Main Content

KOMENTÁR TÝŽDŇA: 10 krokov k zlepšeniu Corgoň ligy

pondelok, 28. máj 2012 14:41 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR TÝŽDŇA: 10 krokov k zlepšeniu Corgoň ligy
KOMENTÁR TÝŽDŇA: 10 krokov k zlepšeniu Corgoň ligy | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma alebo vo svete.

Hoci už prešiel týždeň od skončenia našej najvyššej futbalovej súťaže, stále doznievajú pocity, že to nebolo to pravé, čo by sme u nás doma chceli vidieť. Treba veriť, že všetci zainteresovaní si už zanalyzovali chyby a budú hľadať riešenia. My vám ponúkame 10 krokov k zlepšenie nášho ligového futbalu.

  Zmena myslenia ľudí

Toto je ten najzásadnejší a najťažší krok k dosiahnutiu pokroku. Každý by sa mal zamyslieť sám nad sebou, či nemohol urobiť viac. Hráči k svojej výkonnosti, tréneri k svojmu napredovaniu, funkcionári k lepšiemu vedeniu klubov a v nemalej miere tiež fanúšikovia a diváci. Tí radi porovnávajú neporovnateľné. V TV pozerajú 12 najlepších klubov sveta do omrzenia a potom si myslia, že to uvidia aj u 12 najlepších našich klubov. Lenže najlepší hráči sveta majú iné schopnosti ako zvyšok. Niekedy by stačilo, aby si pozreli zápas priemerných mužstiev top svetových líg a potom by už ani tie ligy neboli tak svetové.

  Návrat klubizmu

Vďaka fenoménu TV máme na Slovensku veľkých fanúšikov top zahraničných mužstiev a fandí sa tomu, kto práve vyhráva. Títo ľudia sú charakteristickí tým, že v stredu večer čumia do bedne na lehátku a tomu kto vyhrá fandia odušu. Ale pri ponuke na výjazd strácajú pri pohľade na cenu záujem povzbudiť osobne. Potom sa netreba čudovať, že sa u nás stráca klubizmus. V každom klube by mali zaviesť okamžite projekt s mladými fanúšikmi, ako to urobili v Slovane a po ňom v Trnave. Ale klubizmom sa musia nakaziť aj hráči, pretože vo veľkej väčšine behajú po trávnikoch iba žoldnieri, čo je tiež nechcený zahraničný fenomén.

  Iba dobrí legionári

V uplynulej sezóne sme zaznamenali v našej lige historicky najvyšší počet legionárov. Takmer každý tretí hráč mal cudzí pas, ale rýchlim odhadom iba štvrtina z nich naozaj spĺňala kritériá, že musia byť lepší ako domáci hráči. Zvyšok určite zaberá miesta domácim hráčom a kluby sa musia zamyslieť, či nedať radšej šancu odchovancom. Lenže značný počet cudzincov sem privedú cudzinci. Na konci súťaže sme mali 5 zahraničných trénerov z 12. Pozrime sa k našim susedom: Česko 0/16, Poľsko 1/16, Maďarsko 2/16, Ukrajina 4/16,  Rakúsko 3/10. Nezdá sa vám to choré?  A potom sa čudujeme, že nemôžeme nájsť reprezentačného trénera...

  Zlepšiť prácu s mládežou

Hovorí to každý klub, ale nič preto prakticky nerobia. A pritom financie do toho vložené sa musia pri naozaj dobrej práci vrátiť aj s úrokmi. Fanúšikovia milujú odchovancov a tí sa po čase dajú dobre predať. Každý rok musia byť kluby schopné pre prvé mužstvo dodať aspoň dvoch hráčov, inak to robia zle. Takto dosiahnu návrat klubizmu a sú schopné napĺňať svoj rozpočet. Potom nemusia angažovať nejakých exotov vo vreci, alebo nechcených hráčov z okolitých krajín.

  Zlepšiť infraštruktúru

Ďalší starý evergreen, ktorý musíme iba počúvať. A týka sa to nielen štadiónov, ale celého areálu, kde musia byť pre mládež pripravené špičkové ihriská. Vyhrievané plochy už mali byť dávno nariadené, inak sa bude hrať v horských mestách aj v máji na blate. A na štadiónoch netreba vymýšľať nič svetoborné, stačí len trochu čistoty, hygieny a kvalitných služieb.

  Atraktivita hry

Lenže divák by určite prišiel aj do našich chlievov, ak by videl dobrú hru. Takú produkoval iba Trenčín a ten si divákov našiel. Veľkým problémov našej ligy je betónový futbal. Ten produkuje, hoci hovoria niečo iné, minimálne polovica tímov. Potom sa netreba čudovať, že ich hráči nevedia vpredu nič vymyslieť v zápasoch dvoch tímov s takýmto štýlom. Preto často futbalu chýba korenie a diváka to odrádza.

  Kauzy a rozhodcovia

Ľudí odrádza vo veľkej miere aj množstvo káuz. Správy typu je to dohodnuté, predané, podplatené a pod. sa šíria rýchlejšie ako mor v 14. storočí. A u nás stačí naozaj málo, aby sa dokázali vytvoriť. Preto by sa mali rozhýbať kompetentné orgány a napríklad zverejňovať tresty rozhodcov. Každý robí chyby a budú ich robiť aj rozhodcovia. Len je rozdiel, či sú to chyby vedomé alebo nevedomé. V Česku trestajú rozhodcov snáď aj za zlé nadýchnutie a médiá z toho často žijú. Niečo také treba aj u nás.

  Lepší marketing

Minulý ročník najlepšie asi vystihol jej záver. Ľudia neprišli na tribúny a úplne zlatým klincom bolo odovzdávanie trofeje. Hráčom Žiliny pohádzali medaily na krk len tak na trávniku, dali im pohár a tí oslavovali pred prázdnymi tribúnami. Ich víťazstvo oznamovalo iba jedno reklamné tablo, za ktorým sa odfotili a bolo. Takú nedôstojnosť môžeme vymyslieť snáď iba na Slovensku. Liga musí dostať jasnú tvár vďaka marketingovým aktivitám, aby už pri prvom pohľade bolo vidieť, že o niečo ide. Keď bude nastavená tvár, tak sa budú ľahšie získavať aj nový partneri. A určite by nezaškodili aj priame prenosy na dostupnej TV. Pretože súčasný vysielateľ má malé pokrytie a zápasy si prehadzuje ako chce. Veď v jeho programe má prednosť snáď každá iná liga.

  Systém súťaže

Meníme model súťaže každú chvíľu a za krátku existenciu sme už vyskúšali asi všetky možné systémy. Lenže treba povedať, že tento aktuálny je nespravodlivý. Bolo by skutočne zaujímavé vedieť, akoby dopadla súťaž, keby mala výhodu domáceho prostredia vo vzájomnom zápase Trnava a nie Žilina. Stálo by za úvahu uzavrieť kruh a vrátiť sa k úplne prvému modelu súťaže. V ňom hralo tiež 12 tímov, lenže po 22. kolách sa súťaž delila na dve polovice a hrala sa nadstavba o titul a o záchranu. Takto by bolo určite viac príťažlivých zápasov a o titul či záchranu, by sa mohlo hrať v poslednom kole v priamom súboji.

  Treba návrat značiek

Toto sa nedá docieliť hneď, ale je jasne vidieť, ako chýbajú v lige derby zápasy. Je hanbou pre Bratislavu, že má v najvyššej súťaži iba jedno mužstvo. Opäť stačí pohľad do okolitých krajín, kde mali v minulej sezóne hlavné mestá výrazne väčšie zastúpenie: Česko 5/16, Poľsko 2/16, Maďarsko 4/16, Ukrajina 3/16,  Rakúsko 2/10 a k tomu treba pripočítať tiež iné mestá s vyššou účasťou. Našej lige by výrazne pomohol návrat Interu, Petržalky či Lokomotívy Košice, pretože aj na východe vidieť, že o derby zápasy je záujem. Malé mestá v lige nikdy nedokážu nahradiť značky. Aj v tradičných ligových mestách by lákal viac Inter, ako niekto menej zaujímavý.