Main Content

Legendárny Patrik Eliáš otvoril NHL v Prahe: Čo hovorí o slovenských hokejistoch?

nedeľa, 6. október 2024 09:20 | Autor: TASR

Tomáš Tatar
Tomáš Tatar | zdroj: TASR

Bývalý český hokejista Patrik Eliáš sa postaral o slávnostné vhadzovanie sobotného zápasu v rámci projektu NHL Global Series v Prahe.

Nevybrali ho náhodou, úspešný útočník patrí k legendám New Jersey Devils, ktorí v oboch úvodných zápasoch v O2 Aréne zdolali Buffalo Sabres (4:1 a 3:1). Eliáš pozorne sledoval aj výkony Slovákov drese "diablov" a oboch pochválil.

Dnes 48-ročný krídelník bol hosťom svojho bývalého tímu a okrem slávnostného aktu mal viacero povinností. V profilige odohral 1240 duelov, počas nich nazbieral v drese New Jersey 1025 bodov (408 gólov a 617 asistencií). Celú kariéru strávil výhradne vo farbách Devils a pre fanúšikov klubu patrí k najväčším legendám. V rokoch 2000 a 2003 s nimi získal Stanleyho pohár a v rokoch 2001 a 2012 si zahral vo finále. "Ja som sa veľmi nezastavil, zápas som si užil až v poslednej tretine, ale to je v poriadku. Ja to robím rád a som rád, že sme začali sezónu víťazstvom. Brankár Markström podal výkon a držal tím a aj obrana hrala veľmi dobre," povedal Eliáš pre TASR.

V príprave pritom "diabli" zvíťazili len raz v siedmich zápasoch. V úvode sezóny však ukázali dobrú formu. "Myslím si, že Buffalo má kvalitu, mali veľa šancí. Takže to vyzeralo inak ako výsledky, ale vždy je dobré začať s víťazstvami a nikto sa nepýta ako sa zrodili."

Česká legenda pozorne sledovala aj výkony obrancu Šimona Nemca a útočníka Tomáša Tatara, obaja sa v zápasoch ukázali vo veľmi dobrom svetle. "Šimon má samozrejme obrovský talent, rok čo rok sa bude zlepšovať, dostáva príležitosti na rôznych pozíciách a v iných situáciách, než na aké bol zvyknutý, čo je dobré. Pretože to mu dá iný rozmer jeho hry a urobí ho to kompletnejším. A Tomáša sledovať je zážitok. Myslím si, že je rád, že sa vrátil do tímu, kde si hokej užíval a chlapci ho tam majú radi," zhodnotil pre TASR Eliáš.

Vyzdvihol aj atmosféru. Tá nebola taká búrlivá ako inokedy, ale diváci si skvelý hokej užívali: "Bolo tu veľa Američanov, to musím povedať, ale kombinácia bola taká akurát. Urobili tímom skvelú atmosféru. Sme hokejový národ, Slováci tiež, takže som rád, že sa opäť hral v Prahe takýto hokej."