Main Content

REAKCIE FINÁLE EURO 2024: Španieli boli najlepší, čo povedali tréneri a hráči?

pondelok, 15. júl 2024 08:26 | Autor: TASR

Španielsko
Španielsko | zdroj: TASR

Futbalisti Španielska získali štvrtýkrát titul na majstrovstvách Európy a osamostatnili sa na čele historického rebríčka. V nedeľňajšom finále na Olympijskom štadióne v Berlíne zvíťazili nad Anglickom 2:1 vďaka gólom Nica Williamsa zo 47. a Mikela Oyarzabala z 86. minúty.

Za "Albion" vyrovnal na priebežných 1:1 Cole Palmer. Španieli sa predtým tešili z trofeje Henriho Delaunaya v rokoch 1964, 2008 a 2012. "La Furia Roja" tak premenila na titul aj tretiu finálovú účasť za uplynulých päť kontinentálnych šampionátov. Z piatich účastí v boji o titul vyhrala štyri. Angličania sa dostali do finále druhýkrát za sebou. Pred troma rokmi podľahli Talianom až po penaltovom rozstrele.

Hlasy po zápase /zdroj: AFP/

Luis de la Fuente, tréner Španielska: "Nemôžem byť šťastnejší. Dokázali sme, že tvoríme skutočný tím. Sme majstri Európy, som na hráčov hrdý. Ďakujeme za podporu celému Španielsku."

Gareth Southgate, tréner Anglicka: "Bezpochyby, Anglicko má úžasných mladých hráčov a tí teraz získali veľa skúseností. Mnoho hráčov z tohto kádru tu bude šesť, či až osem rokov. V dôležitých zápasoch sme sa vždy dokázali vrátiť, nedokázali sme urobiť iba úplne posledný krok. Španielsko bolo najlepším mužstvom turnaja a aj dnešného večera."

Nico Williams, autor prvého gólu: "Neskutočná eufória a šťastie. To je to, čo teraz prežívame. Získali sme titul a určite ho oslávime. O dva roky chceme byť majstri sveta."

Mikel Oyarzabal, autor víťazného gólu: "Urobil som si moju prácu. Mal som to šťastie, že som strelil víťazný gól. Veľmi si cením, že som ním pomohol k zisku titulu. Stále som tvrdil, že máme najlepší tím na šampionáte a dnes sme to potvrdili."

Rodri, najlepší hráč turnaja: "Najlepší deň mojej kariéry. Všetci mohli vidieť, že náš tím je ako rodina. Mnohí hráči sa už podieľali aj na triumfe na ME do 19 i 21 rokov. Tento tím sa kultivoval a pestoval a napokon sa stal európskym šampiónom. Určite sa to tu nezastaví."

Harry Kane, kapitán Anglicka: "Prehrať finále je veľmi bolestivé. Po inkasovanom góle sme sa vzchopili a dokázali vyrovnať, no v závere mali viac šťastia Španieli. Chceli sme vyhrať pre celé Anglicko a pre nášho trénera. Žiaľ, nepodarilo sa nám to."