Main Content

Lobotka ako najlepší Slovák proti Belgicku: Fanúšikovia boli skvelí, malo by to tak byť stále!

pondelok, 17. jún 2024 22:22 | Autor: TASR

Lobotka, De Bruyne a Kucka
Lobotka, De Bruyne a Kucka | zdroj: TASR

Slovenský futbalista Stanislav Lobotka potiahol svoj tím za senzačným víťazstvom v úvodnom zápase ME v Nemecku. Slováci vyhrali nad favoritmi stretnutia i celého turnaja z Belgicka 1:0 vďaka gólu Ivana Schranza. Bol to však práve defenzívny stredopoliar Lobotka, kto komplikoval život súperovi s tímom nabitým hviezdami.

Dvadsaťdeväťročný hráč dostal aj cenu pre najlepšieho hráča zápasu. Jedným z ťahúňov Belgicka bol kapitán Kevin De Bruyne. Stredopoliar Manchestru City upozorňoval pred zápasom najmä na svojich náprotivkov v tíme Slovenska. Lobotka vyvážal loptu dopredu, mal navrch v osobných súbojoch a patril k hráčom s najlepšou bilanciou prihrávok v zápase. Dobre spolupracoval s Ondrejom Dudom a niekoľkokrát ohrozil bránu aj Juraj Kucka. Vzadu držal Slovákov niekoľkými kľúčovými zákrokmi Martin Dúbravka, ktorého po hodine hry výborne zastúpil na čiare Dávid Hancko.

Kvalitný výkon Slovákov v zadných radoch v kombinácii s dvoma verdiktmi VAR, ktoré zrušili góly Belgičanov, sa prejavil na frustrácii na strane favorita. "Keď už je nadstavený čas, ste najmä v šestnástke. Oni tam dali ďalšieho útočníka. My sme sa aj tak snažili pressovať a nakoniec sme to zvládli," opísal Lobotka záver stretnutia zo svojho pohľadu pre TASR. Oba neuznané góly Belgicka strelil Romelu Lukaku.

Pred prvým bol v ofsajde, v 86. minúte odhalil VAR ruku striedajúceho Dodiho Lukebakia, ktorý by bol mal asistenciu. "Ten ofsajd som nevidel, bola tam skrumáž a mali sme trocha šťastie. V druhom prípade - ruka je ruka. Musia rešpektovať verdikt rozhodcu," povedal Lobotka. Tím hnal dopredu aj veľký počet slovenských fanúšikov, ktorých bolo vo Frankfkurte vyše 10.000. "Fanúšikov sme vnímali, boli neskutoční a dodávali nám energiu. Tak nejak by to malo vyzerať v celej sezóne - či sa nám darí alebo nie," zhodnotil Lobotka.

Jeho tímu patrí po úvodnom zápase druhé miesto v tabuľke E-skupiny. O skóre pred nimi sú Rumuni, ktorí prekvapivo vyhrali v pondelok nad Ukrajinou jednoznačne 3:0. Práve tá čaká najbližšie na Slovákov v Düsseldorfe (21.6., 15.00). Účinkovanie v skupine zakončí tím Francesca Calzonu 26. júna duelom proti Rumunsku (Frankfurt, 18.00). Slováci sú na štvrtom veľkom turnaji a dvakrát postúpili zo základnej skupiny - naposledy na ME 2016 vo Francúzsku. Belgičania patria medzi favoritov celého turnaja a medzi elitou sú od MS 2014. Najlepší výsledok dosiahli na ME 1980, kde nestačili vo finále 1:2 na Západné Nemecko.