Main Content

Džudo: Na ME po žrebe Slováci s rôznymi pocitmi, s nádejnými Randl

štvrtok, 25. apríl 2013 09:30 | Autor: TASR

Budapešť 25. apríla (TASR) - O úvodné sady medailí bojovali v Budapešti na 62. ME džudisti, no Slovákov viac zaujímal žreb ako dianie na tatami haly László Pappa. Naostro sa ukážu až v piatok, a tak mohli v dostatočnom predstihu analyzovať silu súperov. Asi najviac premýšľal Milan Randl, ktorý práve v deň žrebu dovŕšil 26 rokov.

Pri žrebovaní sa zamiešalo s menami 361 mužov a žien zo 44 krajín. Maskot v psej podobe Judoggyho Slovákom v niečom doprial. V kategórii Milana Randla do 90 kg turnajový pavúk rozdelil 36 džudistov. V prvom kole na súpera nenarazí, v druhom na Švéda Joakima Dvärbyho, ktorý taktiež prešiel do 2. kola bez boja. Ak by bol Randl úspešný, narazí na víťaza dvojice Walter Facente (Tal.) - Aigars Milenbergs (Lot.). A ak by sa uvažovalo ďalej, tak by sa ponúkal súper z húževnatejšieho cesta, svetová deviatka Rus Kirill Voprosov, pravda, ak by v predchádzajúcich dvoch súbojoch nezakopol.

Dôležitý bude v sobotu úvodný súboj s Dvärbym, 24-ročným Švédom, ktorý v kariére získal jednu medailu, bronzovú na ME do 23 rokov. Dvärby sa objavil v tomto roku aj na turnaji European Cup vo Varšave, kde Randl skončil tretí, Švéd siedmy aj preto, že slovenský borec nad ním v repasáži zvíťazil. Randl bol úspešnejší aj vlani na moskovskom Grand Slame, čo pôsobí povzbudzujúco. Ako varovanie však pôsobí 5. miesto Švéda v decembri v Tokiu na Grand Slame.

V kategórii do 81 kg so 40 borcami bude mať Slovensko dvojnásobné zastúpenie. Priamo do 2. kola sa bez boja dostal Marián Benkóczky a už vopred vedel, že nastúpi v piatok proti nepríjemnému Gruzíncovi Levanovi Ciklaurimu, v tomto roku prvému na European Open vo Varšave a druhému na Grand Prix v Düsseldorfe. Matúš Milichovský ako jediný z trojice absolvuje aj 1. kole, proti Rakúšanovi Marcelovi Ottovi, ak postúpi, tak na neho čaká Lotyš Konstantins Ovčinnikovs.

Ivana Komlóšiová v -63 s 21 ženami v piatok taktiež ušetrí sily v 1. kole, v druhom sa stretne s Rakúšankou Hilde Drexlerovou, svetovou štrnástkou, pred dvoma rokmi na ME v Istanbule bronzovou.

So žrebom bol relatívne spokojný hlavný tréner na Dukle Marek Matuszek. "Nie je to zlé," povedal. "Dvärbyho poznáme, Milan s ním dvakrát zvíťazil v Moskve a vo Varšave, no aj prehral v Dubrovníku pred štyrmi rokmi, čo bolo dosť dávno. Myslím si, že cez Dvärbyho by mal preliezť. Potom sa z dvojice súperov ponúka viac Talian Facente, a to je nepríjemný borec, treba si dať na neho pozor, Miňovi príliš jeho spôsob boja nesedí. Teoreticky by po normálnom vývine mohol Miňo mať Rusa Voprosova, zo sústredení známeho džudistu, v Düsseldorfe už s ním prehral. Som však presvedčený, že ak Miňo vyhrá úvodné dva zápasy, poradí si aj s týmto Rusom a prepracuje sa do semifinále."

Aj ďalší žreb Marek Matuszek okomentoval. "Pre Benkóczkeho je Gruzínec Ciklauri nepriechodný, videl som ho, má úžasnú silu a prehľad. No a Milichovský to nemá zlé, Rakúšan Ott síce už nad ním zvíťazil, no teraz to môže byť naopak. V druhom kole by Lotyš Ovčinnikovs, s ktorým si Matúš poradil na turnaji v Prahe, nemal byť veľkou prekážkou a ak by to takto dopadlo, bol by som spokojný."