kolonizácie, keď ľudia medzi sebou súperili o územia. Tieto boje sa v dnešnej dobe preniesli do veľkého množstva športových súbojov, v ktorých si Brazílčania s Argentínčanmi nič nedarujú. Pravdaže je to len slabý odvar toho čo sa deje na medzištátnom futbalovom derby. Tieto stretnutia inak nazývané aj ako "bitka o Južnú Ameriku" sú často krát kritizované pre svoju veľkú tvrdosť a nevraživosť aj keď sa práve odohráva priateľský zápas. Od roku 1914 tieto dva štáty medzi sebou odohrali 92 oficiálnych zápasov. Z toho 34 vyhrala Argentína, 24 skončilo nerozhodne a 34 zápasov vyhrala Brazília. Stav je teda úplne nerozhodný. Čo sa týka titulov krajiny sa podelili aj v tomto smere. Najviac pohárov z majstrovstiev sveta vlastní Brazília (5) proti (2) Argentínskym. Argentína ma však dva najcennejšie kovy z Olympijský hier zatiaľ čo jéj najväčší konkurent ani jeden. Messi a jeho krajania vedú taktiež  v zisku titulov v prestížnej Copa América (14) zatiaľ čo Pelé a spol. ich vlastnia ,,iba,, 8. Na klubovej úrovni je to trošku inak. Vo všetkých veľkých pohároch je stav buď vyrovnaný alebo ich ma na svojej strane viac Argentína. Avšak podľa IFFHS organizácie, ktorá zostavuje poradie elitných svetových líg už od roku 1991 je lepšou ligou tá Brazílska (5). Argentínska za ňou zaostáva o dve priečky (7).                              

  Neymar vs Messi

Pelé často krát argumentuje práve vychádzajúcou 19-ročnou hviezdou brazílskeho futbalu Neymarom, ktorý je podľa jeho slov už teraz lepším hráčom ako o pár rokov starší Argentínčan. O “nekompletnosti Messiho ako hráča“ z úst Pelého už počul azda každý z nás. Je pravdou, že Messi zakončenia hlavou práve neobľubuje ale určite sa nebráni ani tejto možnosti.

Ďalším argumentom z úst mnohých ľudí a nielen Pelého je tvrdenie, že Messiho veľkým hráčom robí práve veľká  Barcelona a že v žiadnom inom klube by tak dobre nehral. Je to určite do veľkej miery pravda. Avšak futbal je tímová hra a na to netreba zabúdať. Ide predsa v prvom rade o zohratosť a o tímovú filozofiu. Prečo by potom rovnaký počet gólov nenastrieľali také esá ako Eto´o, Ibrahimovič, Thierry Henry či David Villa? Nuž, ako sa vraví až čas ukáže. Pre najlepšie porovnanie by sme potrebovali, aby hviezda Santosu zakotvila v niektorom z elitných Európskych klubov. Avšak Neymar sa z Brazílie odisť v dohľadnom čase nechystá. A prečo by aj. V Santose sa mu darí a je tam spokojný rovnako ako Messi v Barcelone.                

Nuž a rozdiel medzi Messim a Neymarom bol vidieť aj dnes vo finálovom zápase MS klubov. Messi to mal pochopiteľne ľahšie, keďže mal okolo seba kvalitnejších spoluhráčov, no dokázal využiť svoje šance a strelil dva góly. Neymar sa tiež dostal do šancí, no sieť za Valdésom nenapol ani raz.

  Minulosť vs súčasnosť

Pelému skromnosť nechýba, aj keď má byť určite na čo hrdý. Časté búchanie po hrudi a tvrdenie, že Messi bude lepši len ak dá 1283 gólov je ale už dosť pod úroveň. Pelé si možno neuvedomuje, že svet a futbal v ňom sa výrazne zmenil. Taktika, fyzická pripravenosť a mnoho ďalších aspektov je momentálne minimálne o úroveň vyššie ako v období, kedy bol Pelé aktívnym hráčom. Futbal je rýchlejší a ďaleko náročnejší ako v minulosti. To čo bolo kedysi dobré dnes už nestačí. Ten kto kedysi vynikal by sa dnes  zaradil už  iba medzi suchý priemer. Samotný Pelé však tiež nie je taký úžasný ako o sebe tvrdý. Nikdy neokúsil silu Európskych súťaži. A dnes sa bez akéhokoľvek pravítka porovnáva s najlepšími súčasnými hráčmi. Ktovie aký by bol hrdý keby prehrá napr. pár hlavičkových súbojov so Škrteľom alebo zažije na svojej nohe rozzúreného Pepeho z Bieleho Baletu. Možno, že by ho potom prešla aj chuť na futbal.

Nech je to už tak či onak. Túto mediálnu bublinu nafúkol iba sám Pelé. Messi naňho nereaguje. A Neymar sa naďalej teší z radosti k futbalu v Brazílii. A stále fandí svojmu najobľúbenejšiemu tímu Barcelone.              
 

Odporúčané články