Main Content

Už ich môžu zastaviť len domáci: Curry sa utrhol z reťaze, Amerika zvládla zlomový moment

piatok, 9. august 2024 12:54 | Autor: TASR

Steph Curry
Steph Curry | zdroj: TASR

Americkí basketbalisti zostávajú v hre o piate olympijské zlato za sebou, no proti Srbom boli vo štvrtkovom semifinále na pokraji prehry.

V zápase zaostávali už o 17 bodov, ešte v záverečnej štvrtine o 11 a napokon zvíťazili až po dráme v koncovke 95:91. Po stretnutí netajil tím obhajcov titulu nadšenie z tesnej výhry, keďže ich súper nebol po parádnom výkone ďaleko od senzácie.

Američania prišli na olympiádu napraviť si reputáciu, keďže pred rokom obsadili na MS až 4. miesto. V Paríži sú s najsilnejším výberom, aký môžu postaviť, no nechýbalo veľa a hrali by po 20 rokoch opäť iba o bronz. Srbi vynikajúco bránili, nepúšťali súpera k druhým šanciam po ofenzívnych doskokoch a v útoku premieňali príležitosti, ktoré zväčša pripravoval najužitočnejší hráč uplynulého ročníka NBA Nikola Jokič. "Toto bol jeden z najlepších zápasov, akého som bol kedy súčasťou. Súper hral perfektne, dokonale. Je pre mňa veľká pocta, že som sa mohol na tomto stretnutí podieľať," vzdal úctu Srbom tréner amerického mužstva Steve Kerr, ktorý na klubovej úrovni vedie Golden State Warriors.

Američanov v kritických chvíľach potiahli hviezdni veteráni. Najlepším strelcom duelu bol Stephen Curry, ktorý premenil 9 zo 14 trojkových pokusov a nazbieral 36 bodov. Išlo o druhý najlepší strelecký výkon amerického reprezentanta na olympiáde, iba Carmelo Anthony dal v Londýne 2012 proti Nigérii o bod viac. "Všetci tu máme postavenie superhviezdy, v stávke bolo veľa a víťazstvo bolo to jediné, čo pre nás prichádzalo do úvahy. Vedeli sme, že nehráme najlepšie, ale boli sme jeden-dva útoky na dostrel. Cítili sme, že môže nastať zvrat a v závere tretej štvrtiny sme sa už pýtali, či už súper konečne stráca sily. Úvod štvrtej štvrtiny všetko zmenil, otočili sme to a videl som ten pravý americký basketbal. To bolo niečo výnimočné," zhodnotil duel aktuálne najlepšie zarábajúci basketbalista sveta s platom 55,8 milióna dolárov ročne.

Curryho doplnil LeBron James so 16 bodmi, 12 doskokmi a 10 asistenciami. Najlepší strelec NBA všetkých čias sa postaral o štvrtý triple double histórie olympijského turnaja, pričom jeden z doterajších predviedol on sám a to v Londýne. Zvyšné dva zaznamenali reprezentant ZSSR Alexander Belov v Montreale 1976 a Slovinec Luka Dončič pred tromi rokmi v Tokiu.

"Nezlomnosť, vytrvalosť, zanietenie. To rozhodlo. Veľké víťazstvo pre nás. Vedeli sme, že to bude výzva, náš najťažší duel doteraz. Ukázali sme maximálnu snahu. Mám 39 rokov, čaká ma 22. sezóna, už nebudem mať veľa príležitostí bojovať o niečo veľké, ale dnes to bol veľký zápas," zdôraznil James, ktorý bol ako 19-ročný súčasťou predchádzajúceho nezdaru Američanov na OH v Aténach 2004 a robí všetko pre to, aby nikto neoživil jeho dávnu prezývku z tých čias - LeBronz.