Main Content

REBRÍČEK: 5 najlepších kapitánov súčasnosti

nedeľa, 8. január 2012 14:58 | Autor: Michal Plško

REBRÍČEK: 5 najlepších kapitánov súčasnosti
REBRÍČEK: 5 najlepších kapitánov súčasnosti | zdroj: Michal Plško pre Sport7.sk, foto SITA

V každom futbalovom klube je priemerne dvadsať hráčov. Ale z toho len jeden má titul kapitán. Na prvý pohľad sa zdá, že kapitán len nosí na ľavej ruke pásku a raz za čas zvýši hlas. Ale naozaj je za tým oveľa viac. Tak ako by mal teda vyzerať správny kapitán?

V prvom rade si treba uvedomiť, že kapitánsku pásku sa dá získať dvoma spôsobmi. Buď si kapitána zvolia sami hráči, alebo ho zvolí tréner. Tak či onak, keď vám raz udelia tento titul, vaše postavenie v mužstve sa rapídne zmení. Kapitán je trénerova pravá ruka, akási spojka medzi ním a kabínou. Sám som ako hráč pochopil, že trénerovi sa so všetkými svojimi pocitmi nezdôveríte, ale kapitánovi áno. Práve preto je takáto osobnosť v každom klube nepostradateľná.

Správny kapitán musí mať prirodzenú autoritu. Hráči ho musia rešpektovať, jeho slovo sa musí rovnať zákonu, lebo pár takýchto motivačných viet pred zápasom, alebo cez polčas dokáže zmeniť priebeh celého zápasu. V každom tíme je potrebné mať vzor, ktorí by ostatní nasledovali. A práve preto kapitán má ísť príkladom. Mal by zodpovedne pristupovať k povinnostiam, biť sa za svoj tím až do konca, zastať sa svojich chlapcov aj za cenu červenej karty. Na ihrisku musí nechať srdce, odchádzať preč s krvavým potom ako posledný. Zobrať na seba zodpovednosť z prípadného neúspechu. Neprejaviť navonok strach. To sú veci ktoré sa nedajú naučiť ani natrénovať. S tým sa treba narodiť. Mať vodcovstvo v krvi.
Šport 7 Vám prináša rebríček piatich najlepších kapitánov súčasnosti:

  Carles Puyol (FC Barcelona)

Tento stopér s účesom pripomínajúcim Tarzana je na ihrisku vždy neprehliadnuteľný. Nie vďaka svojim kučerám ani vďaka svojej výške, veď meria iba 178 centimetrov, čo ho radí skôr medzi nižších obrancov. Chýbajúce centimetre kompenzuje bojovnosťou a oddanosťou najslávnejšiemu katalánskemu klubu v ktorom pôsobí už od svojich 17 rokov a získal s ním už snáď všetky trofeje.

  Roman Weidenfeller (Borussia Dortmund)


Brankár Borussie Dortmund bol jedným z hlavných strojcov úspešného ťaženia žltočiernych v minulej sezóne, ktorá vyvrcholila získaním titulu. V kádri Borussie figurujú iba traja tridsiatnici, takže aj jeho vek ho predurčuje na post kapitána. Je miláčikom fanúšikov a ikonou klubu, v ktorom pôsobí už jedenástu sezónu. Aj keď má za sebou zopár výstrelkov ako bitka v bare, alebo rasistická urážka na adresu Geralda Asamoaha zo Schalke, pre klub zo Zelenej metropoly, ako prezývajú Dortmund, je nedotknuteľný.

  Iker Casillas (Real Madrid)

Keď opustil Biely balet Raúl, symbol a legenda Realu Madrid, kapitánsku pásku po ňom prebral najlepší brankár na svete Iker Casillas. “Svätý“ Iker je jednotkou vo svojom klube už od sezóny 1999/2000. Casillas je známy svojou skromnou povahou a na rozdiel od svojich kolegov nepotrebuje na seba pútať pozornosť mimo zeleného trávnika. Na parkovisku pred bázou Realu Madrid nájdete medzi množstvom Bentley a Ferrari jeden nenápadný biely Chevrolet. Prečo si hráč s jeho platom nekúpi niečo lepšie? Lebo mu to stačí. Ako sám vyhlásil: „No soy Galáctico, soy de Móstoles.“ Čiže: „Nie som žiadny Galáctico, pochádzam z Móstoles.“

  Francesco Totti (AS Rím)

Symbol večného mesta. Má na svojom konte najviac štartov aj najviac strelených gólov za AS Rím. Muž, ktorý oslavuje svoje góly tak, že si cmúľa palec na ruke, pôsobí vo svojom klube celý život a zrejme v ňom aj ostane do konca. Nikto si nevie predstaviť kto by ho mohol po jeho odchode nahradiť a obliecť si jeho dres so slávnou desiatkou na chrbte. „Cisár“ Francesco je veľmi temperamentný a často uňho prevládajú emócie. Stačí si spomenúť na finále Talianskeho pohára medzi AS Rím a Interom Miláno, keď nechutne atakoval odzadu Maria Balotelliho.

  Steven Gerrard (FC Liverpool)

Pomyselnú zlatú medailu v našom rebríčku získava kapitán Liverpoolu. Legenda z mesta Beatles je proste prototypom ideálneho kapitána. Má prirodzenú autoritu, je pracovitý, nikdy sa neuspokojí s výsledkom a ide príkladom všetkým svojim spoluhráčom. Je to naozajstná osobnosť. Bez neho je FC Liverpool polovičný. Keď sa vrátil po dvoj mesačnej absencii spôsobenej zranením naspäť do základnej zostavy The Reds, iste Sirovi Fergusonovi pribudlo na čele zopár ďalších vrások. Bolo by už na čase aby Stevie-G doviedol svoj milovaný klub konečne k titulu v anglickej lige. 

Odporúčané články