Main Content

ŠPECIÁL: Najväčšie futbalové talenty (I.)

sobota, 7. január 2012 16:34 | Autor: Roman Bobaľ

ŠPECIÁL: Najväčšie futbalové talenty (I.)
ŠPECIÁL: Najväčšie futbalové talenty (I.) | zdroj: Roman Bobaľ pre Sport7.sk, foto SITA

Mládežnícke akadémie nám neustále ukazujú nové tváre, respektíve hráčov, ktorí by mali v budúcnosti tvoriť históriu veľkolepého športu zvaného futbal. My vám predstavujeme prvých 5 hráčov, ktorí sa momentálne javia ako najväčšie talenty svetového futbalu.

Miralem Pjanič

Je neuveriteľné, ako tento 21-ročný Bosniak rýchlo prerazil do sveta futbalu. Narodil sa v Tuzle, kde začal vďaka svojmu otcovi už ako veľmi mladý chodiť na prvé futbalové tréningy, avšak počas vojny v Bosne a Hercegovine jeho rodina emigrovala do Luxemburska. Vo veku siedmich rokov si na ňom všimol jeho otec známky futbalového talentu a tak ho poslal do mládežníckej akadémie Shifflange 95. Neskôr zaujal veľmi výrazným spôsobom skautov FC Metz, teda francúzskeho klubu, do ktorého aj po interesoch z iných líg prešiel v roku 2004. Ako mladý hrával za výbery Luxemburska do 17 a 19 rokov, za ktoré odohral dokopy sedem zápasov a strelil ako ofenzívny záložník 6 gólov. Do seniorského výberu v Metz sa dostal po troch rokoch v akadémií, stačilo mu odohrať jednu sezónu v tomto klube a už sa sťahoval za takmer 8 miliónov eur do Olympique Lyon.

„Som veľmi spokojný s prestupom do takého klubu, akým je Lyon. Som tu preto, aby som vyhrával trofeje a neľutujem, že som odmietol iné ponuky. Myslím si, že sa budúci rok dostaneme v Lige majstrov veľmi ďaleko“ povedal novinárom mladý Pjanič po príchode na Stade Gerland.

Pjaniča často krát označujú ako „staromódneho tvorcu hry s výnimočnými technickými schopnosťami“.  Viac než mesiac po tom, čo prestúpil do Lyonu debutoval za reprezentáciu rodnej krajiny, v zápase v ktorom jeho tím nečakane podľahol Bulharsku 2:1. Po troch rokoch strávených vo Francúzsku, respektíve po odohratí 90. zápasov za Lyon, sa presťahoval do trocha kvalitnejšej ligy, presne do hlavného mesta Talianska Ríma, kde obhajuje farby AS. Zaň odohral doteraz 13 zápasov a strelil v nich jeden gól. AS Rím zaňho zaplatil 11 miliónov eur.



Aaron Ramsey

21 ročný Aaron Ramsey z Arsenalu nie je odchovancom tohto londýnskeho veľkoklubu, svoju futbalovú mládež totiž prežil v Cardiffe City, ktorý ho vychovával až 8 rokov. Potom ako úplne neskúsený po 16 odohratých zápasoch v Cardiffe prestúpil do tímu Arséna Wengera, teda trénera, ktorý je slávny svojou mládežníckou filozofiou. Samozrejme ani Aaron to nemal pod jeho krídlami ľahké, prišli hosťovania do Nottinghamu a späť do Cardiffu, avšak ani v jednom z nich sa veľmi nechytil. V kariére mu veľmi pomohol až letný odchod Cesca Fabregasa do Barcelony. Vďaka tomuto prestupu dostal mladý reprezentant Walesu stále miesto v kádri, za ktorý zatiaľ odohral 53 zápasov. V zápasoch reprezentačného výberu do 17 a 19  rokov nevynechal takmer žiaden zápas, jeho tvorcovská hra bola skvelá. Svoj medzinárodný debut za Wales zažil 19. novembra 2008, čím prepísal bývalý rekord Chrisa Guntera, ako najmladšieho hráča hrajúceho za „Áčko“. Čo je ešte prekvapujúcejšie je to, že Aaron je už kapitánom svojho národného tímu. Pri zápasoch na Emirates Stadium sa takmer najčastejšie z tribún ozýva meno „Aaron Ramsey“, to značí ako si ho domáci fanúšikovia obľúbili. Takáto je zatiaľ cesta hráča, ktorý v minulosti chcel hrávať rugby.



Iker Muniaín

S Ikerovou minulosťou sa najčastejšie spájajú rekordy a jeden z nich vznikol v zápase proti švajčiarskemu BSC Young Boys. Athletic Bilbao sa dostal do play-off európskej ligy, kde stretol práve tento švajčiarsky tím. Iker vstúpil do zápasu v 59. minúte, keď nahradil Gaizka Toquera. Stal sa tak najmladším hráčom, ktorý vstúpil do zápasu za tento tím z Baskitska vo veku 16 rokov, 7 mesiacov a 11 dní. Neskôr sa konala odveta proti tímu, s ktorým sa stretli v baráži. Iker Muniain skóroval a stal sa tak najmladším hráčom Bilbaa, ktorý napol sieť a to vo veku 16 rokov, 7 mesiacov a 18 dní.

30. Augusta 2009 sa stal najmladším hráčom, ktorý nastúpil od začiatku na zápas v španielskej La Lige. Debut zaznamenal proti RCD Espanyol, proti ktorému Athletic Bilbao aj s Muniaínom v zostave vyhral 1:0. Iker sa stal tiež najmladším hráčom v Španielsku, ktorý skóroval. Tento výnimočný moment sa udial v zápase proti Realu Valladolid 4. októbra 2009, keď mal tento mladý hráč 16 rokov a 289 dní. Po jeho skvelých výkonoch si zaumienil tento baskitský klub uzavrieť s ním nový kontrakt, ktorý nie je práve najkratší, Ikerovi ešte teraz platí zmluva do roku 2015. Je veľmi pravdepodobné, že v Bilbau do tohto roku nevydrží, no baskitský klub si podpisom tejto dlhej zmluvy zabezpečil takmer s istotou poriadne tučne odstupné, ak ho bude chcieť nejaký veľkoklub vykúpiť. 



Jack Wilshere


Jack Wilshere je čistým „produktom“ akadémie Arsenalu. Svoj debut v lige zažil v septembri 2008, keď vystriedal Robina Van Persieho v zápase na Ewood Park proti Blackburn Rovers. Zároveň sa stal najmladším hráčom Arsenalu, ktorý sa zúčastnil zápasu a prekonal tak predchádzajúci rekord Cesca Fabregasa. Jack bol jeden z najlepších hráčov v akadémií a neraz sa stal hráčom zápasu. Po ukončení turnaja Atlanta Cup sa stal dokonca hráčom tohto podujatia. Samotný Arséne Wenger o ňom povedal, že to nie je typ hráča, ktorý dlho drží loptu, ale napriek tomu dokáže ovplyvniť výrazne hru. Jack získal dve veľmi dôležité ocenenia, ktorými sú „PFA Mladý hráč roka“ a taktiež „PFA Tím roka“. Zúčastnil sa taktiež hosťovania v Boltone, počas ktorého o ňom povedal bývalý tréner klubu Owen Coyle, že “najprv bráni a potom ohromí“. Wilshere je známy svojimi mimoriadnymi schopnosťami a najmä pohybmi, kombinačnou hrou, prihrávaním a agresivitou. Bol taktiež porovnávaný s anglickou legendou Paulom Gascoignom.



Neymar

Porovnávaný s Pelém, či Robinhom. Neuveriteľne dobre technický vybavený hráč, o ktorom už vie asi takmer každý futbalový fanúšik. V Brazílii je jedným z najobľúbenejších hráčov, o čom svedčí aj petícia z roku 2010, aby ho už bývalý tréner Brazílie Dunga zobral do národného tímu na MS. Tejto petície sa zúčastnilo takmer 14 tisíc fanúšikov. Neymar bol v minulosti blízko k prestupu do West Hamu United za 12 miliónov eur, avšak nestalo sa. Neskôr sa hovorilo o záujmoch Realu Madrid, či FC Barcelony. No Santos pýtal 50 miliónov a to bolo pre tieto špičkové kluby aspoň zatiaľ primnoho. Neymar má údajne v pláne zostať v Brazílii až do roku 2014, kedy sa v jeho rodnej krajine uskutočnia Majstrovstvá sveta. Aby sa mu nemálilo Santos mu zvýšil plat o 50%, čím sa vyrovnal platom európskych klubov. Medzitým ako sa hovorilo o Neymarovi v súvislosti s odchodom do Európy sa ujal veci legendárny Pelé, ktorý mu poradil, aby sa zúčastnil nedávnych decembrových MS klubov v drese Santosu a nech ešte chvíľu zotrvá s „Pantástico“. Neymar získal už 18 individuálnych ocenení a to má stále ešte len 19 rokov. V priebehu 127 zápasov strelil za Santos už 69 gólov.


 

Odporúčané články