Main Content

KOMENTÁR: Aspoň, že máme ten hokej!

nedeľa, 9. jún 2013 12:04 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENTÁR: Aspoň, že máme ten hokej!
KOMENTÁR: Aspoň, že máme ten hokej!

Obrovská kvalifikačná blamáž futbalistov ešte stále nedoznela v ušiach slovenských fanúšikov, no vynikajúce správy zo zámorského hokeja nám dávajú na futbalový marazmus aspoň sčasti zabudnúť. Vďaka Bohu za našich hokejistov.

Slovensko je hokejová krajina. Tento fakt je každoročne vidieť na majstrovstvách sveta, olympiáde, no Slovensko žije hokejom aj mimo reprezentácie. Tento zaužívaný fakt si „dovolili“ pred pár rokmi mierne narušiť futbaloví reprezentanti, ktorí využili vtedajší výsledkový pokles hokejovej reprezentácie a svojim postupom na majstrovstvá sveta v JAR nachvíľu minimálne dobehli v rebríčku popularity svojich hokejových kolegov. Prešli tri-štyri roky a slovenský futbalový fanúšik sa pri pohľade na svoj obľúbený reprezentačný výber chce rozplakať, bráni mu v tom však hurónsky smiech.

Klasika, slovenský futbal nevyužil nič z toho, z čoho mohol čerpať. Účasť Slovenska v Afrike pridala Zväzu na kredite, na financiách, na sebavedomí, no okrem sebavedomia neostalo absolútne nič a okrem toho, že naši futbalisti si stihli vybojovať atraktívne zahraničné fleky na lavičkách, náš futbal nevyťažil z tejto výhody ani jedno pozitívum. Lavičkové správy zo zahraničia vylepšuje len Marek Hamšík, no vystrihnuté články o ňom slovenský fanúšik trhá po každom reprezentačnom zraze.

A tak, v čase, keď sme očakávali, že sa budeme viesť na letnej futbalovej vlne nádeje, pochutnávame si aspoň na nečakanej júnovej hokejovej zmrzline. V Zámorí sa sezóna ešte neskončila a na Slovensko prichádza takmer každú noc dobrá správa. Slovenský hokej dosiahne na úspech. Dve najprestížnejšie zámorské hokejové trofeje sa totiž, bez ohľadu na to, kto vo finálových zápasoch uspeje, dostanú na Slovensko! Nie, nejde o zberačov uterákov, ani nosičov vody. Naši hokejisti sú v daných tímoch najvýraznejšími postavami. V AHL sa vo finále proti sebe postavia Jurčom s Tatarom proti Pánikovi. Mladík Jurčo vo svojej premiérovej sezóne okupuje druhú priečku produktivity play-off. Prvým je Tatar. V tíme súpera sa Rišo Pánik síce bodovo až tak nepresadzuje, ale ako hráč so skúsenosťami z NHL, patrí medzi najväčšie hviezdy Syrakúz.

Ešte väčšiu radosť nám robia chlapi z „veľkej“ NHL. Zdeno Chára ako kapitán Bostonu prakticky sám vymazal dvojicu najlepších hokejistov súčasnosti Malkin – Crosby a keďže schádzal z ľadu, len keď ho odtiaľ vyhnali, má najväčšiu zásluhu na tom, že Boston je opäť vo finále. Chicagski hráči Marián Hossa s Michalom Handzušom ťahajú zase svoj tím. Hossa k svojej bezkonkurenčnej ofenzívnej sile pridáva klasicky výbornú obranu, vďaka čomu je najcennejším útočníkom svojho tímu, Handzuš zase všetkých prekvapuje svojou produktivitou.

Slovenský šport sa tak v lete môže tešiť na to, že na naše územie pricestujú dve najprestížnejšie hokejové trofeje zo Zámoria. Nedonesú ich „lavičkári“, ale najväčšie hviezdy svojich úspešných tímov. Opäť tak hokej dvíha zástavu slovenského športu a poteší srdce slovenského športového patriota. Ešteže máme ten hokej!
 

Odporúčané články