Main Content

REBRÍČEK: TOP 20 prestupov zimného prestupového obdobia

nedeľa, 12. február 2012 14:41 | Autor: Roman Bobaľ

REBRÍČEK: TOP 20 prestupov zimného prestupového obdobia
REBRÍČEK: TOP 20 prestupov zimného prestupového obdobia | zdroj: Roman Bobaľ pre Sport7.sk, foto SITA

Zimné prestupové obdobie v elitných európskych ligách skončilo 31. januára. V tomto roku bolo zrejme z pohľadu financií najmenej atraktívne za posledných štyri či päť sezón. Napriek tomu sa však udialo viacero prestupov, ktoré určite stoja za zmienku.

Rebríček najzaujímavejších prestupov zimy sme zoradili podľa:
•    Celkové schopnosti hráča (najdôležitejší faktor)
•    Ako hráč zapadne v jeho novej zostave
•    Ako sa hráč dokáže prispôsobiť svojmu okoliu a naopak

20. WAYNE BRIDGE


Prestup z: Manchester City
Príchod do: Sunderland FC
Suma/Typ Prestupu: Hosťovanie


Bývalý anglický reprezentant si v klube Roberta Manciniho veľa nezahral a tak sa musel aspoň formou hosťovania presťahovať do Sunderlandu. Napriek veľkej konkurencií v tíme „čiernych mačiek“ by sa mal presadiť a ukázať aj napriek pokročilému veku (31) svoj potenciál.

19. LUCAS PIAZÓN


Prestup z: Sao Paulo
Príchod do: FC Chelsea
Suma: € 5M

Chelsea sa túto zimu zásobila najmä mladými talentami a jeden z najväčších talentov je nepochybne Lucas Piazón. Mladý 18-ročný Brazílčan je pre svoje futbalové nadanie často porovnávaný s jeho krajanom Ricardom Kaká. Po boku Lukaku by mal byť Paizon  budúcnosťou „The Blues“. Prestupová hodnota činila 5 miliónov libier, avšak Roman Abramovič bude musieť podľa dodatočných podmienok prestupovej zmluvy časom doplatiť ešte ďalších päť miliónov. 

18. JUAN


Prestup z: Internacional                              
Príchod do: Inter Miláno
Suma: € 2,6 M


Predstavitelia klubu Interu Miláno sa pred zimným prestupovým obdobím vyjadrili, že by si chceli kúpiť hráča, ktorý nepôsobí v Európe. Dôvodom bola Liga majstrov, v ktorej by ich z pochopiteľných dôvodov nemohli posilniť hráči, ktorí v tejto sezóne už hrali túto ligu za iný klub. Kúpa 20–ročného brazílskeho obrancu Juana Guilherma Nunesa Jesusa za 2,6 milióna je zatiaľ považovaná za dobrý krok, no až najbližšie roky ukážu do akej miery sa táto investícia Nerazurri skutočne vyplatí. Juan je prirovnávaný k ďalšiemu skvelému brazílskemu obrancovi Lúciovi, ktorý zhodou okolnosti hráva tiež pod vedením Claudia Ranieriho.

17. ALEX


Prestup z: FC Chelsea
Príchod do: Paris Saint Germain
Suma: € 5 M

Brazílsky obranca sa musel počas januára vidieť v novinách každý deň. Dlhú dobu sa o neho zaujímal londýnsky Queens Park Rangers a predstavitelia Chelsea boli tomuto predaju tiež naklonení.  Sám hráč si však chcel počkať na ponuku od predstaviteľov milionárskeho Paris Saint Germain, ktorý nakoniec aj vyhoveli jeho pôvodnej túžbe. Alex tak má po dvoch rokoch šancu opäť vyhrať titul, tento krát s parížskym klubom.

16. GELSON FERNANDES


Prestup z: AS Saint Étienne
Príchod do: Udinese Calcio
Suma/Typ prestupu: Hosťovanie

Rodák z Cape Verde sa po polročnom hosťovaní v anglickom Leicesteri zúčastní túto sezónu už druhého hosťovania, tentokrát však ide o väčší klub, ktorým je kandidát na „Scudetto“ Udinese Calcio. Švajčiarsky reprezentant si tak po angažmánoch v FC Sion, Manchestri City, Saint Étienne, Chieve a spomínanom Leicesteri vyskúša v 25 rokoch už šiesty klub.

15. SULLEY MUNTARI


Prestup z: Inter Milána
Príchod do: AC Milána
Suma/Typ prestupu: Hosťovanie


Veľký šok priniesli talianske média keď informovali o prestupe Ghančana Sulleyho Aliho Muntariho, ktorý odišiel na hosťovanie z Interu Miláno do konkurenčného AC. Ide už o druhé hosťovanie v jeho kariére, po tom ako minulý rok hrával za Sunderland.

14. BOBBY ZAMORA


Prestup z: FC Fulham
Príchod do: Queens Park Rangers
Suma: Zadarmo

Bobby Zamora zažil zrejme najkrajšie obdobie svojej kariéry v čase, keď hrával za Brighton & Hove Albion, za ktorý v priebehu 119 ligových zápasov zaznamenal 70 gólov. Po troch sezónach strávených v tomto klube sa začala jeho prestupová dráha. Postupne navštívil Tottenham, West Ham a naposledy Fulham. Ani v jednom z nich sa však podobne ako u „Seagulls“ nepresadil. Napokon ani po odchode z Craven Cottage sa ďaleko sťahovať nemusel, od tohto futbalového stánku sú to len 3 kilometre na Loftus Park. S Queens Park Rangers podpísal 2,5 ročný kontrakt.

13. VEDAD IBIŠEVIČ


Prestup z: TSG 1899 Hoffenheim
Príchod do: Vfb Stuttgart
Suma: € 5M


Bosniansky reprezentant si po piatich rokoch vyskúša iný bundesligový klub. Z Hoffenheimu sa sťahuje ku tabuľkovému susedovi do Stuttgartu. Vedad strelil v tejto sezóne zatiaľ 5 gólov (v 10 zápasoch). Dá sa povedať, že jeho strelecká efektivita bola hlavným dôvodom záujmu „Die Roten“. Za Hoffenheim strelil dokopy 48  gólov v priebehu 123 ligových zápasov.

12. DAVID PIZZARO

Prestup z: AS Rím
Príchod do: Manchester City
Suma/Typ prestupu: Hosťovanie


Taliansky kormidelník Roberto Mancini potreboval nahradiť Yaya Tourého, ktorý sa zúčastnil afrického pohára národov. Okrem toho sa spomínaný lodivod už dávnejšie avizoval, že cez zimu bude chcieť vystužiť stred poľa o ďalšieho kvalitného hráča. To sa mu podarilo príchodom Čiľana Davida Pizzara, ktorý má určite „Citizens“ čo ponúknuť.  

11. TAYE TAIWO

Prestup z: AC Miláno
Príchod do: Queens Park Rangers
Suma/Typ prestupu: Hosťovanie

Londýnsky klub Queens Park Rangers sa cez zimné prestupové obdobie riadne „vyobliekal“. Dôvod je prostý. V tejto sezóne sa chcú s novým trénerom Markom Hughesom vyhnúť bojom o záchranu a v tej ďalšej budú reálne pomýšľať nad pohárovou Európou. Jednou z najväčších zimných posíl QPR sa stal nigérijský reprezentant Taye Taiwo, ktorý zo svojich bývalých pôsobísk spomína najradšej na Marseille, za ktoré odohral 192 zápasov. QPR bol pre Taiwa mimoriadne atraktívny klub, ktorý má perspektívu do budúcnosti a zároveň mu zabezpečí zápasovú prax, ktorá mu v AC chýbala.
  
10. VEDRAN ĆORLUKA

Prestup z: Tottenham Hotspurs F.C.
Príchod do: Bayer Leverkusen
Suma/Typ prestupu: Hosťovanie


Nemecký klub Bayer Leverkusen získal do obranných radov cennú posilu z Tottenhamu. Vedran Čorluka má mimoriadne defenzívne schopnosti, vďaka ktorým by nemal mať väčší problém zaradiť sa do základnej jedenástky Bayeru. Chorvátskemu obrancovi prestup do Neemcka určite padol vhod, pretože v tíme Spurs sa nedokázal v tejto sezóne v silnej konkurencií presadiť. Ako sám neskôr povedal zápasovú prax pred blížiacim sa Euro 2012 nutne potrebuje.

9. PHILLIPE COUTINHO

Prestup z: Internazionale Miláno
Príchod do: Espanyol Barcelona
Suma/Typ prestupu: Hosťovanie


Phillipe je bez pochýb jedným z najväčších brazílskych talentov v súčasnosti. Vo veku 19 rokov svojimi individuálnymi schopnosťami prevyšuje mnoho starších hráčov. Espanyolu sa tak podaril priam zázračný príchod, ktorý by mal pomôcť k zavŕšeniu sezóny na miestach, ktoré by zaisťovali účasť v európskych pohároch.

8. THIAGO MOTTA


Prestup z: Internazionale Miláno
Príchod do: Paris Saint Germain
Suma: € 10 M


Paris Saint Germain od príchodu nových majiteľov na prestupovom trhu nezaostáva, práve naopak. V zime si do svojich služieb povolal talianskeho internacionála s brazílskym pôvodom Thiaga Mottu z Interu Miláno. Thiago by mal posilniť stred poľa SPG, avšak prispieť by mal aj v ofenzívnej činnosti mužstva. Carlo Ancelotti si od jeho služieb veľa sľubuje.

7. ALBERTO GILARDINO


Prestup z: Fiorentina
Príchod do: Janov FC
Suma: € 8 M


Jedným z najzaujímavejších zimných prestupov na Apeninskom poloostrove bol jednoznačne prestup majstra sveta z roku 2006 Alberta Gilardina do FC Janov. 29 ročný hráč by mal tímu s naším Jurajom Kuckom pomôcť aspoň k priečkam zaisťujúcim európsku ligu. Alberto si predtým vyskúšal viacero zdatnejších tímov ako AC Miláno, Parmu a naposledy AC Fiorentínu. Jedná sa o veľmi kvalitného útočníka, ktorý by mohol v útoku s Argentínčanom Rodrigom Palaciom vytvoriť veľmi zaujímavé duo.

6. EDOUARDO VARGAS


Prestup z: Universidad De Chile
Príchod do: S.S.C. Neapol
Suma: € 18 M

O talent pochádzajúci z Čile sa zaujímal cez zimu najmä tréner Chelsea André Villas Boas, avšak Neapolčania boli v tomto ťažení predsa len úspešnejší. Koniec koncov, ponúkli aj vyššiu sumu. Vargas sa mimo to neskôr priznal, že ho viac lákal práve prestup do talianskeho klubu. „Hamšíkovci” tak získali veľmi kvalitnú posilu do útoku. Cieľom „partenopei“ napriek nepriaznivej situácií v tabuľke zostáva skončiť na priečkach zaručujúcich postup do Ligy Majstrov a práve od Vargasa si sľubuje Walter Mazzari veľmi veľa.

5. FREDY GUARÍN


Prestup z: FC Porto
Príchod do: Internazionale Miláno
Suma/Typ prestupu: Hosťovanie


V tomto prípade si Inter Miláno zaobstaralo priam výnimočný obchod. Z tímu odišiel výmenou za Fredyho Guarína srbský reprezentant Dejan Stankovič, ktorý predsa len vo svojich 31 rokoch začal výkonnostne trochu stagnovať. Nový prírastok do rodiny „nerrazzuri“ by mal dopomôcť k bojom o vyššie priečky vo veľmi vyrovnanej Serií A.



4. GARY CAHILL


Prestup z: Bolton Wanderers
Príchod do: Chelsea FC
Suma: € 9 M

Prestupové špekulácie o Garymu Cahillovi sme mohli zaregistrovať už cez leto. O anglického reprezentanta sa zaujímala vtedy nemalá hŕstka klubov a veľký boj oňho zvádzali najmä Tottenham, Arsenal a Chelsea. Cez leto sa prestup napokon nezrealizoval, no v zime si ho už Blues nenechali ujsť. André VIllas Boas vystužil obranu na osemfinále Ligy Majstrov proti Neapolu o naozaj špičkového stopéra, z ktorého by sa mala podľa Johna Terryho v budúcnosti stať ústredná postava tímu zo Stamford Bridge.



3. NIKICA JELAVIĆ


Prestup z: Glasgow Rangers 
Príchod do: Everton FC
Suma: € 7 M


Everton cez zimu opustil francúzsky 33–ročný útočník Louis Saha, ktorého nahradili v menej slávnom liverpoolskom tíme chorvátskym reprezentantom Nikicom Jelavičom. 26-ročný hrotový útočník zaznamenal v tejto sezóne v škótskej Premier League za Glasgow Rangers 17 gólov. Po odohratí celej minulej sezóny to bolo len o jeden gól viac a tak je progres tohto útočníka zjavný. Predstavitelia Evertonu by boli určite spokojní, ak by podobné gólové štatistiky napĺňal aj v anglickej Premier League.



2. KEVIN DE BRUYNE


Prestup z: KRC Genk
Príchod do: Chelsea FC
Suma: € 10 M


Medzi hŕstku veľkých belgických talentov patrí aj nový prírastok Chelsea Kevin De Bruyne. V belgickej lige za KRC Genk dokázal v tejto sezóne vo veku 20 rokov zaznamenať už 11 strelených gólov a 12 asistencií. Portugalský tréner Chelsea André Villas Boas sa kúpou De Bruynea a Piazóna zameral hlavne na budovanie silného tímu do budúcnosti. De Bruyne príde na Stamford Bridge až 30.6. dovtedy bude ešte pôsobiť v Belgicku.



1. PAPISS DEMBA CISSÉ


Prestup z: Freiburg SC
Príchod do: Newcastle United
Suma: € 13 M


Newcastle si poistil útočnú potenciu. Do kádra tohto tímu prišiel skúsený senegalský útočník, ktorý by mal s jeho krajanom Demba Ba vytvoriť mimoriadne zohratý duet. Papiss v minulých obdobiach stál za úspechmi  predchádzajúceho zamestnávateľa Freiburgu. V Bundeslige za tento nemecký klub dokázal streliť 37 gólov v priebehu 65 stretnutí. Tréner Strák Alan Pardew tak vďaka príchodu Cissého dostáva šancu posunúť svoj tím, ktorý je už teraz najväčším prekvapením sezóny Premier League, ešte vyššie.  
 

Odporúčané články