Main Content

Liga majstrov: Fantastická Žilina vyhrala v Prahe nad Spartou 0:2 + Hlasy

streda, 18. august 2010 00:58 | Autor: TASR

Liga majstrov: Fantastická Žilina vyhrala v Prahe nad Spartou 0:2 + Hlasy
Liga majstrov: Fantastická Žilina vyhrala v Prahe nad Spartou 0:2 + Hlasy | zdroj: SITA

Futbalisti úradujúceho slovenského ligového šampióna MŠK Žilina dosiahli v utorňajšom prvom stretnutí play-off (4. predkola) Ligy majstrov 2010/2011 fantastický výsledok, keď na trávniku českého tímu AC Sparta Praha zvíťazili po výbornom výkone 2:0 (0:0).

Zverenci trénera Pavla Hapala si výrazne pootvorili dvere do lukratívnej skupinovej fázy najprestížnejšej klubovej pohárovej súťaže starého kontinentu, kde by sa predstavili vôbec prvýkrát. Zo slovenských tímov sa to doteraz v histórii samostatnosti podarilo len 1. FC Košice (1997/1998) a Artmedii Petržalka (2005/2006).
 
Na štadióne na Letnej predvádzali oba tímy od úvodu vo výbornej atmosfére atraktívny ofenzívny futbal. Skóre otvoril v 51. min na radosť približne tisícky priaznivcov MŠK útočník Momodou Ceesay, ktorý si po chybe domácej obrany umne zasekol v šestnástke loptu a namieril k vzdialenejšej žrdi. V 73. min potom zvýšil po rohu Patrika Mráza hlavou Tomáš Oravec. Nabudení Žilinčania mali aj ďalšie možnosti, najväčšie najlepší muž na trávniku Ceesay, no zostali nevyužité. Okrem dvojgólového manka môže domáceho kouča Jozefa Chovanca mrzieť aj strata dvojice stopérov Erich Brabec - Tomáš Řepka, keďže obaja videli svoju druhú žltú kartu v súťaži a v zápase v Žiline budú chýbať. 

Odvetný duel medzi MŠK Žilina a AC Sparta Praha je na programe v stredu 25. augusta od 20.45 h na štadióne pod Dubňom. Lepší z tohto dua sa predstaví v skupinovej fáze Ligy majstrov, neúspešný tím bude účinkovať v hlavnej súťaži Európskej ligy UEFA 2010/2011.

AC Sparta Praha (ČR) - MŠK Žilina (SR) 0:2 (0:0)


Góly:
51. Ceesay, 73. T. Oravec, ŽK: 39. Brabec, 66. Řepka, 78. Vachoušek - 36. Ceesay, 68. Bello, 80. T. Majtán, rozhodovali: Martin Atkinson - Michael Mullarkey, Peter Kirkup - Michael Jones, Kevin Friend (všetci Angl.)

Zostavy:

Sparta: J. Blažek - Adiaba Bondoa, Brabec, Řepka, Pamič - Hoheneder - Žofčák (77. M. Zeman), Kucka, Vachoušek (90. Jeslínek), Lačný (68. Třešňák) - Kweuke
Žilina: Dúbravka - Ľ. Guldan, Piaček, Pečalka, Patrik Mráz - Rilke (79. Zošák), Jež, Bello, T. Majtán (88. P. Poliaček) - Ceesay (90.+ Šourek), T. Oravec

Žilinčania začali aktívne, keď sa už v 2. min po hlavičkovom vysunutí Ceesaya predral pred brankára Sparty Majtán, ale Blažek mu včasným vybehnutím príležitosť zmaril. Na konci 8. min dlhé autové vhadzovanie Sparťanov predĺžil hlavičkou až do malého vápna Kweuke a Piaček si pri odhlavičkovávaní na rohový kop dal takmer vlastný gól. V 12. min si prvú stopercentnú príležitosť vypracovali domáci hráči, keď Žofčák fantasticky vysunul Kweukeho, ale jeho sólový nájazd zneškodnil pohotový Dúbravka. Žilinčania odpovedali na začiatku 14. min. Ježovu technickú strelu z priameho kopu z približne 20-metrovej vzdialenosti gólman Blažek len s námahou "posunul" na žrď. Zverenci Pavla Hapala boli blízko k otvoreniu skóre aj v 27. min, keď pekný center Rilkeho z priestoru pravého krídla nebezpečne hlavičkoval Oravec, ale domáci brankár opäť pohotovo zareagoval. V 34. min sa do šestnástky Žiliny predral Žofčák, ale namiesto strely zbytočne volil prihrávku, ktorú hosťujúca obrana aj so
šťastím odvrátila na rohový kop. V nadstavenom čase mal ešte príležitosť Bello, ale bránku domácich vysoko prestrelil.
 
Úvodnú šancu druhej štyridsaťpäťminútovky mala Sparta. Hneď na začiatku 47. min si loptu v pokutovom území zasekol Kweuke, ale jeho pokusu chýbala razancia. V 51. min otvorili skóre Žilinčania. V pokutovom území sa nedohodli Blažek s Hohenederom, odrazenú loptu si spracoval výborne hrajúci Ceesay a umiestnenou strelou k žrdi rozvlnil sieť - 0:1. Už o dve minúty neskôr mohlo mužstvo spod Dubňa zveľadiť svoj náskok. Na osamoteného stopéra hostí sa rútila dvojica Jež, Oravec, ale prvý menovaný nenašiel svojou strieľanou prihrávkou žilinského útočníka. V 57. min zabránil gólu v žilinskej sieti v poslednej chvíli Piaček, ktorý vložil nohu do Žofčákovej strely zvnútra pokutového územia. V 61. min priamy kop Mráza takmer z polovice ihriska zaskočil domácu obranu. Lopta prešla pomedzi klbko hráčov, padla v pokutovom území a len tesne minula pravú žrď. Hneď o minútu Ceesay opäť dokázal svoje kvality, keď prešiel cez troch hráčov a jeho prudká strela len o decimetre minula svoj cieľ. Žilinčania boli počas druhého polčasu jednoznačne lepším tímom, domáci sa dostávali na polovicu súpera len sporadicky. V 69. min však mohol skórovať Kucka, ktorého priamy kop z 20 m tečoval žilinský hráč stojaci v múre a lopta len tesne minula Dúbravkovu svätyňu. V 71. min sa znovu ukázal najlepší muž na ihrisku Ceesay, keď prešiel cez všetkých protihráčov, ktorí mu stáli v ceste, ale namiesto strely volil nepresnú prihrávku Bellovi. O dve minúty neskôr potešil žilinských priaznivcov Oravec, ktorý najvyššie vyskočil na rohový kop Mráza a zvýšil na 2:0. "Šošoni" aj naďalej kontrolovali vývoj duelu a mohli pridať aj ďalší gól. Na konci 80. min nebezpečne pálil Bello, ale Blažek bol na mieste. V 86. min pekne vystrelil zvnútra pokutového územia Majtán, ale domáci brankár bol opäť pozorný. Sparťania sa v závere snažil ešte aspoň skorigovať, no na zaslúženom triumfe Žiliny 2:0 sa už nič nezmenilo.

Hlasy po zápase

TRÉNERI

Jozef Chovanec (tréner Sparty): "My sme nečakali ľahký zápas, ale neočakával som ani, že budeme hrať takto zle. Nehrali sme v optimálnom zložení a urobili sme množstvo chýb. Pri oboch góloch sme spravili fatálne chyby a súper ich dokonale využil. V odvete to budeme mať nesmierne ťažké. Pocestujeme však do Žiliny s tým, aby sme podali oveľa koncentrovanejší výkon, aj keď výsledok z prvého zápasu nahráva nášmu súperovi. Žilinčania nás výborne bránili pri štandardných situáciách. Navyše, ak počas zápasu poriadne nevystrelíte na bránku, nemôžete vyhrať. Nikde však nie je napísané, že už sme vypadli z Ligy majstrov. Na Slovensku sa pobijeme o postup."

Pavel Hapal (Tréner Žiliny): "Som spokojný s výsledkom. V prvom polčase sme však nezačali dobre, boli sme zakríknutí, ale našťastie, v obrane sme hrali dobre. V druhom dejstve sme už boli jasne lepším tímom a zaslúžene sme zvíťazili. Škoda, že sme nevyužili ešte jednu z príležitostí v druhej štyridsaťpäťminútovke, ale to by sme už asi chceli priveľa. Splnili sme svoj cieľ, skórovali sme na ihrisku súpera a neinkasovali sme. Musíme však zostať nohami na zemi. Vo futbale sa už mnohokrát stalo, že mužstvo v odvete prišlo o dvojgólový náskok. Doma očakávame vypredaný štadión a veríme, že už postup nepustíme z rúk. Na Sparte sa nevíťazí každý deň. Ešte raz opakujem - som spokojný s výsledkom aj s vynikajúcim výkonom mojich zverencov."

HRÁČI

Štěpán Vachoušek (stredopoliar Sparty): "Hneď v úvode zápasu sme mali veľkú šancu, nedali sme gól a to bolo dôležité pre ďalší vývoj zápasu. Sú to hrozné pocity, len veľmi ťažko hľadám slová. Žilina dala gól, na nás padla akoby deka, ťažko sme sa s tým vyrovnávali. Neúčasť viacerých hráčov základnej zostavy síce zohrala v našom výkone úlohu, ale iní ich mali nahradiť. Nemôžeme sa vzdať, máme pred sebou odvetu, v ktorej musíme poriadne bojovať a pokúsiť sa ešte postúpiť.“

Juraj Kucka (stredopoliar Sparty Praha): "Je to škoda. Ideme však ešte do Žiliny, kde budeme musieť predviesť úplne iný výkon. V minulých zápasoch sa nám darilo viac, hra bola lepšia. Teraz sme dostali dva góly, neviem, čo k tomu viac povedať... Šance ešte stále sú, aj my môžeme vyhrať v Žiline 2:0. Ceesay hral dnes veľmi dobre, je veľmi silný a rýchly, nedá sa predvídať, čo urobí."

Igor Žofčák (stredopoliar Sparty): "Začiatok sme mali celkom dobrý, mali sme aj jednu vyloženú šancu, ktorú sme nepremenili. Ak by sme vtedy dali gól, určite by nás to upokojilo. Takto bola Žilina lepšia a zaslúžene vyhrala. Vôbec sa nám nedarilo, po inkasovanom góle sme boli ťažkopádni. Dnes to jednoducho nešlo a my sme z toho smutní. Je to doslova katastrofa. Do Žiliny pôjdeme vyhrať a pokúsiť sa o nejaký zázrak."

Erich Brabec (obranca Sparty): "Žilina vyhrala zaslúžene, my sme zaostávali vo všetkom. Zápas by sa vyvíjal inak, ak by sme dali v prvom polčase v úvode gól. Nehrá sa však na keby... Po inkasovanom góle sme museli otvoriť hru, ale nedokázali sme sa presadiť. Dnes to bolo z našej strany veľmi strhané, Žilina dokázala trestať naše chyby. Tak ako súper vyhral u nás, môžeme aj my vyhrať v Žiline. Určite to dnes nebol obraz výkonnosti českého a slovenského futbalu. Dúfam, že tento výsledok bol iba výnimka.“

Patrik Mráz (obranca MŠK Žilina): "Je to výborný výsledok, ale stále sme iba v polčase tohto dvojzápasu. O všetkom sa rozhodne až v Žiline. Myslím si, že Sparta bola ťažký súper, celých 90 minút bolo náročných. V obrane sme museli byť stále pozorní. Nedostali sme gól, preto môžeme byť spokojní. Za stavu 1:0 sme už nechceli inkasovať a je len plus, že sme pridali ešte jeden gól."

Emil Rilke (stredopoliar MŠK Žilina): "Samozrejme, že aj keď som Čech, som veľmi rád, že som odohral dobrý zápas za Žilinu. Nás drží nad vodou najmä to, že sme výborný kolektív a všetci ťaháme za jeden koniec. Sme veľmi radi, že sme dali dva góly a vytvorili sme si dobrú pozíciu pred odvetou. Ja osobne som už zažil aj zápas, v ktorom sme viedli 2:0 a prehrali sme 2:4. Preto sa rozhodne nesmieme uspokojiť a musíme sa koncentrovať na odvetu."

Momodou Ceesay (útočník MŠK Žilina a autor jedného gólu):
"Myslím si, že zo začiatku sme mali aj potrebnú dávku šťastia. No ako ste mohli vidieť, potom sme sa zlepšili a myslím si, že sme na ihrisku dominovali. Dobre sme si prihrávali, darilo sa nám v ofenzíve. Dosiahli sme veľmi dobrý výkon, no stále sa musíme mať na pozore. Aj v stredu v odvete sa musíme rovnako dobre koncentrovať ako dnes a potom by nám to mohlo vyjsť. Pri mojom góle som sa dostal k lopte pred brankárom a presne som ju poslal k žrdi. Po tomto okamihu som si zápas skutočne užíval, škoda, že pri mojej druhej šanci som loptu netrafil dobre."

Róbert Jež (kapitán MŠK Žilina):
"Všetci sme veľmi radi, čo sa nám v tomto zápase podarilo dosiahnuť. Je to skvelý výsledok, ale ešte nič neznamená, pokiaľ nezvládneme domáci odvetný zápas. Pri mojom priamom kope Blažek potvrdil, že je to skvelý brankár. Pred duelom sme chceli poctivo brániť a byť nebezpeční v útoku, čo sa nám podarilo. Môže nás mrzieť len to, že sme nepridali aj ďalšie góly, lebo šance na to sme mali."