Main Content

EURO 2024: SLOVENSKO PORAZILO TOP FAVORITA! 2x NÁS ZACHRÁNIL VAR

pondelok, 17. jún 2024 19:55 | Autor: Jakub Vaverka

Slovensko
Slovensko | zdroj: TASR

Slovenská futbalová reprezentácia má za sebou prvý zápas na majstrovstvách Európy 2024 v Nemecku. Súperom zverencov Francesca Calzonu boli vo Frankfurte nad Mohanom favorizovaní Belgičania.

Úvod zápasu patril Belgičanom, ktorí mohli ísť do vedenia hneď dvakrát. Zakončovateľ londýnskej Chelsea FC Romelu Lukaku ale nedokázal slovenského brankára Martina Dúbravkuprekonať ani v jednej z vyložených príležitosti. Práve naopak, ako prví udreli naši chlapci, keď peknú futbalovú akciu do úspešného konca po prihrávke Juraja Kucku v siedmej minúte dotiahol Ivan Schranz

Tím Francesca Calzonu hral umne, Belgičania síce mali opticky viac z hry, ale nedostávali sa do nebezpečných priestorov. Jedno z Dúbravkových zaváhaní pri rozohrávke nevyužil záložník Arsenalu Leandro Trossard. Pred koncom prvého polčasu mohol skórovať po prihrávke Juraja Kucku z voleja aj Lukáš Haraslín, no gólman Belgicka Koen Casteels predviedol výborný zákrok. Slováci nedali gól ani po dvoch rohových kopoch v samom závere, no prvú polovicu zápasu vyhrali najtesnejším rozdielom 1:0. 

Zápas sa hral vo Frankfurte vo fantastickej atmosfére, viac ako tretina štadióna patrila tisíckam slovenských priaznivcov, ktorí tlačili svojich miláčikov dopredu. V momentoch priam bezkonkurenčný bol na irhsiku Stanislav Lobotka, ktorý sa preukazoval fantastickým prehľadom v hre a futbalovým IQ na svetovej úrovni. Už od samotného začiatku druhého polčasu bolo cítiť, že Slováci budú čakať na brejky a šance, pričom Belgicko vrhlo všetky sily do ofenzívy. 

Fanúšikovia Slovenska
Fanúšikovia Slovenska | zdroj: TASR

Čas plynul a s ním prichádzali aj šance, Vavrov ďalekonosný pokus bol skôr propagačný, následne Romelu Lukaku opäť nevyužil veľkú príležitosť, no potom sa mu už skórovať podarilo. Presný zásah útočníka Chelsea preskúmaval aj systém VAR a v 56. minúte napokon rozhodol, že gól neplatí pre postavenie hráča mimo hru. Po necelej hodine hry Dúbravku preveril aj Trossard, ale slovenský gólman potvrdil, že chytá v absolútnej pohode. 

V 63. minúte už bol Martin Dúbravka prekonaný, ale Bakayokov pokus famóznym spôsobom vykopol z bránkovej čiary Dávid Hancko. Následne sa zrazil s Denisom Vavrom a musel byť ošetrovaný. Belgický tlak sa násobil, ale slovenská defenzíva odolávala. Dvadsať minút pred koncom svietil vo Frankfurte stále najtesnejší gólový rozdiel v prospech slovenskej reprezentácie. 

Lukáš Haraslín
Lukáš Haraslín | zdroj: TASR

Belgicko naďalej útočilo do plných, ofenzíve prišiel vypomôcť aj skúsený Youri Tielemans z birminghamskej Aston Villy. Po rýchlom proti útoku Ivana Schranza s Dávidom Strelcom mohol skórovať druhý menovaný, no jeho pokusu pätičkou chýbali centimetre. Takto sme sa dostali do poslednej desaťminútovky riadneho hracieho času. 

Napokon sa presného zásahu v zápase dočkal aj smoliar Romelu Lukaku, ktorý v 86. minúte zúžitkoval presnú prihrávku striedajúceho Loisa Opendu. Aj v tomto prípade, ale Slovensko zachránil systém VAR, pretože Openda zahral rukou! Nadstavovalo sa až sedem minút, čo vzhľadom na prerušenia a zásahy videa bolo logickým krokom hlavných arbitrov.

Gól napokon už nepadol, čo znamenalo, že slovenskí futbalisti na úvod svojho pôsobenia na EURO 2024 získali senzačné tri body proti veľkému favoritovi celého turnaja. Najbližšie sa naši chlapci predstavia v piatok o 15:00 proti Ukrajine. Každý jeden hráč nechal na ihrisku úplne všetko a celý tím si zaslúži obrovskú pochvalu!