Main Content

Volejbal: Namiesto Egypta vo Svetovej lige Portugalsko, vedenie SVF rozčarované

štvrtok, 21. marec 2013 15:30 | Autor: TASR

Bratislava 21. marca (TASR) - Vedenie Svetovej volejbalovej federácie (FIVB) oznámilo, že Egypt sa odhlásil zo Svetovej ligy 2013. V prestížnej súťaži ho nahradí Portugalsko, ktoré je v renkingu FIVB na 36. mieste, nepostúpilo na tohtoročné majstrovstvá Európy a minulý rok zo Svetovej ligy vypadlo.

O účasť vo Svetovej lige malo vážny záujem aj Slovensko, ktoré na ME 2011 skončilo na 5. mieste, čím sa kvalifikovalo aj na tohtoročné ME a v renkingu FIVB sa nachádza o 10 miest vyššie ako Portugalsko. "Sme prekvapení a rozčarovaní týmto oznámením FIVB, ale musíme to žiaľ rešpektovať. V dnešnom svete aj v oveľa vážnejších veciach rozhoduje takzvané politické rozhodnutie, čo je tento prípad. O Svetovú ligu sme prejavili vážny záujem, upozorňovali sme na zlú situáciu v Egypte a dopredu sme sa hlásili o to, aby sme mohli Svetovú ligu hrať. Žiaľ, prezident Portugalskej volejbalovej federácie pán Vicente Araujo je osobný priateľ novozvoleného prezidenta FIVB a v tomto prípade by nám nepomohlo ani keby som bol viceprezident Svetovej volejbalovej federácie," reagoval pre oficiálnu stránku Slovenskej volejbalovej federácie prezident SVF Ľubor Halanda.

Portugalci sa predstavia v C-skupine s Kanadou, Kóreou, Fínskom, Holandskom a Japonskom. V Svetovej lige bude tento rok hrať 18 tímov, ktoré sú rozdelené do trochu skupín podľa nového systému. V A a B skupine sú tímy, ktoré sú najvyššie v rebríčku FIVB. V C-skupine sú ďalšie reprezentácie. Tri najvyššie nasadené tímy z každej skupiny budú hrať tri domáce zápasy a dva vonku na palubovke papierovo najslabších. Na finálový turnaj postúpi šesť tímov, po dva zo skupín A a B, jeden z "céčka" plus organizátor. Zápasy v skupinách sa budú hrať od 31. mája do 14. júla, finálový turnaj sa uskutoční od 17. do 21. júla v Mar del Plata v Argentíne.

Zloženie skupín Svetovej ligy 2013:

A-skupina: Brazília (1), Poľsko (4), USA (5), Bulharsko (8), Argentína (9), Francúzsko (16)

B-skupina: Rusko (2), Taliansko (3), Kuba (6), Srbsko (7), Nemecko (10), Irán (14).

C-skupina: Kanada (18), Kórea (22), Fínsko (31), Holandsko (41), Japan (19), Portugalsko (36).