Main Content

Harry Kane hovorí, že ďalšia veľká prehra bude bolieť dlho: Dočká sa niekedy trofeje?

pondelok, 15. júl 2024 10:57 | Autor: TASR

Harry Kane
Harry Kane | zdroj: TASR

Anglický futbalista Harry Kane nedosiahol na titul ani na ME 2024 a v zbierke úspechov mu naďalej chýba tímová trofej. Ani on sa nestal anglickým hrdinom, ktorý dovedie reprezentáciu k historickému triumfu na ME a k prvej veľkej trofeji po 58 rokoch.

Po prehre so Španielskom 1:2 hovoril o veľkom sklamaní, ktoré bude dlho bolieť, ale aj o podpore trénera Garetha Southgatea. Vyhlásený kanonier Kane tromi gólmi na turnaji potvrdil očakávania a to aj napriek tomu, že mu tréner dal aj defenzívne úlohy. Vo finále hral do 61. minúty, keď ho Southgate vystriedal za stavu 0:1.

Dovtedy sa prezentoval jednou strelou a iba jedným dotykom s loptou v šestnástke súpera. Ďalší k rekordným 66 reprezentačným gólom (v 97 zápasoch) nepridal, no viac ho mrzel tímový neúspech vo finále. "Je extrémne bolestivé prehrať druhé finále po sebe. Bude to ešte dlho bolieť. Dostali sme sa blízko k vrcholu našich kariér, no nenašli sme spôsob ako vyhrať trofej. Nedokázali sme spraviť posledný krok. Je to ďalší ťažký okamih pre tím a aj pre mňa osobne. Nie je jednoduché dostať sa do finále a keď už ste tam, tak sa musíte chopiť šance. My sme to znovu nedokázali," poznamenal Kane.

Tréner Southgate dostal po prehranom finále otázku o svojej budúcnosti v reprezentačnom tíme, keďže mu koncom roka vyprší zmluva. Uviedol k nej, že ide o tému, ktorej sa nechce venovať tak krátko po prehratom finále. Kane má na prípadné Southgateove pokračovanie jednoznačný názor: "Bol by som rád, keby pokračoval pri mužstve. Dali sme jasne najavo, že stojíme za ním. Bude to o jeho rozhodnutí, no teraz nie čas hovoriť o tom. Chceli sme turnaj vyhrať aj pre neho." Kane si z ME 2024 odniesol nielen ocenenie pre najlepšieho strelca, ktoré získal spoločne s ďalšími štyrmi hráčmi vrátane Slováka Ivana Schranza, ale aj jeden rekord.

Úspešná penalta v semifinále proti Holandsku bola jeho deviaty gól vo vyraďovacej časti ME a MS, čím sa stal v tejto fáze najlepším strelcom histórie. Kapitán reprezentačného tímu Kane má vo veku 31 rokov za sebou päť turnajov ME a MS a okrem trofejí z reprezentačných akcií mu chýbajú aj tímové. O individuálne nemá núdzu, keďže sa v Premier League (PL), Lige majstrov, na ME a MS stal celkovo osemkrát najlepším strelcom. Na klubovej úrovni pôsobil až do roku 2023 v Tottenhame, s ktorým sa v roku 2019 dostal do finále Ligy majstrov, no v anglickom derby podľahol Liverpoolu 0:2. Ani v PL jeho tím nedosiahol na vrchol, a tak sa v lete 2023 rozhodol pre odchod do Bayernu Mníchov, aby mal šancu na titul v Bundeslige i v klubovej Európe. Sezóna 2023/2024 sa však Bayernu nevydarila a napriek Kaneovým 44 gólom v 55 zápasoch nedosiahol na žiadnu trofej.