Main Content

KOMENTÁR: Na Slovensku je to tak (časť 1#)

pondelok, 16. január 2012 13:20 | Autor: Jozef Kupca

KOMENTÁR: Na Slovensku je to tak (časť 1#)
KOMENTÁR: Na Slovensku je to tak (časť 1#) | zdroj: Jozef Kupca pre sport7.sk, foto ilustračné

Určite skoro každý pozná ten preslávený a zároveň smutný povzdych ,,na Slovensku je to tak“. Žiaľ, pravda je taká, že často krát nejedného športového priaznivca zarmúti situácia na Slovensku.

Tak ako v oblasti politickej, ekonomickej a vlastne každej inej tak aj v oblasti športu sa všetko točí okolo peňazí. Nekompromisným faktom je, že peniaze hýbu svetom aj športom. O dosť horšou správou je, že tie peniaze sa do našej malebnej krajiny málo kedy dostanú. Ak sa nad dianím poriadne zamyslíme, musíme skonštatovať že pre šport neboli, nie sú a asi ani nikdy nebudú a ak niekedy boli tak ich bolo málo alebo sa akoby “zázrakom“ vyparili. A práve tu prichádza na rad to naše ,,Na Slovensku je to tak“.

Bobisti

Nedávno na svetlo sveta prenikla správa o tom, že slovenský bobisti museli predčasne ukončiť pôsobenie vo svetovom pohári. Milan Jagnešák, šéf  Slovenského zväzu bobistov, sa vyjadril jasne:"Musíme predčasne ukončiť sezónu, nemáme financie, aby sme mohli ďalej pokračovať“. Jedným dychom zároveň dodáva. ,,Navyše máme náklady na opravu štvorbobov. Takto to ďalej nemá význam. Úradníci si nevážia obetu športovcov, ktorí reprezentujú krajinu v zahraničí". Iróniou osudu bolo, že bobisti práve v tejto sezóne dosahovali najlepšie výsledky za posledné roky. Ale ako to už býva zvykom podpora nádejným talentom na Slovensku ,,škrípe“. Nám neostáva nič iné, len dúfať že časom sa všetko na dobré obráti.

Zrušená deaflympiáda

Jedným slovom škandál. Slovensko takúto svetovú blamáž už dávno nezažilo. 17. ročník deaflympiady, ktorá sa mala uskutočniť v krajine spod Tatier jednoducho nebude. Určite by nikoho z vás neprekvapila odpoveď, že nie sú peniaze. Pravda je však taká (a v konečnom dôsledku o to horšia) že peniaze boli, ale zmizli. A to je už silné kafé aj na zdravého človeka. Pretože ako sa zdá čas Janošíkovho hesla bohatým brať a chudobným dávať je už asi dávno za nami. Ale obohacovať sa na úkor nepočujúcich a sluchovo postihnutých športovcov musí zvýšiť krvný tlak asi každému. ,,Dúfajme aspoň v to, že sa im na Slovensku páčilo, keďže oznam o tom že deaflympiada nebude, dostala väčšina až po príchode do Tatier“.           

Škandál na divokej vode

Bez akýchkoľvek okolkov sa môžem vyjadriť, že Slovensko je kanoistická veľmoc. Je to fakt, ktorý rok čo rok potvrdzujeme na medzinárodnej úrovni. Práve preto mnohých minulý rok cez leto zaskočila správa o tom, že slovenskí reprezentanti nemôžu viac využívať areál v Čunove. Prečo ?  Presne tak, zase raz peniaze. Divoká voda vydala vyhlásenie, že reprezentanti môžu trénovať len ak si budú tréning financovať z vlastného vrecka. Pretože ako každý dobre vie nič nie je zadarmo. ,,V súčasnej dobe si nemôžeme dovoliť ďalej úverovať tréning štátnej reprezentácie, pretože aj napriek exkluzívnej sedemdesiat percentnej zľave sme za tréningový čas vyhradený pre slovenských športovcov do dnešného dňa nedostali za tento rok ani euro. Pričom výška dlhu už presiahla čiastku 30 000 eur.“ 
 

Odporúčané články