Main Content

LIGA MAJSTROV: Slovan začína púť za skupinou. Čo hovorí tréner Weiss starší?

streda, 10. júl 2024 07:30 | Autor: TASR

Vladimír Weiss st.
Vladimír Weiss st. | zdroj: TASR

Slovenský futbalový šampión ŠK Slovan Bratislava začne novú sezónu už v stredu o 19.00 h domácim zápasom 1. predkola Ligy majstrov proti tímu FC Struga. Cieľom "belasých" je zvládnuť dvojzápas proti úradujúcemu majstrovi zo Severného Macedónska, no uvedomujú si, že úvod pohárovej Európy býva náročný.

Struga sa predstaví v úvodnej fáze LM iba druhýkrát vo svojej deväťročnej existencii. Premiérovo v nej štartovala vlani po zisku historického ligového titulu. Slovanisti sa presvedčili o náročnosti prvého predkola pred rokom, keď v úvodnom stretnutí iba remizovali na Tehelnom poli s luxemburským majstrom FC Swift Hesperange 1:1. Postup si zabezpečili na pôde súpera víťazstvom 2:0. "Prvý zápas sezóny je najťažší. Aj keď Struga nie je známy súper pre našich divákov, ale je to klub s dobrým finančným zázemím. Včera kúpili hráča z tureckej ligy, rovnako chcú aj oni postúpiť. Čaká nás ťažký dvojzápas, verím, že s dobrým koncom pre nás," uviedol na utorňajšej tlačovej konferencii Vladimír Weiss st., hlavný tréner sériového slovenského majstra.

Slovan zvládol prvé predkolo LM v uplynulých troch ročníkoch, no vždy po dramatickom priebehu. Pred troma rokmi prešli "belasí" cez írsky Shamrock Rovers po výsledkoch 2:0 doma a 1:2 vonku. O rok neskôr vyradili gruzínske Dinamo Batumi (0:0 doma, 2:1 pp vonku) a pred rokom Swift. "Vieme, že prvé zápasy sú pre nás a celý klub kľúčové a náročné. Tri roky za sebou sme mali trochu šťastia, ale náš cieľ si kabína uvedomuje. Neraz sme sa utvrdili o tom, že na tejto úrovni už každý vie hrať. My musíme, o to je to ťažšie, ale sme dobre naladení a uvedomujeme si vážnosť tohto dvojzápasu. Opäť urobíme všetko pre to, aby sme cez prvé kolo prešli. Verím, že to spoločne zvládneme," povedal kapitán mužstva Vladimír Weiss ml. Struga sa v predošlom ročníku prepracovala v pohárovej Európe až do play off Európskej konferenčnej ligy (EKL).

Na ceste do skupinovej fázy zastavil Macedóncov až islandský Breidablik. Na súpera upozornil aj tréner Weiss: "Každý súper je iný a vieme, čím vynikajú Balkánci. Je to vynikajúca technika, takisto to má aj Struga. Kúpili šesť nových hráčov, mužstvo prešlo dosť výraznou zmenou, majú nového trénera, hrajú v systéme 3-4-1-2. Majú dobrú ofenzívnu kvalitu, skúsených hráčov, silných na lopte a dobrých strelcov hore. Na to si musíme dať pozor, ale my musíme byť doma aktívni a chceme vyhrať. Verím, že postavím základnú jedenástku, ktorá bude od prvej minúty nebezpečná."

Tréneri môžu počítať aj s trojicou Juraj Kucka, Dávid Strelec a Guram Kašia, ktorá absolvovala ME v Nemecku. Chýbať bude Cesar Blackman, ktorý ešte nepricestoval z Copa America. Weiss potvrdil aj absenciu arménskeho krídelníka Tigrana Barseghjana, ktorého vyradil z hry natiahnutý väz v kolene. "Reprezentanti už trénujú, okrem Blackmana. Včera sa vrátili do tréningového procesu, mali týždeň voľna po ťažkom programe. Celá kabína im pogratulovala a zatlieskala za to, čo predviedli vo svojich reprezentáciách," poznamenal kormidelník Slovana, ktorého teší výrazná slovenská stopa v základnej zostave svojho tímu: "Zajtra nastúpi dobré mužstvo, ktoré je pripravené postúpiť do ďalšieho kola. Po dlhých rokoch bude stáť na slovenských hráčoch, čo je veľké pozitívum. V zostave by malo byť šesť až osem slovenských futbalistov, čo je dobrý impulz pre našich divákov, verejnosť a Slovensko. Dávame šancu mladým Slovákom, sú tu aj vynikajúci starší hráči, Vlado, ´Kuco´ a iní hráči, ktorí držia toto mužstvo."