Main Content

Olympijský hokejový turnaj by sa mohol konať na Slovensku

štvrtok, 7. február 2013 16:00 | Autor: TASR

Poľská strana ponúkla Slovensku organizovať celý hokejový turnaj mužov a žien v prípade úspešnej kandidatúry Slovenska a Poľska na usporiadanie zimných olympijských hier 2022 v regióne Tatier.

Pred poslancami v NR SR to vo štvrtok na Hodine otázok uviedol minister vnútra Robert Kaliňák, keď odpovedal na otázku o ZOH položenú premiérovi Robertovi Ficovi, ktorý dnes zastupuje Slovensko na summite v Bruseli.

Hokejový turnaj by sa podľa Kaliňáka v prípade úspešnej kandidatúry hral v Poprade a Liptovskom Mikuláši, kde by sa zimné štadióny buď zrekonštruovali alebo by sa postavili nové.

Investície do tejto športovej infraštruktúry by v budúcnosti mohli posilniť šance Slovenska usporiadať Majstrovstvá sveta v hokeji. Alpské lyžiarske disciplíny by sa mali konať v Jasnej a akrobatické lyžovanie na Štrbskom Plese. Na Slovensku by sa musela postaviť aj olympijská dedina pre asi 1 800 účastníkov.

Úspešná kandidatúra by podľa ministra vnútra zlepšila dopravnú infraštruktúru, zviditeľnila Slovensko vo svete a zostali by po nej športoviská, ktoré vie krajina využiť do budúcna. Hlavné ťažisko investícií by ležalo na poľskej strane. Materiál o infraštrukturálnych a ekonomických parametroch kandidatúry prerokuje vláda vo februári. Poľsko sa spolu so Slovenskom chce uchádzať o usporiadanie ZOH v roku 2022 v konkurencii nórskeho Osla, švajčiarskeho Davosu a St. Moritzu či ukrajinského Ľvova.

© WEBNOVINY