Main Content

Na toto McDavid zrejme nikdy nezabudne: Edmonton sa vzoprel osudu a je späť v semifinálovej sérii

štvrtok, 30. máj 2024 09:42 | Autor: TASR

Connor McDavid
Connor McDavid | zdroj: TASR

Útočník Edmontonu Oilers Connor McDavid bol v nočnom zápase NHL proti Dallasu blízko ku gólu, no jeho strelu po ľade za stavu 2:2 kuriózne zastavila odhodená hokejka brankára Jakea Ottingera.

Víťazstvo hokejistov Edmontonu nad Dallasom Stars 5:2 v 4. stretnutí znamenalo vyrovnanie stavu série finále Západnej konferencie na 2:2. Siedmykrát za uplynulých 20 rokov budú mať obe finálové série konferencií minimálne šesť zápasov. V noci na stredu sa podarilo vyrovnať (2:2) aj hráčom Floridy Panthers v sérii s New Yorkom Rangers. Minimálne šesť duelov mali obe vyvrcholenia konferencií aj v rokoch 2004, 2014, 2015, 2016, 2017 a 2021.

VIDEO SI POZRITE NIŽŠIE

Kuriózny moment priniesol záver prvej tretiny počas presilovky Edmontonu. Domáci si v nej vytvorili tlak, ktorý vyústil do strely McDavida do odkrytej bránky. Puk na ceste do nej však na bránkovej čiare zastavila spadnutá hokejka brankára Ottingera. Pre "olejárov" to bola počas vylúčenia Radka Faksu jediná presilovka v zápase. Síce ju nevyužili, no v druhej tretine dvomi gólmi odskočili súperovi na 4:2, čím dokonali obrat z 0:2.

Víťazný gól strelil Mattias Janmark v oslabení v čase 34:31, na ktorého o 51 sekúnd nadviazal Leon Draisaitl. Boli to dva najrýchlejšie góly za sebou v podaní Oilers od roku 1990, keď skórovali v rozpätí 17 sekúnd. Pre Draisaitla to bol desiaty gól v prebiehajúcej play off, čím sa stal iba piatym aktívnym hráčom, ktorý dokázal v dvoch play off v rade streliť dvojciferný počet gólov. Pred ním sa to podarilo Braydenovi Pointovi, Nikitovi Kučerovovi (obaja Tampa Bay), Jakeovi Guentzelovi a Jevgenijovi Malkinovi (obaja Pittsburgh). Priebežne je druhý v poradí strelcov vyraďovacej časti za spoluhráčom Zachom Hymanom (13). V kanadskom bodovaní play off ho vďaka trom asistenciám preskočil kapitán McDavid, ktorý má na konte 28 bodov (4+24).