Main Content

EURO 2024: Slovinci sú sklamaní aj šťastní, Angličanov mohli poraziť. Albion ostáva nevýrazný

streda, 26. jún 2024 08:25 | Autor: TASR

Bukayo Saka
Bukayo Saka | zdroj: TASR

Anglickí futbalisti postúpili do osemfinále ME ako víťazi C-skupiny. Stačila im k tomu aj bezgólová remíza so Slovinskom v záverečnom skupinovom dueli v Kolíne nad Rýnom.

Slovinci sa do osemfinále prebojovali z tretej priečky tabuľky, vo vyraďovačke si zahrajú prvýkrát na významnom podujatí. Tento výsledok zároveň znamenal, že sa so šampionátom lúčia Chorváti, ktorí už nemôžu s dvoma bodmi postúpiť z tretej priečky B-skupiny. V tabuľke tretích tímov už nemôžu skončiť lepšie ako na piatom mieste. Angličania mali už pred zápasom istý postup. V boji o štvrťfinále sa stretnú s jedným z mužstiev z tretích miest, na meno súpera si ešte musia počkať. Slovinci nazbierali tri body za remízy, rovnako ako druhé Dánsko. Pri remíze vo vzájomnom zápase (1:1), rovnakom skóre (2:2), rozhodla v prospech severanov bilancia v disciplinárnom hodnotení. Dáni mali -6 a Slovinci -7.

C-skupina, 3. kolo:

Anglicko - Slovinsko 0:0 ŽK: Tripper, Guehi, Foden - Janža, Bijol. Rozhodcovia: Turpin - Danos, Pages (všetci Fr.).

Anglicko: Pickford - Walker, Guehi, Stones, Trippier (84. Alexander-Arnold) - Gallagher (46. Mainoo), Bellingham, Rice - Saka (71. Palmer), Kane, Foden (89. Gordon)

Slovinsko: Oblak - Karničnik, Drkušič, Bijol, Janža 90.+1 Balkovec) - Stojanovič, Elšnik, Gnezda Čerin, Mlakar (86. Gorenc Stankovič) - Šporar (86. Celar), Šeško (75. Iličič)

Angličania nastúpili v porovnaní s predošlým zápasom s Dánskom (1:1) s jednou zmenou v zostave, keď Gallagher dostal na poste defenzívneho stredopoliara šancu namiesto Alexandera-Arnolda. Tréner Slovinska Matjaž Kek zostal verný rovnakej základnej jedenástke, aká nastúpila proti Dánsku (1:1) a Srbsku (1:1). Nechýbal v nej bývalý kanonier Slovana Šporar a ani ďalší útočník Šeško, ktorý sa stihol zotaviť po drobnom svalovom zranení. Práve Šeško ako prvý v zápase upútal pozornosť - v 5. minúte sa dostal k hlavičke v pokutovom území, chýbala jej však intenzita. Angličania začali, podobne ako v predchádzajúcich zápasoch, bezducho.

Až v 20. minúte naznačili svoj ofenzívny potenciál, keď predviedli strojovú kombináciu, no gól Saku neplatil pre ofsajdové postavenie Fodena. Albión sa snažil tlačiť dopredu, proti dobre sformovanej obrane súpera sa nevedel presadiť. V 35. minúte Oblak bez problémov zneškodnil strelu Fodena z priameho kopu, o šesť minút neskôr Kane na zadnej žrdi tesne nedosiahol na center Trippiera. Hre Angličanov chýbal pohyb, ponuková činnosť a najmä myšlienka, za prvopolčasový výkon si vyslúžili piskot z tribún. Druhé dejstvo začali aktívnejšie a zatlačili súpera. Finálna fáza však nebola podľa predstáv. V 58. minúte nápor favorita vygradoval neprehľadnou situáciou, ktorú zakončil Saka nožničkami, trafil len hlavu Šporara, ktorý sa zrútil k zemi.

Z hrozivého stretu vyviazol bez zranenia. Slovinci sa spoliehali už len na brejky, v 68. minúte zastavil Guehi unikajúceho Šporara len za cenu žltej karty. Hru Anglicka veľmi neoživili ani striedania, ich snaha stále narážala na organizovanú defenzívu súpera, ktorému bezgólový stav vyhovoval. V nadstavenom čase Kane vyzval na zakončenie Palmera, Oblak však jeho pokus zlikvidoval a tak sa skóre už nezmenilo. Remíza zaistila okrem Anglicka postup aj Slovincom.

Hlasy po stretnutí (zdroj: uefa.com):

Gareth Southgate, tréner Anglicka: "Som veľmi hrdý na hráčov. Druhý polčas sme úplne kontrolovali, vytvorili sme si niekoľko naozaj dobrých šancí, ktoré sme, žiaľ, nedokázali využiť. Som veľmi spokojný s tým, čo predviedli. Sme radi, že sme skončili na prvom mieste v skupine."

Matjaž Kek, tréner Slovinska: "Svojou hrou sme ukázali, že si zaslúžime postúpiť. Dnes sme hrali s jedným z favoritov turnaja. Ďakujem všetkým fanúšikom a možno v tom bol aj kúsok šťastia. V stretnutí sme ukázali mentálnu odolnosť. Analyzovali sme ich, ale keď sme začali byť pasívni, mali sme problémy. Anglicko malo v 90. minúte veľkú príležitosť, ale Jan nemal toľko práce. Hrali sme proti veľmi silnému tímu. Som na tento tím veľmi hrdý."

Adam Gnezda Čerin, slovinský stredopoliar a hráč zápasu: "Podrobne sme analyzovali ich hru, vedeli sme, v čom sú nebezpeční. Celý zápas sme sa veľmi dobre držali herného plánu. Až na niekoľko situácií neboli až takí nebezpeční. Ale obmedziť superhviezdny tím si vyžaduje veľa úsilia, veľa utrpenia. Proti tímu, akým je Anglicko, musíte hrať výnimočne."