Main Content

Slovenská realita: Ruinujeme najúspešnejší olympijský šport!

štvrtok, 18. apríl 2013 10:49 | Autor: Jakub Mihálik

Slovenská realita: Ruinujeme najúspešnejší olympijský šport!
Slovenská realita: Ruinujeme najúspešnejší olympijský šport! | zdroj: foto TASR

Spomedzi všetkých štátov, len na Slovensku je možné, aby sa dobrovoľne ničil najúspešnejší olympijský šport v krajine. V časoch, keď je boj o sponzora ešte náročnejší a financie chýbajú, sa zvonku aj zvnútra rozkladá šport, ktorý nám pravidelne nosí celú kopu medailí. Aj tak sa v súčasnosti nakladá s vodnými športmi u nás.

Vodný slalom je historicky najúspešnejším slovenským športovým odvetvím. O tom niet pochýb. V čase, keď sme pozbierali ovocie práce z minulosti a chystá sa generačná obmena, sme sa však rozhodli udeliť tomuto športu ranu, z ktorej sa bude ťažko zviechať. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu sa totiž rozhodlo skrátiť financie určené pre kanoistický zväz. Na tom by nebolo nič zvláštne, veď je kríza. Ak im však skrátia financie o celú tretinu(!), to už je na pováženie. Do reálnych čísel odzradlené – šport, ktorý sa zo žiadnej olympiády nevrátil bez medaily, prišiel škrtom ministerstva o 50 tisíc eur. Pre rozpočtovo malý šport to znamená rozpustenie juniorského realizačného tímu. Práve toho, ktorý sa o generačnú obmenu má starať. Rovnako to znamená ukončenie spolupráce s dvoma najúspešnejšími trénermi – Petrom Hoschornerom a Jozefom Martikánom. Hotové diletanstvo.

Všetka vina však nepadá len na štát. Aj vedenie zmieneného zväzu má maslo na hlave. V dobe, keď má celé svoje úsilie vyvinúť na prilákanie silných sponzorov, robí opak. Darmo šéf zväzu narieka nad stratou SPP ako hlavného sponzora, keď za touto stratou údajne stojí  práve zväzové netransparentné hospodárenie so sponzorskými financiami.

Vina je teda na viacerých stranách, no zasiahnutými sú tí, ktorí za to môžu najmenej – športovci. Tí sa budú musieť uskromniť vo svojej už tak skromnej príprave. A hoci zo svojich cieľov nepoľavujú, nedostatok financií skôr, či neskôr pocítia. A tak sa môže stať, že nekompetentnosťou vedenia zväzu a vďaka totálnej hlúposti nadriadeného ministerstva, pomaly ale isto pochováme vodný slalom. Pochováme šport, ktorý nám priniesol toľko úspechov. Nechcem byť zlým prorokom  a dúfam, že sa tak nestane. Netreba však tento problém prehliadnuť.

 

Odporúčané články