Main Content

Slovensko vs. Česko: Kto je lepší v hokeji? (I. časť)

sobota, 25. august 2012 17:10 | Autor: Branislav Lipták

Slovensko vs. Česko: Kto je lepší v hokeji? (I. časť)
Slovensko vs. Česko: Kto je lepší v hokeji? (I. časť) | zdroj: Braňo Lipták pre Sport7.sk, foto SITA

Kto je lepší? Slováci alebo Česi? Večná otázka, ktorá trápi športových fanúšikov. Dnes si zoberieme pod lupu asi najobľúbenejší šport v oboch krajinách, ktorým je hokej. Hokej má v našich krajinách obrovskú históriu a popularitu.

ČSR a éra samostatnosti

V Československej reprezentácii hrali prvé husle hlavne českí hráči. O tom svedčí aj fakt, že prvým Slovákom v ČSR reprezentácii bol až Košičan Ladislav Troják. Ten si dres s levom na hrudi obliekol na olympijskom turnaji v roku 1936. Košičan sa stal zároveň prvým Slovákom s titulom majstra sveta z turnaja v roku 1947. Po tragickej smrti pri leteckom nešťastí v roku 1948 bol prvým a zároveň posledným slovenským hokejistom v reprezentačnom drese ČSR až do roku 1955, keď si najcennejší dres obliekol na MS v Nemecku slovenský gólman Ján Jendek.

Po rozpade Československa sa následníckym štátom stala Česká republika a naši hokejisti sa museli do A – kategórie prebiť až z hokejového suterénu, ktorý predstavovala výkonnostná kategória C. Slováci dva roky porážali každého súpera, s ktorým si skrížili hokejky a vybojovali si postup do elitnej hokejovej spoločnosti. Pri našej premiére v A-kategórií sa prvýkrát majstrami sveta stali práve hokejisti Českej republiky. Tento úspech predznamenal začínajúci vzostup českého hokeja.



Olympijské hry


Na nasledujúcej olympiáde v Nagane 1998 získali naši západní susedia zlaté medaily. Bol to prvý veľký turnaj, kvôli ktorému sa prerušila kanadsko-americká NHL. Preto bol hokejový turnaj v Nagane označený ako "Turnaj storočia". Naši hokejisti vyhoreli a nedokázali nadviazať na úspech z Lillehammeru 1994, kde skončili na výbornom 6. mieste. V Nagane nepostúpili do hlavnej fázy súťaže, keď zahanbujúco prehrali v kvalifikácií s nehokejovým Kazachstanom 3:4. O niekoľko mesiacov neskôr pritom náš ligový výber rozdrtil vo Zvolene kazašského súpera najprv 8:4 a potom 11:2.



Českí hokejisti majú i bronzové medaily z OH 2006 v Turíne. Naši na tomto turnaji skončili na peknom 5. mieste. V základnej skupine vyhrali všetky svoje zápasy, ale vo štvrťfinále neprekročili svoj tieň, keď podľahli práve českým hokejistom....

Náš najväčší úspech pod piatimi kruhmi vybojovali naši hokejoví hrdinovia na poslednej zimnej olympiáde vo Vancouveri 2010. V skupine naši hokejisti opäť prehrali s českým súperom, no i tak siahali na medailu. Nakoniec skončili na nepopulárnom "zemiakovom" 4. mieste. Nezabudnuteľný je semifinálový duel s domácou Kanadou a hlavne zápas o olympijský bronz s Fínmi. Po tejto prehre si poplakali nie len hráči, ale aj fanúšikovia pred televíznymi obrazovkami...

Bilancia z hokejových MS

Slovenským hokejistom sa, aspoň čo sa týka medailí, viac darí na svetových šampionátoch. Avšak i v tejto bilancii za Čechmi ďaleko zaostávame. Naši susedia po prvom titule z Viedne 1996 pridali na ďalších dvoch turnajoch bronz. A potom prišiel pamätný zlatý hattrick v rozmedzí rokov 1999 až 2001. V roku 2000 sme síce Čechom podľahli vo finálovej bitke, ale pre náš hokej bola strieborná medaila historicky prvou medailou z majstrovstiev sveta v hokeji. Po tomto úspechu sa slovenský hokej vzmáhal a zlatý sen na seba nenechal dlho čakať.

V roku 2002 kolektív okolo Jána Filca vystúpil až na hokejový Olymp a po finálovej výhre nad Ruskom sa na malom Slovensku ozývalo veľké: "Sme majstri sveta!". Tento úspech nás definitívne včlenil medzi hokejové veľmoci.



V roku 2003 sme konečne prvýkrát na veľkom turnaji porazili svojho odvekého českého súpera a na jeho úkor ukoristili bronz. Tým sme skompletizovali medailovú zbierku, no na dlhé roky to bola zároveň naša posledná medaila.



Český tým pritom naďalej vychovával skvelých korčuliarov a do tohtoročných MS vo Fínsku a Švédsku získal ďalšie 4 vzácne kovy, z toho 2 zlaté.

Z celkového hľadiska je teda český hokej úspešnejší a či chceme alebo nechceme i kvalitnejší. To sa nezmení ani po tohtoročných majstrovstvách sveta na severe Európy, keď sme bývalých federálnych bratov umnou hrou porazili v semifinálovom súboji.



Nad slovenským hokejom sa totiž už dlho zaťahujú čierne mračná. Keď sa v pomeroch v našom hokeji nič nezmení, tak nám fanúšikom nezostáva nič iné, len čakať na hokejový zázrak. Na zázrak, aký sa stal na tohtoročnom svetovom šampionáte...

Vzájomné zápasy na MS a OH:

OH 1994 Slovensko – Česko 1:7  - o 5. miesto
MS 1997 Slovensko – Česko 1:3 - skupina
MS 1998 Slovensko – Česko 0:1 - skupina
MS 1999 Slovensko – Česko 2:8 – skupina
MS 2000 Slovensko – Česko 2:6 – skupina
MS 2000 Slovensko – Česko 3:5 – finále
MS 2001 Slovensko – Česko 0:2 - štvrťfinále
MS 2003 Slovensko – Česko 3:3 – skupina
MS 2003 Slovensko – Česko 4:2 – o bronz
MS 2005 Slovensko – Česko 1:5 - skupina
OH 2006 Slovensko – Česko 1:3 - štvrťfinále
MS 2007 Slovensko – Česko 3:2 - skupina
MS 2009 Slovensko – Česko 0:8 – skupina
OH 2010 Slovensko – Česko 1:3 – skupina
MS 2011 Slovensko – Česko 2:3 – skupina
MS 2012 Slovensko – Česko 3:1 – semifinále

V ďalšej časti tohto miniseriálu vám prinesieme pohľad na to, kto je lepší vo futbale.

Odporúčané články