Main Content

EURO 2024: Takto sa volá oficiálna lopta. Toto je očakávanie, ktoré organizátori majú

streda, 12. jún 2024 07:38 | Autor: TASR

EURO 2024
EURO 2024 | zdroj: EURO 2024

Oficiálna lopta ME 2024 vo futbale dostala názov Fussballliebe (Futbalová láska) a vďaka svojej inovatívnej, bezšvovej a tepelne lepenej konštrukcii sľubuje absolútnu kontrolu a presnosť. Zoznámil sa s ňou už aj maskot šampionátu Albärt.

Tento medveď prevzal pomyselnú štafetu od králika Berniho, ktorý bol maskotom na kontinentálnom šampionáte v Nemecku v roku 1988. Oficiálna zápasová lopta je inšpirovaná farbami zúčastnených krajín a má opäť znázorňovať motto šampionátu "zjednotení futbalom - zjednotení v srdci Európy". Lopty prešli podrobnými testami, napríklad z hľadiska hmotnosti, absorpcie vody, stability tvaru a veľkosti a získali tak najvyššie hodnotenie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Fussballliebe má textúrovaný povrch, čím poskytuje lepšiu kontrolu a aerodynamiku. Lopta má bezšvový povrch pre predvídateľnejšiu trajektóriu, lepší pocit z hry a nižšiu absorpciu vody.

Všetky vysoko kvalitné materiály použité vo všetkých oblastiach lopty tak zaisťujú ideálny výkon na ihrisku. Maskot ME 2024 bude medveď, meno mu vybrali fanúšikovia v hlasovaní. "Maskot vzdáva hold láskavosti skromného plyšového medveďa, ktorý údajne vznikol v Nemecku na začiatku 20. storočia," uviedla vo vyhlásení Európska futbalová únia (UEFA). "Ako rodič viem, aké dôležité je podporovať detskú predstavivosť. Dúfame, že na nám podarí s maskotom turnaja vytvoriť zábavnú a sympatickú postavu, ktorá bude inšpirovať k tomu, aby si fanúšikovia futbal užívali," citovala agentúra DPA riaditeľa turnaja Philippa Lahma. Meno pre maskota vyberali fanúšikovia zo štyroch možností: Albärt, Bärnardo, Bärnheart a Herzi von Bär. Albärt je slovná hráčka, spájajúca meno Albert a nemecký výraz pre medveďa (Bär).

Víťazný návrh dostal 32 percent hlasov. Tradične lákavé sú prémie, o ktoré sa bude v Nemecku hrať. Všetci účastníci si už zarobili postupom na ME 9,25 milióna eur. Za víťazstvo v skupine zinkasuje tím 1 milión eur, za remízu 500.000 eur. Postupom do osemfinále si pripíše na účet 1,5 milióna eur, do štvrťfinále 2,5 milióna eur a do semifinále 4 milióny eur. Najväčší balík čaká na najlepších. Zdolaný finalista zarobí 5 miliónov eur a nový majster Európy 8 miliónov eur.