Main Content

KOMENTÁR: Nový prestupový gigant útočí zostra

štvrtok, 23. máj 2013 09:56 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENTÁR: Nový prestupový gigant útočí zostra
KOMENTÁR: Nový prestupový gigant útočí zostra | zdroj: foto TASR

Len niekoľko dní je známe, že futbalový klub AS Monaco sa opäť vracia do francúzskej najvyššej súťaže. Napriek tomu už teraz môžeme smelo vyhlásiť, že v ňom spoznáme najaktívnejšieho hráča na letnom prestupovom poli. Zapíšte si AS Monaco do futbalových máp skôr než bude neskoro. Kniežatá sú totiž hladné!

Máme to tu opäť. Na scéne sa zjavuje ďalší z bohatých klubov, ktorý vstáva z popola a láka na mecenášske milióny tie najväčšie hviezdy sveta. AS Monaco chystá „skupovanie“ hviezd. Ani v prípade Monaka však nejde o vytvorenie umelého klubu. Kniežatá totiž majú svoju históriu.


Veľa z nás si zaiste pamätá rok 2004, v ktorom sa vtedajší francúzsky majster AS Monaco dostalo do finále Ligy majstrov. Tím vedený hviezdnym Ludovicom Giulym podľahol v danom zápase FC Portu, na lavičke s Josém Mourinhom. Monacký klub bol na vrchole, no prišiel pád a klub z malého kniežatstva sa ocitol až v druhej francúzskej lige. Príchod nového investora, ruského miliardára Rybolovleva, ktorý na Francúzskej riviére rád parkoval svoju luxusnú loď, a tak si jedného dňa povedal, prečo nekúpiť miestny klub, znamenal obrat. Ako to už pri podobných mecenášoch býva, Rybolovlev napumpoval do AS milióny a výsledok nenechal na seba dlho čakať. Klub, ktorý bol pred príchodom investícií na konci roku 2011 na poslednej priečke Ligue 2, sa najprv zachránil, aby v tejto sezóne suverénne postúpil. To už monackú loď, či skôr jachtu, viedol kapitán Claudio Ranieri. Talianski tréneri sú tak vo francúzskych bohatých kluboch vcelku obľúbení, no kto by sa čudoval, keď majú výsledky.


Monačania teda od novej sezóny vstupujú do Ligue 1. A chcú ju brať útokom. Rybolovlev vyhlásil obdobie míňania súperi sa môžu triasť. Na prestupovom poli pravdepodobne nebude aktívnejšieho hráča. Prestup jedného z najlepších hráčov súčasnosti, Falcaa, je vraj na spadnutie, do Monte Carla majú namierené aj Tevéz, portská dvojica Moutinho – Rodriguez, prestupu sa nebráni Dani Alves a niečo mi hovorí, že veľkých rýb bude v monackej sieti oveľa, oveľa viac. Prečo?
Len málokto môže v súčasnosti konkurovať projektu, ktorý ruský miliardár buduje. S majetkom blížiacim sa hranici 10 miliárd dolárov, sa Ranieri nemusí báť, že nebude za čo káder prestavať. Monte Carlo je destináciou, ktorá svojim pulzujúcim životom a teplým podnebím ponúka ideálne podmienky pre život. Francúzska liga sa po vzostupe PSG a pri vyrovnanosti ďalších tímov ako Lyon, Marseille, či Lille, dostáva pomaly, ale isto do popredia. A Monaco kvalitu ešte zvýši. Toto všetko sú dôvody, ktoré každý hráč pri prestupe zvažuje. Je tu však ešte jeden, bonusový.


„Tajným“ tromfom v rukách ruského majiteľa je totiž postavenie Monaka, ako daňového raja. V čase, keď sa vo Francúzsku uplatňuje neúmerne vysoká „milionárska daň“, je takmer nulová daň v Monaku ako lákanie bájnych Sirén v ušiach zárobkuchtivých futbalistov.Len máloktorý klub môže poskytnúť to, čo Monako. Silu ich vábenia pochopili aj vo zvyšných francúzskych kluboch, ktoré volajú po zjednotení pravidiel pre všetkých. No toto snaženie im bude pravdepodobne na nič. A tak s obavami očakávajú, čo sa v Monaku bude diať.


Jedno je isté. Budú sa diať veľké veci. Či už prestúpi Falcao alebo si Ranieri vyhliadne inú superhviezdu, môžeme si byť istí, že Monako bude miešať prestupové karty tak, ako sa na mesto hazardu patrí. Pripravte sa, prichádza nový gigant. A bude rúbať vysoko!

Odporúčané články