Main Content

MS 2010: Hlasy hráčov a trénerov po zápase Slovensko - Paraguaj + nové hlasy

nedeľa, 20. jún 2010 15:49 | Autor: TASR

Slovenská reprezentácia nezvládla dôležitý súboj F-skupiny s Paraguajom a prehrala 0:2. Tento neúspech takmer s určitosťou znamená koniec slovenským nádejam na postup do osemfinále. Prečítajte si hlasy aktérov tohto zápasu v našom článku.

Martin Škrtel (stopér Slovenska): "Prehra, samozrejme, bolí. Chceli sme vyhrať a udržať si šancu na postup. V prvom polčase sme po azda jedinej chybe dostali gól, v druhom sme sa snažili držať a kontrolovať loptu čo najdlhšie na našich kopačkách, a aj preto sme ju rozohrávali cez brankára Jana Muchu. Žiaľ, nevyšlo nám to."

Marek Hamšík (kapitán a stredopoliar Slovenska): "Paraguaj sa prezentoval v prvom polčase veľmi dobrým pohybom, jeho hráči mali loptu často na svojich kopačkách, my sme si nedokázali vypracovať nijakú šancu. Súpera sme málo napádali, nehrali sme agresívne a to bolo dnes asi kľúčové. Posledný duel proti Taliansku nebude jednoduchý, ale musíme si ho užiť, a tak ako doteraz nechať na ihrisku všetky sily. Musíme aj s majstrami sveta hrať vo vysokom tempe a pokúsiť sa prekvapiť."

Stanislav Šesták (útočník Slovenska): "Pri ofenzívnom rozostavení Paraguaja 4 - 3 - 3 sme si mysleli, že budeme mať v strede poľa viac priestoru a vypojíme z hry súperových útočníkov. Lenže Paraguajčania nám nenechali priestor na rozvinutie našich akcií. Žiaľ, nič sme v ofenzíve nevymysleli, súper výborne bránil a vykrýval priestor. Zrejme sme mali hrať agresívnejšie a častejšie súpera napádať."

Enrique Vera (stredopoliar Paragauja, strelec prvého gólu a hráč zápasu podľa FIFA): "Prvý gól prišiel v najvhodnejšej možnej chvíli prvého polčasu. Som šťastný, že som skóroval. Potom sme sa snažili držať loptu a druhý gól nás už definitívne upokojil. Bol to skvelý zápas, po ktorom sme blízko k postupu medzi posledných 16 mužstiev. Nebolo to jednoduché, lebo súper hral dobre, ale my sme ani na okamih nezaváhali. V záverečnom zápase v skupine budeme hrať tak, ako keby to bolo finále."

Vladimír Weiss st. (tréner Slovenska): "Súper bol rýchlejší a jeho hráči vyhrávali osobné súboje. Chýbala nám väčšia odvaha v útoku, a preto sme tento zápas prehrali. Paraguaj zrejme nehral tak, ako chcel, a aj napriek tomu sme mu podľahli. Zaplatili sme za chyby, ale nedokázali sme súpera potrestať za tie, ktoré vyrobil on."

Gerardo Martino (tréner Paraguaja): "V prvom polčase sme predviedli excelentný výkon. Útočili sme, behali sme, tlačili sme súpera a mali sme gólové šance. Mohli sme streliť aj viac ako jeden gól, mali by sme pohodlnejší náskok. Ale ako keby sme jednoducho zabudli, v čom sme dobrí. Sme už teraz oveľa bližšie k splneniu nášho cieľa. Výsledky v prvých dvoch zápasoch nás mentálne zocelili nielen futbalovo, ale aj ľudsky."


Vladimír Weiss ml. (stredopoliar Slovenska)
: "Chceli sme v tomto zápase niečo uhrať a keďže sa to nepodarilo, sme sklamaní. Prvý gól padol trošku aj po mojej chybe, nepodarilo sa mi loptu odkopnúť tak, ako som chcel. Prvých 20 minút druhého polčasu sme Paraguaj zatlačili, nepustili sme ho do ničoho. Mali sme hernú prevahu, ale nemali sme ani trochu šťastia na to, aby sme si vypracovali vyložené príležitosti. Šanca ešte stále je a musíme dúfať. Niekedy sú aj takéto zápasy, inokedy máme v stretnutí 10 šancí. Dnes nás súper k ničomu nepustil, musíme sa z toho poučiť. Pociťoval som, že strany zatvárali. Určite sa však dalo niečo vymyslieť, no nepodarilo sa nám to."

Martin Škrtel (obranca SR): "Sme sklamaní, chceli sme zápas s Paraguajom zvládnuť, ale nepodarilo sa nám to. Či bol Paraguaj o dva góly lepší, neviem. Každý však videl, že boli lepší a asi si viac zaslúžili uspieť. Súper hral naozaj dobre, my musíme hrať všetci na hranici svojich možností, ak chceme pomýšľať na výhru. Urobili sme chyby. Nebudeme zvaľovať vinu iba na niekoho, chyby sa nakopili a súper to využil. Proti jeho útočníkom sa hralo ťažko. Keď šanca na postup žije, treba o ňu ešte bojovať."

Zdeno Štrba (obranca SR): "Do zápasu sme dali všetko. Každý makal, nabehali sme dvakrát toľko ako proti Novému Zélandu. Hľadali sme diery v ich obrane, no nepúšťali nás do šancí. Sú to vynikajúci futbalisti, dnes mali viac z hry, dali dva góly, keď využili naše chyby. To rozhodlo. Išli sme na 100 %, ale nepadalo nám to. Sme prvýkrát na majstrovstvách sveta, bojovali sme, netreba z prehry robiť veľkú vedu. Teraz si oddýchneme a ideme v ďalšom zápase bojovať. Musíme si tento šampionát užiť."

Hlasy futbalových osobností

Anton Švajlen, bývalý futbalový reprezentant, účastník OH 1964 v Tokiu (striebro):  "Z výsledku som veľmi smutný. Paraguaj v súboji s nami veľmi ľahko dosiahol to, čo chcel. Navyše iba s jedným streleckým pokusom za celý zápas sme nemohli vyhrať. Na výkone nášho mužstva bolo vidieť veľkú zodpovednosť za výsledok. Strach z prehry v podstate určoval celé dianie na ihrisku. Opatrne sme hrali celý zápas. Defenzívne úlohy v taktike prevládali, čoho dôkazom bolo, že aj Robo Vittek, ktorý mal byť vysunutým útočníkom, mnohokrát v prvom. polčase bránil v pozícii predstopéra alebo dokonca stopéra. To hovorí za všetko... V zápase, keď mužstvo prehráva 0:1, mnohokrát hráči robia všetko preto, aby nedostali ďalší gól. Nie, aby vyrovnali, ale aby nedostali ďalší gól. Mrzelo ma, že v tomto veľmi dôležitom zápase úplne z našej strany absentoval stred poľa. Lopty sme sa snažili iba nakopávať dopredu, kde sme ich veľmi ľahko strácali. Bez myšlienky v strede ihriska nemôže mužstvo vyhrať žiadny zápas. Páčilo sa mi, že mladý Weiss si na súperov trúfol, lenže po súbojoch s nimi dlho držal loptu. Podľa mňa hral veľmi na seba. Jano Kozák brániť smerom dozadu nevie. To je predsa dávno známe. Jeho kopacia technika je obdivuhodná, len sa k zakončovaniu štandardných situácií musí aj dostať. Stred poľa v tomto zápase sme súperovi nepochopiteľne pustili bez boja, čo sa podpísalo na priebehu celého zápasu - a aj na jeho výsledku."

Dušan Radolský, bývalý úspešný tréner slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov, v súčasnosti kormidelník FC Spartak Trnava: "Boli sme málo odvážni, preto sme prehrali. V úvode sme hrali jednoducho, so správne zvolenou taktikou. Paraguajčania museli tvoriť, tlačiť, to Juhoameričania nemajú radi. Potom sme však spravili chybu, súper strelil prvý gól a situácia sa zmenila. Hneď po zmene strán sa mi zdalo, že to bude z našej strany dobré. Nejaké náznaky tam boli za stavu 0:1, nič sme však z toho nevyťažili. Nefungoval nám stred poľa, Zdeno (Štrba - poznámka SITA) strácal lopty, Hamšíka sme nevideli. Myslím si, že slabú hru Paraguaja v druhom polčase sme mali využiť odvážnejšou hrou. A naše postupové šance? My sme už prakticky dvakrát prehrali... Musíme sa pozbierať a ešte zabojovať. Aj keby sme na tohtoročnom šampionáte skončili, vedeli sme, že z každej skupiny na MS pôjdu dve mužstvá domov. Zo všetkého z JAR si však treba zobrať len to pozitívne a využiť pre budúcnosť slovenského futbalu"

Ján Čapkovič (účastník MS 1970 v Mexiku): "Hrali sme proti veľmi kvalitnému súperovi. Paraguaj patrí k svetovej špičke a má kvalitné idnividuality. Myslím si, že je dokonca silnejší súper ako Taliansko. Možno sme mali príliš veľké oči pred týmto zápasom. Faktom je, že sme si nedokázali vypracovať žiadnu gólovú šancu. Pokazili sme veľmi veľa prihrávok. Paraguajčania výborne behali a dôsledne bránili. Hoci naši chlapci súperovi nič nedarovali zadarmo, bojovali, no nedokázali nič vytvoriť. Spomedzi Slovákov ma najviac upútal mladý Vlado Weiss. Dokázal podržať loptu, bolo ho vidieť. Potrebujeme sa pred zápasom s Talianskom dať dokopy. Nesmieme sa ich báť. Sú to tiež len ľudia. Budú hrať určite svoj klasický futbal zo zabezpečenej obrany. My už nemáme čo stratiť, môžeme len prekvapiť. Nesmieme sa vzdávať, ale treba dať do toho všetko a odohrať jeden obetavý zápas, tak ako sa patrí odohrať každé stretnutie na majstrovstvách sveta."

Ján Novák (futbalista MFK Košice, člen A-tímu, ktorý si vybojoval postup na MS 2010): "Je to veľká škoda, a to najmä dvoch zaváhaní našej obrany, z ktorých rezultovali dva góly súpera. Šťastena nám nepriala ani pri nevyužitej šanci Roba Vitteka v závere zápasu. Súperovi hráči mali veľmi dobrý pohyb, čo bolo asi kľúčové pre vývoj stretnutia. Z našich sa vzadu darilo Martinovi Škrtelovi a vpredu sa blysol peknými momentmi Vlado Weiss ml. Teraz treba, aby chlapci zahodili za hlavu všetko, čo sa nám nepodarilo v úvodných dvoch zápasoch a sústredili sa na duel proti Talianom. Musia proti nim hrať zo zabezpečenej obrany a spoliehať sa na brejky. Bolo by fajn, keby sme sa domov vrátili aspoň s jedným víťazstvom."

Ladislav Jurkemik, účastník MS 1982 v Španielsku, majster Európy 1976 v Juhoslávii, tretí z ME 1980 v Taliansku, bývalý tréner A-tímu Slovenska:
"Mužstvo je prvýkrát v histórii na svetovom šampionáte, netreba ho zatracovať. Hral som futbal, bol som počas kariéry na viacerých významných podujatiach, viem sa vžiť do kože hráčov. Paraguaj bol dnes favoritom zápasu, to všetci, čo sa rozumejú futbalu, určite vedeli. Najhoršie bolo, že zo zálohy neprišla dopredu na dvoch útočníkov Šestáka a Vitteka adekvátna podpora. Potom chýbalo aj zakončenie, veď sme na bránku Juhoameričanov strelili iba raz, navyše v nadstavenom čase za rozhodnutého stavu 0:2. Obrana zahrala spoľahlivo, aj Škrtel bol dnes suverénnejší ako v minulých dueloch. Toto mužstvo je mladé, vývojaschopné, potrebuje vyzrieť, treba mu dať čas. Každý dobrý výsledok sa ráta a ide do sveta, chlapci sa musia pokúsiť vybojovať ho aj s úradujúcim svetovým šampiónom z Talianska."