Main Content

Ukrajinka Jaroslava Mahučichová zlomila 37 rokov starý svetový rekord v skoku do výšky

pondelok, 8. júl 2024 08:52 | Autor: TASR

 Jaroslava Mahučichová
Jaroslava Mahučichová | zdroj: TASR

Ukrajinská atlétka Jaroslava Mahučichová prekonala po 37 rokoch svetový rekord v skoku do výšky. Na mítingu Diamantovej ligy v Paríži skočila v nedeľu 210 cm hneď prvým pokusom.

Svoje vlastné historické maximum v behu na 1500 m po roku o sedem stotín sekundy prekonala aj Keňanka Faith Kipyegonová, keď zabehla 3:49,04 min. Mahučichová doteraz najvyššie skočila 206 cm a to na Slovensku na mítingu Banskobystrická latka vo februári 2021, sezónne maximum mala 204.

Pred útokom na svetový rekord išla ešte na výšku 207 cm, ktorú zvládla na druhý pokus. Už týmto úspechom sa úradujúca majsterka sveta dostala na štvrté miesto historických tabuliek. Napokon úspešne prekonala aj najlepší výkon histórie Bulharky Stefky Kostadinovovej, ktorá 30. augusta 1987 získala na Olympijskom štadióne v Ríme zlato na MS výkonom 209 cm.

"Keď som sem prišla, cítila som, že dokážem prekonať 207 i 210 cm. Konečne som zapísala Ukrajinu do histórie svetovej atletiky," tešila sa 22-ročná Mahučichová podľa AFP. Kipyegonovej doterajší najlepší čas 3:49,11 pochádzal z 2. júna 2023 a dosiahla ho na mítingu Diamantovej ligy vo Florencii. Tridsaťročná Keňanka potvrdila, že je vo výbornej forme pred olympiádou v Paríži, kde sa pokúsi na tisícpäťstovke získať tretie zlato v sérii.

Aktuálne jej na tejto trati patria už tri najlepšie časy histórie z piatich a päť z desiatich. Na druhej priečke za ňou skončila Austrálčanka Jessica Hullová výkonom 3:50,83, čo je nový kontinentálny rekord a ôsmy najlepší čas všetkých čias. Tretia dobehla Britka Laura Muirová (3:53,79). "Vedela som, že z toho môže byť svetový rekord, pretože už moje výkony doma v Keni ukázali, že mám dobru formu. Moje hlavné myšlienky však smerujú k obhajobe olympijského zlata," pripustila Kipyegonová. Nechýbalo veľa a zaplnený štadión Charléty by videl aj tretí svetový rekord. Švédsky žrdkár Armand Duplantis však neuspel trikrát na 625 cm.

Vysokú kvalitu mal aj beh na 800 metrov, zvíťazil Alžírčan Djamel Sedjati v svetovom výkone roka 1:41,56 min. Iba tesne za ním zaostali druhý Keňan Emmanuel Wanyonyi časom 1:41,58 a tretí Francúz Gabriel Tual, ktorý výkonom 1:41,61 potešil domácich priaznivcov aspoň národným rekordom. Pred olympijskými hrami sú na programe ešte dva mítingy Diamantovej ligy. V piatok 12. júla v Monaku a v sobotu 20. júla v Londýne.