Main Content

COPA AMÉRICA: Nechutná dohra semifinále! Fanúšikovia Kolumbie a Uruguaja sa postarali o výtržnosti

štvrtok, 11. júl 2024 08:51 | Autor: TASR

Kolumbia vs Uruguaj
Kolumbia vs Uruguaj | zdroj: TASR

Semifinálový zápas Copa America medzi futbalistami Uruguaja a Kolumbie (0:1) v Charlotte mal nepríjemnú dohru v hľadisku.

Hráči Uruguaja sa na tribúne pobili s kolumbijskými fanúšikmi, zasiahnuť museli bezpečnostná služba a polícia. Videá na sociálnych sieťach ukazujú moment, keď po konci stretnutia vyliezli Darwin Nunez, Ronald Araujo a ďalších približne desať ich spoluhráčov na tribúnu a vymenili si niekoľko úderov s priaznivcami súperovho tímu.

Juhoamerická futbalová konfederácia (CONMEBOL) uviedla, že incident už vyšetruje a ostro odsudzuje akty násilia. "Naša práca je postavená na presvedčení, že futbal spája a zjednocuje nás cez svoje pozitívne hodnoty. Nie je v ňom žiadne miesto pre neznášanlivosť a násilie na ihrisku i mimo neho," citovala agentúra Reuters zo stanoviska CONMEBOL. Kapitán Uruguaja Maria Gimenez vysvetlil, že hráči vyliezli na tribúnu, aby chránili svoje rodiny.

"Je to katastrofa. Naše rodiny boli v ohrození. Sedeli v hľadisku, niektoré ženy mali so sebou malé bábätká. Nebola tam žiadna polícia, ani jeden policajt, museli sme ich chrániť. Je to vina dvoch či troch ľudí, ktorí vypili príliš veľa ´drinkov´ a nevedia poriadne piť," povedal Gimenez podľa agentúry AP.

Po záverečnom hvizde prišlo ku konfrontácii aj na ihrisku medzi hráčmi oboch mužstiev. "Ten incident sa skončil nejakým argumentom týkajúcim sa stredu poľa a keď som videl, že sa to upokojilo, zamieril som do šatne. Potom mi povedali, že tam boli nejaké ďalšie problémy," komentoval situáciu tréner Uruguaja Marcelo Bielsa.

V hľadisku štadióna v Charlotte sa tiesnilo 70.644 divákov, z toho približne 90 percent tvorili fanúšikovia Kolumbie. Skupina približne 80-100 uruguajských priaznivcov zostala na tribúne a na hracej ploche ešte dlho po tom, ako zvyšní fanúšikovia opustili štadión. O triumfe Kolumbie rozhodla hlavička Jeffersona Lermu z 39. minúty. "Los Cafeteros" sa vo finále stretnú s obhajcom titulu Argentínou (v pondelok o 2.00 SELČ v Miami Gardens), Uruguaj čaká deň predtým boj o konečné tretie miesto proti Kanade (2.00 v Charlotte).