Main Content

Premier League je naplno späť: Arsenal aj Liverpool zvládli svoje zápasy. West Ham doma prehral, prvý je Brighton

nedeľa, 18. august 2024 08:55 | Autor: TASR

Bukayo Saka
Bukayo Saka | zdroj: TASR

Futbalisti Aston Villy vyhrali v sobotu svoj prvý zápas novej sezóny anglickej Premier League na pôde West Hamu 2:1. Víťazný gól strelil v 79. minúte Jhon Duran a pretavil tak vyššiu útočnú aktivitu hostí do plného bodového zisku.

Aston Ville vyšla minulá sezóna, v ktorej si zaistila postup do Ligy majstrov. V úvode nového ročníka ukázala v Londýne veľkú ofenzívnu aktivitu, ktorú zavŕšila efektívnou a nečakanou akciou v závere zápasu. Tá sa začala v polovici ihriska, odkiaľ Pau Torres našiel centrom Iana Maatsena. Holanďan okamžite posunul loptu na Jacoba Ramseyho, ktorý ju prihral pred bránu úspešnému strelcovi Duranovi.

Arsenal si poradil s Wolverhamptonom 2:0. Víťazný gól strelil v 25. minúte Kai Havertz, ďalší pridal Bukayo Saka. Wolverhampton prehral svoj úvodný ligový duel vo štvrtom ročníku po sebe.
V početnej nevýhode dohrával na domácej pôde Everton, ktorý podľahol Brightonu 0:3.

Rozhodca Simon Hooper vylúčil v 66. minúte Ashleyho Younga, no jeho tím už v tom čase prehrával o dva góly po presných zásahoch Kaorua Mitomu a Dannyho Welbecka. V tomto stretnutí začal rekordnú 23. sezónu v Premier League stredopoliar hostí James Milner, ktorý dostal žltú kartu a hral do 82. minúty. Brighton tak začal úspešne pod vedením nového, len 31-ročného trénera Fabiana Hürzelera.

S desiatkou hráčov dohrával aj Newcastle, no nad nováčikom Southamptonom aj tak vyhral 1:0. Červenú kartu dostal v 28. minúte Fabian Schär a jediný gól strelil krátko pred prestávkou jeho spoluhráč Joelinton. Na lavičke domácich bol slovenský brankár Martin Dúbravka.
Nepríjemná situácia poznačila začiatok stretnutia medzi Nottinghamom a Bournemouthoum, ktorý sa skončil 1:1. Domáci stredopoliar Danilo opustil ihrisko na nosidlách po súboji s Antoinom Semenyom. Brazílčan utrpel vážne zranenie ľavej nohy, podľa niektorých zdrojov išlo o zlomeninu. V 87. minúte zariadil práve Semenyo vyrovnanie po vyše hodinovom vedení domácich. Za "lesníkov" skóroval Chris Wood.

Liverpool vyhral na pôde nováčika Ipswich Town 2:0. Víťazný gól vsietil v 60. minúte Diogo Jota, ďalší pridal Mohamed Salah. Ich tím dosiahol prvú výhru v ostrom zápase pod vedením trénera Arneho Slota. V pozícii favorita predviedli hostia výrazne viac v druhom polčase a krátko pred úvodným gólom začali vyvíjať tlak. Úspešnému strelcovi Jotovi poslal loptu pred bránu Salah, ktorého našiel prihrávkou za obranu Trent Alexander-Arnold.

Egyptský krídelník upravil na konečných 2:0 o päť minút neskôr po spolupráci s Dominikom Szoboszlaiom a strelil svoj deviaty gól v otváracích zápasoch sezóny. Prekonal tak ligový rekord, ktorý doposiaľ držal s Frankom Lampardom, Wayneom Rooneym a Alanom Shearerom. Pre domácich bol zápas prvý v najvyššej anglickej súťaži od roku 2002.

sumáre - 1. kolo

West Ham United - Aston Villa 1:2 (0:1)
Góly: 37. Paqueta - 4. Onana, 79. Duran

Arsenal - Wolverhampton Wanderers 2:0 (1:0)
Gól: 25. Havertz, 74. Saka

FC Everton - Brighton & Hove Albion 0:3 (0:1)
Gól: 26. Mitoma, 56. Welbeck, 87. Adingra. ČK: 66. Young (Everton)

Newcastle United - FC Southampton 1:0 (0:0)
Gól: 45. Joelinton. ČK: 28. Schär (Newcastle)
/M. Dúbravka (Newcastle) bol na lavičke náhradníkov/

Nottingham Forest - AFC Bournemouth 1:1 (1:0)
Gól: 23. Wood - 87. Semenyo

Ipswich Town - FC Liverpool 0:2 (0:0)
Góly: 60. Jota, 65. Salah