Main Content

Situácia v bránkovisku Chicaga: Kto sú súperi Adama Gajana?

utorok, 11. júl 2023 14:26 | Autor: Róbert Kalnický

Adam Gajan
Adam Gajan | zdroj: TASR

Najvyššie draftovaným brankárom na tohtoročnom drafte sa stal Slovák Adam Gajan. Mladého gólmana si zvolili zástupcovia Chicaga Blackhawks z 35. miesta. Aká je situácia popradského rodáka?

Hawks aktuálne figurujú tandemom Petr Mrázek a Arvid Söderblom. Český gólman má platný kontrakt ešte na jednu sezónu a v novom ročníku by mal byť jednotkou tímu. 31-ročnému rodákovi z Ostravy sa však po sezóne končí zmluva a jeho pokračovanie v organizácii je nejasné. Post dvojky aktuálne patrí Söderblomovi. 23-ročný gólman do profiligy nikdy nebol draftovaný, no ukazuje sa ako skvelá alternatíva do budúcich rokov.

Premiérové zápasy v uplynulom ročníku absolvoval aj Jaxson Stauber, ktorý by sa taktiež v budúcnosti mohol stať jednou z opôr tímu. Nikdy nebol draftovaný a vývoj jeho kariéry je otázny. Na farme v Rockforde sa však nejavil najlepšie. Aj Stauberovi vyprší kontrakt po sezóne 2023/2024.

Najväčším súperom v boji o miesto v bránkovisku pre Gajana bude Američan Drew Comesso. V súčasnoti 20-ročný gólman by mal v budúcom ročníku už pôsobiť v AHL. Druhý najvyššie draftovaný brankár z roku 2020 sa pomaly, ale isto udomácňuje v organizácii Hawks. Vlani pôsobil v NCAA na Boston University, kde sa zaradil k najlepším gólmanom v súťaže. Dá sa očakávať, že si debut odkrúti už v tejto sezóne.

Gajan by sa mal z USHL, resp. NAHL v novej sezóne presunúť taktiež do univerzitnej NCAA. Jednotka reprezentácie do 20 rokov bude chytať za University of Minnesota-Duluth. Na kontrakt si bude musieť počkať. Podľa posledných informácií zámorských insiderov a novinárov však vedenie celku z veterného mesta počíta s Gajanom na post jednotky v dohľadnej dobe.