Main Content

COPA AMERICA: Argentína je naďalej suverénna, prekvapivý koniec iného favorita

nedeľa, 30. jún 2024 08:47 | Autor: TASR

Argentína
Argentína | zdroj: TASR

Futbalisti Argentíny aj bez zraneného Lionela Messiho potvrdili stopercentnú bilanciu v základnej A-skupine kontinentálneho šampionátu Copa America v USA. V Miami Gardens zdolali Peru 2:0 dvoma gólmi Lautara Martineza a do štvrťfinále sa dostali z prvého miesta.

Z druhej priečky postúpila Kanada, ktorej na vyradenie dvojnásobného šampióna Čile stačila remíza 0:0. Argentínčania mali už po dvoch dueloch v skupine istotu postupu a tak nechali odpočívať Messiho, ktorý má problémy so svalom na pravej nohe. V základnej zostave bolo až deväť zmien. Obhajcovia titulu sa museli zaobísť aj bez hlavného kouča Lionela Scaloniho, ktorý si odpykával jednozápasový trest za to, že jeho zverenci neprišli v predchádzajúcich dueloch v skupine na ihrisko z kabíny včas pred začiatkom druhého polčasu. Na lavičke ho tak zastúpil asistent Walter Samuel a jeho tím vyťažil zo zreteľnej prevahy dva góly po prestávke.

O oba sa postaral Lautaro Martinez, v 72. minúte ešte penaltu nepremenil Leandro Paredes. "V prvom polčase sme to mali ťažké, pretože súper hlboko bránil, ale prvý gól hru otvoril. Užívam si to," povedal podľa agentúry AFP dvojgólový hrdina Martinez, ktorý v národnom drese skóroval v štyroch dueloch za sebou. Argentína vyhrala skupinu s deviatimi bodmi a skóre 5:0 a vo štvrťfinále sa stretne s druhým tímom z B-skupiny.

Pravdepodobne to bude Ekvádor alebo Mexiko. Už po zápasoch v skupine sa s turnajom lúči Čile. Víťaz Copa America z rokov 2015 a 2016 potreboval na prienik do vyraďovačky zdolať Kanadu, ale po remíze 0:0 ide ďalej tím "javorových listov". Čilské nádeje dostali výraznú trhlinu už v 27. minúte, keď bol po druhej žltej karte vylúčený Gabriel Suazo a jeho tím napokon nedokázal prekonať kanadského brankára Maximeho Crepeaua ani raz.

"Na turnaji je veľa dobrých tímov a veľa dobrých hráčov. Držali sme sa však svojho plánu a hrali sme dobre. Bojovali sme a tešíme sa, že sme to zvládli," vyhlásil kanadský kapitán Alphonso Davies. Kanada sa vo štvrťfinále stretne s víťazom B-skupiny. Čilský útočník Alexis Sanchez po zápase kritizoval výkon arbitrov: "Nie je to výhovorka, ale takéto verdikty ma nahnevali. Červená karta zničila celý zápas. Ospravedlňujem sa ľuďom za toto vypadnutie." Čile nedalo v troch dueloch základnej skupiny ani jeden gól.

Copa America - A-skupina /Miami Gardens/:

Argentína - Peru 2:0 (0:0)

Góly: 47. a 86. Lautaro Martinez

/Orlando/:

Kanada - Čile 0:0

ČK: 27. Suazo (Čile) po druhej ŽK