Main Content

Iga Swiateková je unavená: Bronzová medailistka sa odhlásila z turnaja

sobota, 3. august 2024 12:52 | Autor: TASR

Iga Swiateková
Iga Swiateková | zdroj: TASR

Poľská tenistka Iga Swiateková sa odhlásila z budúcotýždňového turnaja WTA v Toronte. Svetová jednotka svoje rozhodnutie odôvodnila únavou pre náročný program.

V piatkovom zápase o 3. miesto vo dvojhre na olympijskom turnaji v Paríži zdolala Slovenku Annu Karolínu Schmiedlovú hladko 6:2, 6:1 a získala bronz.

Päťnásobná grandslamová šampiónka uviedla, že si potrebuje oddýchnuť. "S ľútosťou oznamujem, že pre celkovú únavu spôsobenú uplynulými týždňami na kurte musím odstúpiť z turnaja v Toronte. Pre nabitý program v súvislosti s tohtoročnými olympijskými hrami a zmenou povrchu potrebujem viac času na oddych a regeneráciu, aby som bola v dobrom zdravotnom stave a na čo najlepšej úrovni na konci sezóny," uviedla Swiateková podľa AFP.

Okrem Poľky sa odhlásili aj ďalšie tenistky. Wimbledonská šampiónka Barbora Krejčíková odstúpila pre zranenie stehna. Češka, ktorej patrí 10. miesto vo svetovom rebríčku, sa v Paríži dostala do štvrťfinále dvojhry aj štvorhry. "Uplynulé štyri týždne boli neuveriteľné, intenzívny program si však vyžiadal daň na mojom tele a ja musím uprednostniť svoje zdravie, aby som mohla pokračovať v súťažení v čo najlepšej forme," skonštatovala.

Na turnaji sa nepredstaví ani štvrtá nasadená Kazaška Jelena Rybakinová, ktorú stále trápi akútny zápal priedušiek, pre ktorý nemohla hrať v Paríži. Z podujatia sa odhlásili aj piata Talianka Jasmine Paoliniová, ôsma Grékyňa Maria Sakkariová, deviata Američanka Danielle Collinsová, osemnásta Češka Markéta Vondroušová a aj nasadená dvadsaťšestka Francúzka Caroline Garciová.

"Chápeme jedinečnú poctu športovcov v individuálnom športe, ktorí reprezentujú svoju krajinu na olympijských hrách. Rozumieme, že tenistky musia urobiť to, čo je pre nich najlepšie z hľadiska ich zdravia, regenerácie a harmonogramu," povedal riaditeľ turnaja Karl Hale. Po odstúpenie sa do torontskej hlavnej súťaže dostali šampiónka Australian Open 2020 Sofia Keninová, víťazka US Open 2017 Sloane Stephensová a aj bývalá svetová jednotka Češka Karolína Plíšková.