Main Content

Futbalové debaty by sa nemali začínať otázkou, kto je najlepší futbalista histórie

sobota, 14. január 2012 11:38 | Autor: Pavol Hošták

Futbalové debaty  by sa nemali začínať otázkou, kto je najlepší futbalista histórie
Futbalové debaty by sa nemali začínať otázkou, kto je najlepší futbalista histórie | zdroj: Pavol Hošták pre Sport7.sk, foto SITA

Šéf medzinárodnej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini vyhlásil, že Messi bude najlepším hráčom v histórií, až keď vyhrá so svojou rodnou Argentínou majstrovstvá sveta.

O tom, kto je najlepší hráč v histórií sa vždy špekulovalo a aj sa špekulovať bude. Takmer každá doba, má svojho futbalistu, ktorý svojimi schopnosťami tú dobu akoby predbehol. Ak sa zainteresovaných alebo fanúšikov opýtate, kto bol najlepší futbalista v histórii, budete dostávať odpovede ako Pelé, Maradona či Cruyff. Práve títo traja futbalisti sa umiestňovali na prvých troch priečkach v anketách o futbalistu storočia na prelome tisícročí.

Čítajte tiež: Prečo sa legendy obúvajú do súčasných hviezd?

Naozaj sa celá história zhodne na tom, že títo traja sú obrovskými osobnosťami svetového futbalu. Podľa môjho názoru sa nedá porovnávať, kto je najlepší. Pelé odohral celý svoj život v rodnej Brazílii, na sklonku kariéry odišiel do New Yorku. V Európe nikdy nepôsobil, aj keď vieme, že to nebolo určite kvôli tomu, že by sa nenašli kluby, ktoré by ho chceli. Vtedy jednoducho bola iná doba, iné trendy. Cruyff zase dosahoval úspechy na klubovej úrovni, ale chýba mu titul majstra sveta. Maradona sa presadil v reprezentácií, aj v Európe, ale tie najprestížnejšie klubové trofeje zo starého kontinentu mu chýbajú. V neposlednom rade, netreba zabúdať na pokročilosť doby. Maradona začínal v časoch, keď Pelé končil a Cruyff bol v najlepších rokoch. Známe sú vyjadrenie bývalého reprezentačného brankára Argentíny Huga Orlanda Gattiho, ktorý tvrdí, že Messi by v dobách Pelého nanajvýš ohrieval lavičku.

Pohľad na túto problematiku je veľmi neobjektívny. Každý má iné parametre hodnotenia, každý má iný vkus. Nemôžeme jednoznačne určiť, kto je najlepším hráčom histórie, pretože aj keby Messi vyhral majstrovstvá sveta, o pár rokov by mohol prísť niekto iný, kto ho vo futbalových schopnostiach aj úspechoch predčí. Myslím si, že takéto špekulácie spoločnosť iba zbytočne polarizujú. Futbalové debaty  by sa nemali začínať otázkou, kto je najlepší futbalista histórie, ale ktorí hráči sú nezabudnuteľnými a mali mimoriadne schopnosti. V tomto prípade nemôže nikto namietať, ak vymenujeme Pelého, Maradonu, Cruyffa, Messiho či Cristiana Ronalda.
 

Odporúčané články