Main Content

MS 2010: V úvodnom zápase šampionátu JAR - Mexiko ťažko hľadať favorita

štvrtok, 10. jún 2010 13:42 | Autor: TASR

V piatok o 16.00 h napíše najočakávanejšia športová udalosť tohto roka - futbalové majstrovstvá sveta v Juhoafrickej krajine svoju prvú kapitolu. MS 2010 otvorí duel hostiteľskej krajiny s Mexikom v rámci základnej A-skupiny.

Dejiskom otváracieho stretnutia bude štadión s viac ako 90-tisícovou kapacitou Soccer City v Johannesburgu, jedinom meste, ktoré pre potreby šampionátu poskytne až dva štadióny.

Na úvod MS 2010 ťažko hľadať jednoznačného favorita. V prospech domácej reprezentácie s prezývkou "Bafana Bafana" však hovorí viacero faktorov. V prvom rade je to úctyhodná šnúra 12 zápasov v rade bez prehry. Zverenci brazílskeho trénera Carlosa Alberta Parreiru naposledy prehrali 13. októbra 2009, keď v islandskom Reykjavíku bola nad ich sily domáca reprezentácia (0:1). Historické štatistiky sú tiež na strane JAR. Usporiadateľská krajina svetového šampionátu totiž vo svojom úvodnom dueli na MS nikdy neprehrala, v doterajších 19 stretnutiach sa zrodilo 13 víťazstiev hostiteľov a len 6 nerozhodných výsledkov. Aj ďalšia štatistika je naklonená JAR, ktorá je len treťou krajinou "čierneho kontinentu" v otváracom zápase najväčšieho futbalového sviatku. Predchádzajúce dve vystúpenia afrických reprezentácií sa skončili ich šokujúcimi triumfami. V roku 1990 Kamerun zdolal Argentínu a o 12 rokov neskôr si Senegal poradil s vtedajším obhajcom titulu Francúzskom.

Na druhej strane, Mexičania sa v prípravných dueloch pred šampionátom ukazovali vo vynikajúcom svetle. Prehrali síce vo Wembley s Anglickom 1:3 aj s Holandskom 1:2, no potom zdolali aktuálnych majstrov sveta Talianov 2:1, pričom boli jednoznačne lepším mužstvom vo všetkých herných činnostiach i štatistikách. "Našou filozofiou je prezentovať sa okulahodiacim ofenzívnym futbalom s častým držaním lopty na našich kopačkách. Trénerovi Javierovi Aguirremu sa podarilo dať dokopy hráčov, ktorí sú v týchto aspektoch skvelí," povedal krídelník Arsenalu Londýn Carlos Vela. Mexiko sa v otváracích stretnutiach predstavilo štyrikrát, z toho trikrát prehralo a na svojom konte má bezgólovú remízu na "domácom" svetovom šampionáte v roku 1970 so ZSSR.

Výber JAR z doterajších troch vzájomných súbojov s Mexičanmi uspel raz, dvakrát ťahal za kratší koniec. Túto bilanciu by chcel vyrovnať už v nasledujúcom meraní síl. "Našou ambíciou je zvíťaziť vo všetkých troch zápasoch v skupine. Svojím spôsobom sa pokúsime naštvať všetkých našich súperov," vyhlásil s nádychom provokácie brankár JAR Itumeleng Khune. K znepríjemneniu situácie súperov domácej reprezentácie určite prispejú aj fanúšikovia, ktorí svoju podporu dávajú najavo trúbením na vuvuzely. "Nepochybujem o tom, že priaznivci budú naším dvanástym hráčom," nechal sa počuť kouč Parreira. Ďalšími dvoma krajinami, ktoré sa predstavia v základnej A-skupine, sú Francúzsko a Uruguaj.

Cti viesť otváracie stretnutie sa dostalo uzbeckému rozhodcovi Ravšanovi Irmatovovi. Pre 32-ročného arbitra to bude najdôležitejší duel v jeho doterajšej rozhodcovskej kariére. Irmatovovými asistentmi budú jeho krajan Rafael Iljasov a Bachadir Kočkorov z Kirgizska. Irmatov sa stane iba druhým zástupcom Ázijskej futbalovej konfederácie (AFC), ktorý bude pískať úvodný duel na svetovom šampionáte. Privilégiom pre ázijskú rozhodcovskú školu je skutočnosť, že druhý piatkový súboj v základnej A-skupine medzi Francúzskom a Uruguajom povedie Japonec Juiči Nišimura.

Predpokladané zostavy:

JAR: Khune - A. Mokoena, Thwala, Khumalo, Ngcongca - Pienaar, Tshabalala, Modise, Dikgacoi,
Letsholonyane - Mphela
Mexiko: Ó. Pérez - Osorio, Aguilar, R. Márquez, Salcido - E. Juárez, Barrera, Torrado - G. Dos Santos, Vela, J. Hernández