Main Content

Tenisové finále snov v Paríži: Novak Djokovič alebo Carlos Alcaraz?

sobota, 3. august 2024 13:20 | Autor: TASR

Novak Djokovič
Novak Djokovič | zdroj: TASR

Srbský tenista Novak Djokovič postúpil do finále mužskej dvojhry na olympijskom turnaji v Paríži.

V piatkovom semifinále zdolal v pozícii nasadenej jednotky jedenástku "pavúka" Taliana Lorenza Musettiho 6:4, 6:2. Jeho súperom v boji o zlato bude v nedeľu popoludní Španiel Carlos Alcaraz, ktorý si ako nasadená dvojka poradil s Kanaďanom Felixom Augerom-Aliassimeom 6:1 a 6:1.

"Od začiatku roka bol môj cieľ pokúsiť sa vyhrať zlatú olympijskú medailu a teraz zostáva jeden zápas, aby sa mi to podarilo. Chcem sa vo finále baviť a urobiť si svoju prácu," povedal 21-ročný Alcaraz, najmladší finalista mužskej dvojhry na OH v histórii. V Paríži vyhral v júni na rovnakých dvorcoch grandslamový Roland Garros.

V semifinále jasne dominoval. "Hral som na vysokej úrovni od začiatku do konca. Mám z toho veľmi dobrý pocit," zhodnotil Alcaraz. Je v poradí štvrtý Španiel v olympijskom finále, pred ním to dokázali Jordi Arrese (Barcelona 1992), Sergi Bruguera (Atlanta 1996) a Rafael Nadal (Peking 2008).
Djokovič a Musetti sa v prvom sete mohli oprieť o kvalitný servis až do stavu 5:4, keď Srb na príjme premenil hneď prvý setbal.

V úvode druhého dejstva si obaja hráči prehrali zhodne dvakrát vlastný servis, v piatom geme však Djokovič nepustil podanie a brejkom sa dostal do vedenia, ktoré už udržal do konca. Tridsaťsedemročný víťaz rekordných 24 grandslamových titulov tak má istú druhú medailu spod piatich kruhov, na OH 2008 v Pekingu vybojoval bronz. Alcarazovi môže odplatiť finálovú prehru z tohtoročného Wimbledonu.

"Bol to napínavý zápas. Štyri semifinále som prehral, preto som dnes veľmi túžil tento zápas zvládnuť. Chcem tu získať zlato. Čeliť Alcarazovi bude veľká výzva. Zdolal ma vo finále Wimbledonu, ale teraz hráme na antuke a okolnosti sú iné. Cítim, že som sa odvtedy zlepšil. Budem sa snažiť predviesť môj najlepší tenis. Nemám čo stratiť," citovala Djokoviča AFP.

Tenis - muži - dvojhra semifinále

Novak Djokovič (Srb.-1) - Lorenzo Musetti (Tal.-11) 6:4, 6:2, Carlos Alcaraz (Šp.-2) - Felix Auger-Aliassime (Kan.-13) 6:1, 6:1