Main Content

Slováci v NHL: Zdeno Chára

nedeľa, 31. marec 2013 12:44 | Autor: Dávid Lech

Slováci v NHL: Zdeno Chára
Slováci v NHL: Zdeno Chára | zdroj: foto TASR

Skrátená sezóna NHL 2012/2013 je v plnom prúde. Naša redakcia si pre Vás pripravila pravidelný seriál o slovenských hokejistoch v NHL. Po Halákovi, Budajovi, Višňovskom, Meszárošovi a Sekerovi predstavujeme profil Zdena Cháru.

Zdeno Chára

Sezónne štatistiky: 31 zápasov, 6 gólov, 8 asistencií, 14 bodov, +13
Kariérne štatistiky: 1038 zápasov, 143 gólov, 330 asistencií, 473 bodov, +162


Cesta Zdena Cháru do NHL bola tŕnistá. V mládežníckych kategóriách patril medzi outsiderov a „odstrkovaných“ hráčov. S hokejom začal v Dukle Trenčín, tréneri vtedajšieho dorasteneckého resp. juniorského tímu „vojakov“ ho však považovali za hokejový antitalent a odporúčali mu zmeniť šport, kde by využil svoje obrovské fyzické parametre. Jeho otec Zdeněk Chára však vo svojom synátorovi videl potenciál a v sezóne 1995/1996 do Sparty Praha, kde vyrástol v jednu z najväčších nádejí slovenského hokeja.

Zdeno bol draftovaný v roku 1996, keď si ho v treťom kole z celkového 56. miesta vybrala organizácia New Yorku Islanders. Odcestoval do zámoria a kariéru za morom odštartoval vo WHL v tíme Prince George Cougars, kde odohral 49 zápasov. O rok neskôr sa dostal do AHL, pôsobil v Kentucky Thoroughblades, v tomto tíme sa mu prvýkrát otvorili dvere do NHL, keď v tíme New Yorku Islanders odohral 25 stretnutí a zaznamenal jednu asistenciu. V ročníku 1998/1999 v AHL zmenil klub. Začal nastupovať v Lowelli Lock Monsters a aj počas tejto sezóny sa objavil v drese „ostrovanov,“ v NHL nastúpil k 59 stretnutiam, v ktorých zaznamenal bilanciu 2+6.

V NHL naplno prerazil v ročníku 1999/2000, keď sa stal stabilným členom „Isles.“ V New Yorku strávil ešte ďalšie dve sezóny a potom bol súčasťou trejdu medzi Islanders a Ottawou Senators. Do Ottawy okrem Cháru putovali aj Bill Muckalt a prvá voľba draftu (Jason Spezza). Islanders posilnil Alexej Jašin.

V Ottawe z Cháru vyrástol veľmi kvalitný obranca. Dosahoval skvelé štatistiky a taktiež si držal veľmi solídne čísla v tabuľke pravdy, keď počas štyroch sezón strávených v Ottawe dvakrát prekročil hranicu +30 plusových bodov. Zaradil sa tak medzi širšiu špičku bekov v NHL. Jeho rozvoj zbrzdila výluka, počas ktorej hájil farby švédskeho Färjestadu.  Po sezóne 2005/2006, v ktorej si vytvoril kariérne maximum v počte  bodov (43) zamieril do Bostonu Bruins. Ako voľný neobmedzený hráč sa „medveďom“ upísal prvého júla 2006.



Vedenie klubu z Bostonu si jeho príchod veľmi vážilo a menovalo ho za kapitána tímu. Stal sa tak len tretím Slovákom – kapitánom v NHL. 36-ročný obranca patrí medzi najlepších obrancov v súčasnosti a hokejoví odborníci za morom ho považujú za najväčšieho kandidáta na zisk Norrisovej trofeje určenej najlepšiemu obrancovi v ročníku. Trenčiansky rodák raz už toto ocenenie získal, keď bol za najlepšieho beka ligy vyhlásený v roku 2009. Na toto prestížne ocenenie bol aj nominovaný v rokoch 2011 a 2012, Norris trophy si však už „nepoťažkal.“

Obranca, ktorý sa môže pýšiť piatimi prvenstvami v súťaži o najtvrdšiu strelu v NHL (jeho osobný rekord a rekord NHL je 175,5km/h) doviedol svoj tím v sezóne 2010/2011 k víťazstvu v Stanley Cupe a stal sa tak po Nicklasovi Lidströmovi z Detroitu Red Wings  druhým Európanom, ktorý svoj tím doviedol k víťazstvu najprestížnejšej hokejovej trofeje sveta.

Počas výluky v aktuálnej sezóne pôsobil v českom Leve Praha, odohral 25 duelov, v ktorých nepreukazoval práve najlepšiu formu. Po návrate do zámoria sa však zaradil medzi najlepších obrancov NHL.

Chárovi sa darilo aj na medzinárodnej scéne. Bol členom kádra slovenskej reprezentácia na majstrovstvách sveta v roku 2000, keď so slovenským výberom získal striebornú medailu. Porazeným finalistom na MS sa stal aj v roku 2012, keď ako kapitán mužstva doviedol Slovensko k historicky druhej striebornej medaile na svetovom šampionáte. Vyše dva metre vysoký obranca by sa mohol zúčastniť aj na tohtoročných majstrovstvách, no reálnejšia sa zdá byť jeho účasť v play-off NHL 2013, keď jeho Boston patrí medzi najhorúcejších kandidátov na zisk Stanleyho pohára. 

Chára v priemere trávi na ľade takmer 25 minút a pravidelne nastupuje proti najlepším súperovým hráčom. „Tajomstvo“ jeho vynikajúcej neúnavnej hry tkvie v precíznej letnej príprave, do ktorejzaraďuje aj jazdy na bicykl a  kondíciu si dokonca piluje na trasách legendárnej Tour de France či Giro d’Italia.