Main Content

Dnes je to osem rokov od zisku zlatej medaily, Bondra spomína na zlatý gól

utorok, 11. máj 2010 15:47 | Autor: TASR

Dátum 11. máj 2002 si pamätá každý slovenský hokejový fanúšik. V hale Scandinavium v Göteborgu pred ôsmimi rokmi vypukla veľká radosť, Slováci po výhre 4:3 vo finále oslavovali prvý titul majstrov sveta.

Z vtedajšieho slávneho tímu sú v súčasnej reprezentácii iba Richard Lintner a Rastislav Staňa. Oboch osem rokov po triumfe čaká súboj s Bieloruskom na tohtoročných MS. Na šampionáte v Kolíne nechýba ani strelec zlatého gólu z Göteborgu do siete Ruska Peter Bondra, ktorý je v pozícii generálneho manažéra národného tímu. "Už je osem rokov od tohto triumfu? Boli to pekné chvíle. Pamätám si, že v deň finále bol v Göteborgu príjemný deň. Sadol som si vonku na lavičku a rozmýšľal som, ako bude vyzerať stretnutie. Na konci som si pomyslel, že je to iba zápas a hokej a ak odvedieme všetko pre tím, potom môžeme byť spokojní. Napokon sa nám to podarilo," povedal Peter Bondra.

Rozhodujúci presný zásah zaznamenala bývalá hviezda zámorskej NHL sto sekúnd pred koncom finále po prihrávke od Žigmunda Pálffyho. Puk sa od žŕdky bránky Maxima Sokolova odrazil do siete. "Ten gól si neprehrávam na videu či DVD, aj keď v mysli ho mám stále. Bol to však gól celého mužstva. Bol to skvelý pocit. Počas Vianoc som bol na Slovensku a v televízii opakovali šampionát. Ja som si pripomenul niektoré chvíle, najmä z hektického semifinále so Švédskom som si veľa nepamätal. Boli to príjemné spomienky," povedal Bondra.

Pre rodáka z Lucku bolo svetové zlato jedným z najväčších momentov jeho kariéry, pre Slovensko veľkou udalosťou. Bondra verí, že v budúcnosti sa niečo podobné zopakuje. "Patrí to k vrcholným okamihom mojej kariéry, ale v osobnom živote sú aj dôležitejšie veci. Na prvom mieste je rodina," tvrdí Bondra.

Medailu z MS 2002 má odloženú doma v sejfe. Jej hodnotu zrejme viac ocení až v budúcnosti. "Stále sa ešte pohybujem v hokeji, asi si ešte naplno neuvedomujem, čo sme dosiahli. V budúcnosti sa k nej vrátim a verím, že si hodnotu tohto úspechu ešte silnejšie pripomeniem. Verím, že slovenský hokej zažije v budúcnosti ešte viac podobných pekných momentov," dodal Peter Bondra.