Main Content

EURO 2024: Chorvátsko má po 2 zápasoch 1 bod. Dokážu „Vatreni" zabrať?

piatok, 21. jún 2024 08:23 | Autor: TASR

Chorvátsko
Chorvátsko | zdroj: TASR

Futbalisti Chorvátska sú po dvoch zápasoch na ME naďalej bez víťazstva. Medailisti z uplynulých dvoch svetových šampionátov prišli o triumf nad Albánskom (2:2) v nadstavenom čase a s jedným bodom na konte figurujú na poslednom mieste v základnej B-skupine.

Na postup do osemfinále tak budú v pondelok potrebovať víťazstvo nad obhajcom titulu Talianskom. Chorváti dokázali v druhom polčase súboja s húževnatými Albáncami otočiť v priebehu necelých troch minút skóre na 2:1, ale v 95. minúte inkasovali. "Bol to ťažký moment. Nemalo by sa stať, že dovolíme takto v závere vyrovnať súperovi, ktorý sa v druhom polčase iba sporadicky dostával na našu polovicu. Investovali sme množstvo energie na otočenie skóre a napokon ani to nestačilo," smútil po stretnutí chorvátsky kouč Zlatko Dalič.

Na ME sa Chorvátom tradične nedarí. Ich maximom je štvrťfinále a vo vyraďovacej fáze kontinentálneho šampionátu ešte nikdy nevyhrali ani zápas. Teraz im reálne hrozí koniec už v základnej fáze. V tzv. "skupine smrti" predtým podľahli Španielsku hladko 0:3. "Dôležité je, že stále žijeme. Naši bronzoví hrdinovia z MS 2022 sú síce zasa o dva roky starší, ale nikdy sa nevzdávajú. Prvý polčas proti Albánsku bol z našej strany veľmi zlý, druhý oveľa lepší, čo nám dodáva sebavedomie pred duelom s Talianmi. Víťazstvo nad nimi by nám prinieslo postup. Stále sme v hre, mali by sme sa na záverečný zápas v skupine dobre pripraviť a vydať všetky svoje sily, aby sme uspeli," vyhlásil Dalič.

Autor prvého gólu Chorvátska Andrej Kramarič dúfa, že jeho tím bude mať možnosť bojovať o medaily: "Veríme až do konca, že sa to podarí. Proti Taliansku vydáme zo seba to najlepšie a možno budeme mať trochu viac šťastia." Hrdinom Albáncov sa stal Klaus Gjasula. Defenzívny stredopoliar z nemeckého Darmstadtu prišiel na ihrisko až v 72. minúte, štvrťhodinu pred koncom si dal vlastný gól na 1:2, no v nadstavení zariadil cenný bod pre svoj tím.

"Moje prvé minúty na ihrisku boli veľmi, veľmi ťažké nielen pre vlastný gól, ale aj iné situácie. Potom to Boh chcel inak a dal mi príležitosť skórovať. Pre mňa je to teda krásny, historický deň," uviedol Gjasula. Zisk bodu proti Chorvátsku oslavoval aj Sylvinho, brazílsky kouč Albáncov. "Toto je zápas, na ktorý budem spomínať celý život. Bolo to niečo úžasné, celý národ môže byť na nás hrdý. Bojovali sme až do konca a z celého srdca. Iba druhýkrát hráme na európskom šampionáte a musíme si vychutnať každý jeden moment, každý jeden bod," vyhlásil Sylvinho, ktorého zverenci budú potrebovať senzáciu v záverečnom súboji so Španielskom, aby mohli pomýšľať na postup.