Main Content

Španielski futbalisti sú príkladom pre celú spoločnosť: Krásne slová trénera de la Fuenteho

pondelok, 15. júl 2024 11:01 | Autor: TASR

Španielsko
Španielsko | zdroj: TASR

Súčasná generácia španielskych futbalistov ide príkladom pre celú spoločnosť a podľa reprezentačného trénera Luisa de la Fuenteho jeho zverenci potvrdili, že tvrdá práca je cesta k úspechu.

Uviedol to po víťazstve nad Anglickom 2:1 v nedeľňajšom finále ME, po ktorom sa Španielsko stalo so štyrmi titulmi najúspešnejšou krajinou európskych šampionátov. O vplyve futbalu na spoločnosť hovorili aj mladíci Nico Williams a Lamine Yamal, ktorí patrili ku kľúčovým postavám víťazov a druhý menovaný si odniesol cenu pre najlepšieho mladého hráča.

"Mám obrovskú radosť, je to pre mňa ako sen. Už sa teším na návrat do Španielska a na oslavu zo všetkými fanúšikmi. Toto je ten najlepší narodeninový darček, aký som kedy dostal," uviedol Yamal, ktorý deň pred finále oslávil 17. narodeniny. Napriek mladému veku bol jedným z najdôležitejších hráčov Španielov, vo vyraďovacích bojoch bodoval v každom zápase, keď strelil jeden gól a na tri prihral. Španieli počas turnaja ani raz neprehrali a sebavedomie do vyraďovacej časti im dodalo účinkovanie v základnej B-skupine.

Tá bola podľa "papierových" predpokladov jedna z najsilnejších a čelili v nej ďalším dvom ašpirantom na medailové priečky - Taliansku a Chorvátsku. Španieli začali turnaj presvedčivým víťazstvom nad Chorvátmi 3:0, Talianov zdolali 1:0 a rovnakým výsledkom proti Albánsku potvrdili postup do osemfinále z prvého miesta. Gruzínci v ňom síce ako prvý tím na turnaji prekonali obranu Španielov, keď si obranca Robin Le Normand strelil vlastný gól, no favorit štyrmi gólmi otočil na konečných 4:1.

V atraktívnom štvrťfinále proti domácemu Nemecku prišli o náskok 1:0 v 89. minúte, ale zásah Mikela Merina zo záveru predĺženia ich posunul do semifinále proti Francúzsku. V ňom prehrávali od 9. minúty gólom Kola Mouaniho, ale v tom čase len 16-ročný Yamal a Dani Olmo do 25. minúty otočili na konečných 2:1. Vo finále padali góly až po prestávke, keď Williams v 47. minúte poslal Španielov do vedenia, no Cole Palmer vyrovnal na 1:1. Životný gól Mikela Oyarzabala z 87. minúty odštartoval španielske oslavy. Tréner Španielska Luis de la Fuente vyjadril nádej, že výsledok jeho tímu bude mať pozitívny vplyv na ľudí v krajine.

"Futbal je o hodnotách, ktoré šport stelesňuje. Generácia, ktorú máme, ide príkladom pre všetkých. Sú to mladí hráči, ktorí majú vôľu a mentalitu tvrdo pracovať. Konečný výsledok je skvelý, ale nie je najdôležitejší. Dôležitý je celý proces. Naši hráči sú príklad pre celú spoločnosť, pretože prezentujú správne hodnoty. Nie sú to žiadni rozmaznaní chlapci." Spoločne s najužitočnejším hráčom turnaja Rodrim a Yamalom bol jedným z kľúčových hráčov Španielov aj 22-ročný Williams.

Keď De la Fuente hovoril o morálnych hodnotách svojich zverencov, narážal aj na neho. "Moji rodičia si veľmi vytrpeli, aby som sa sem dostal. Naučili ma rešpektu a lojalite," poznamenal Williams, ktorého rodičia utiekli prostredníctvom pašerákov z Ghany do Európy. V Španielsku dostali politický azyl a dlho žili v chudobných podmienkach.